Корисно знати: які гаджети Apple підтримують бездротову зарядку

Зміст

Майкл Фарадей майже 200 років тому вивів закон електромагнітної індукції, згідно з яким унаслідок зміни магнітного поля виникає електричний струм. Відтоді перетворення магнетизму на електрику використовується в масі речей: починаючи від дроселів люмінесцентних ламп і закінчуючи індукційними печами, електродвигунами та генераторами.

А з 2008 року властивості магнітних полів стали на службу ще й у технології бездротового заряджання. Про особливості такого типу зарядки, про те, які гаджети Apple підтримують зарядку без участі дроту, а також про те, як, власне, користуватися аксесуаром, розповім у цьому матеріалі. Поїхали!


Особливості бездротової зарядки пристроїв Apple

Як я вже говорив, все почалося в 2008 році з розробки відкритого стандарту бездротової зарядки Qi. Незалежні лабораторії об'єдналися в Консорціум бездротової електромагнітної енергії (WPC) і явили світу абсолютно новий погляд на сам принцип зарядки мобільних телефонів. І вже наступного 2009 року стали з'являтися перші гаджети з підтримкою Qi. Але тільки не iPhone.

Спеціальна ціна-5%
Спеціальна ціна-9%

Купертинівці деякий час спостерігали за впровадженням нового способу зарядки і зважилися на його застосування лише в 2017 році з випуском iPhone 8. Тоді ж була зроблена спроба створення своєї власної док станції – бездротового килимка AirPower. Однак, після гучного анонсу з'ясувалося, що мультизарядний пристрій сильно гріється і споживає багато енергії. Від ідеї довелося відмовитися.

І тільки восени 2020 року разом із презентацією iPhone 12 було анонсовано ту саму MagSafe, технологію, що поєднала в собі принцип Qi-зарядки та чітке позиціонування смартфона відносно передавача енергії – всім нам знайома шайба під назвою Apple MagSafe Charger. За рахунок магнітів у смартфоні і в самому зарядному пристрої вдалося досягти ідеального зіставлення котушок і звести нанівець втрати потужності в процесі зарядки.



ti 864x452 1.png

Що цікаво, потужність епловської зарядки становить 15 Вт. При цьому, якщо підключити будь-який зарядний зі стандартом Qi, смартфон отримає лише 7,5 Вт. Причому, якщо потужність, яку готовий передати аксесуар, більша, iPhone її обмежить до тих же 7,5 Вт. І ще, сам блочок, до якого під'єднується шайба Apple MagSafe Charger, повинен володіти потужністю не менше 20 Вт.

Що ж стосується Apple Watch, на жаль, зарядити їх за допомогою Apple MagSafe Charger не вийде. Річ у несумісності передавальної та приймальної котушок. Тут або доведеться користуватися магнітним кріпленням з коробки, або купувати універсальну док станцію Apple MagSafe Duo, або підшукати зарядний від іншого бренду.


Які пристрої Apple підтримують бездротову зарядку?

Крім iPhone стандарт бездротової зарядки Qi підтримують розумні годинники Apple Watch, а також навушники AirPods, вірніше їхні кейси.



ti 864x452 2.png
Повний список «яблучних» пристроїв з підтримкою стандарту Qi виглядає приблизно так:

  • iPhone 8 та 8 Plus;
  • iPhone X та XR;
  • iPhone XS та XS Max;
  • iPhone 12;
  • iPhone 12 mini (обмеження до 12 Вт);
  • iPhone 12 Pro та 12 Pro Max;
  • iPhone 13;
  • iPhone 13 mini (обмеження до 12 Вт);
  • iPhone 13 Pro та 13 Pro Max;
  • iPhone 14 та 14 Plus;
  • iPhone 14 Pro та 14 Pro Max;
  • iPhone 15 та 15 Plus;
  • iPhone 15 Pro та 15 Pro Max;
  • Всі моделі Apple Watch;
  • AirPods та AirPods Pro.

У випадку з пропрієтарною зарядкою від Apple список вийде не настільки вражаючий. Моделі iPhone 8 / 8 Plus та iPhone X / XR / XS / XS Max залишилися без підтримки MagSafe через конструктивні особливості приймаючої котушки. І тут немає нічого дивного, адже технологію впровадили відносно недавно.


Як увімкнути та використовувати бездротову зарядку?

Як це не парадоксально звучить, але в будь-якій бездротовій зарядці одну з ключових ролей займає блок живлення. Причому, якщо йдеться про Apple MagSafe Charger або Apple MagSafe Duo, необхідно використовувати 20-ватний блочок. Інакше отримати на виході 15 Вт потужності просто не вийде.


З преамбулою закінчили, можна приступати до процесу підключення бездротової зарядки:

  1. Для початку уважно прочитай рекомендації від виробника конкретного зарядного пристрою, можливі нюанси щодо вибору блоку живлення.

  2. Потім вибери рівну поверхню – стіл або тумбочку біля ліжка.

  3. Поклади смартфон тильною стороною вниз так, як показано в інструкції або просто по центру зарядного майданчика.

  4. Дочекайся повідомлення про успішний початок процесу зарядки.

Готово! Залежно від моделі твого iPhone і стандарту, використовуваного в заряднику, час заряджання може відрізнятися. Втрати потужності при підключенні до MagSafe становлять близько 30%. Коли як якщо використовувати звичайну Qi-зарядку, вони можуть сягати 50%.



ti 864x452 3.png

Ну і, нарешті, що робити, якщо ти начебто все зробив правильно, але Айфон вперто не хоче заряджатися бездротовим способом. Причин може бути кілька.

  • По-перше, між смартфоном і «шайбою» не повинно бути таких речей, як кредитні картки з магнітними чіпами чи електронні перепустки (деякі користувачі люблять носити що-небудь подібне в чохлах);

  • По-друге, буває, що сам чохол може перешкоджати бездротовій зарядці. У цьому разі його краще просто зняти або замінити на більш тонкий;

  • І по-третє, вібрація під час дзвінка або отримання повідомлення може зрушити смартфон з ідеального місця на майданчику. Як результат, або зарядка погіршиться, або перерветься зовсім. Вимикай віброрежим, якщо використовуєш звичайний Qi-пристрій.

І ще, якщо під час зарядки гаджет почне грітися, вбудований контролер з метою убезпечити батарею обмежить вливання ватів до 80%. Таке буває, і в цьому немає нічого страшного.


Які Apple Watch підтримують бездротову зарядку?

Ми вже з'ясували, що Apple MagSafe Charger для епловських смарт-годинників не підходить. Чому, повторюватися не будемо. Що в цьому разі можуть запропонувати купертинівці? Зарядний кабель з магнітним кріпленням Magnetic Fast Charger (у моделях, починаючи з Apple Watch 7) з комплекту поставки або можна докупити Apple MagSafe Duo. Ну або ти можеш пошукати зарядний «комбайн» подешевше. Тільки краще вибирати пристрій, схвалений Apple, і звісно, від перевіреного виробника.

Тепер про стандарт бездротової зарядки Qi. Його підтримують усі без винятку Apple Watch, починаючи з першої моделі. Що дивно, впровадження стандарту в «яблучний» годинник відбулося на 2 роки раніше за появу бездротової технології в iPhone.


З погляду швидкості зарядки в епловському годиннику все те ж саме, що і в айфонах. Apple Watch до шостого покоління включно заряджаються на 30% довше, ніж сьомі та свіжіші моделі. Річ у тім, що на кінці дроту з магнітним кріпленням у старіших моделей роз'єм USB-A, а у більш сучасних – USB-С. Звідси і різниця в назвах аксесуарів: Magnetic Charger та Magnetic Fast Charger відповідно.


Висновок

Як би там не було, безперечним залишається одне – бездротова зарядка про зручність, а дротова про швидкість. І якщо тобі терміново необхідно зарядити свій iPhone або свої ж Apple Watch, звісно ж варто віддати перевагу другому способу. В інших же випадках не варто морочитися і робити зайві рухи, приєднуючи штекер. Досить просто покласти гаджет на зарядний майданчик. And the magic begins to happen!


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні зарядні пристрої:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар