Космічний мобільний зв'язок – вже реальність. Деталі першого мобільного дзвінка через супутник

Зміст

Перший в історії голосовий виклик супутникового зв'язку за допомогою стандартного смартфона здійснено! Про це 25 квітня 2023 року оголосив розробник супутників, американська компанія AST SpaceMobile.



ezh 864x452 1.png

По-справжньому революційна подія може перевернути саме уявлення про неможливість додзвонитися із важкодоступних місць. Не кажучи вже про те, що майже 50% населення планети досі навіть не мають доступу до широкосмугового стільникового зв'язку.

Читай також: Як налаштувати Starlink в Україні? Наш досвід у відео на YouTube «Техно Їжак»

І так, раніше лише вузько спеціалізоване поняття супутниковий зв'язок Україна популяризувала через війну. Термінали Starlink стали у нагоді як військовим, так і цивільним. Тепер кожен у нашій країні як мінімум знає про дітище Ілона Маска.

Про експеримент і що йому передувало, можливе майбутнє технології, вже існуючої конкуренції на ринку та перспективи для звичайних користувачів розповім у цій статті. Поїхали!


Суть експерименту

«Винником» здійснення першого космічного голосового виклику став випробувальний супутник BlueWalker 3 компанії AST SpaceMobile, що знаходиться на низькій навколоземній орбіті. Немодифікований смартфон Samsung Galaxy S22, який використовує мобільний спектр від AT&T (третій за величиною стільниковий оператор у США), був безпосередньо підключений до супутника 20 квітня з Мідленда, штат Техас.

Стороною короткої розмови став користувач iPhone в Японії, підключений до місцевої мобільної мережі Rakuten. За повідомленням голови AT&T з глобального роумінгу, ряд тестових дзвінків було зроблено як у приміщенні, так і на вулиці. Та з різною тривалістю до кількох хвилин.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
Супер ціна-12%
MQ9U3
57 499 ₴
50 399 ₴
1 260 $

Додаткові випробування та вимірювання рівня висхідного та низхідного сигналів смартфона підтвердили можливість підтримки швидкостей стільникового широкосмугового зв'язку та сигналів 4G LTE/5G.

У компанії також заявили, що були проведені початкові тести на сумісність інших смартфонів із прототипом супутника, включаючи обмін модулем ідентифікації абонента та мережевою інформацією, необхідною для підтримки прямого доступу до пристрою.


BlueWalker 3 та програма BlueBird

Перш ніж ти дізнаєшся про супутника, варто сказати пару слів про компанію, яка його запустила. Отже, AST SpaceMobile була заснована відносно недавно у 2017 році уродженцем Венесуели та громадянином США Абелем Авелланом, який раніше працював у телекомунікаційному конгломераті Ericsson. За кілька років своєї роботи компанія встигла накопичити понад 2600 патентів та заявок для підтримки своєї космічної мережі.



ezh 864x452.png

Перший свій супутник під назвою BlueWalker 1 AST SpaceMobile запустила в 2019 році (до речі, він був побудований литовською компанією, що спеціалізується на малих супутниках). Вже у липні 2021 року було оголошено про угоду зі SpaceX щодо запуску другого супутника. І ось цей день настав. 10 вересня 2022 року на ракеті Falcon 9 Block 5 зі стартового комплексу космічного центру Кеннеді був запущений на низьку навколоземну орбіту (ННО) вже знайомий BlueWalker 3.

Супутник BlueWalker 3 є найбільшим комерційним масивом зв'язку на ННО. Ось кілька фактів про нього:

  • Відносно невелика несуча частина, що включає бортовий комп'ютер, необхідний для навігації та управління.

  • Масивна фазована антенна решітка площею 64 кв. метри для створення щільних комунікаційних променів.

  • Зворотний бік решітки покритий сонячними панелями для забезпечення живленням апарата.

  • Поле зору супутника близько 777 тисяч кв. кілометрів Землі.

  • Період повного поводження навколо нашої планети становить 90 хвилин.

«Успішне розгортання BlueWalker 3 – це важливий крок вперед для нашої запатентованої технології стільникового широкосмугового зв'язку в космосі, що прокладає шлях до виробництва наших супутників за програмою BlueBird», – сказав Абель Авеллан, голова AST SpaceMobile.

-4%
MPXV3
44 367 ₴
42 399 ₴
1 060 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Супутники BlueBird – більші версії BlueWalker 3, що знаходяться на стадії розробки. За задумом інженерів, 168 таких апаратів мають створити на ННО (на висоті близько 515 км.) мережу космічних базових станцій. Перші 20 з них забезпечать мобільним широкосмуговим з'єднанням зону екватора, ще 90 посилять глобальне охоплення, а 58 супутників, що залишилися, перетворять BlueBird на MIMO-систему для збільшення смуги пропускання каналів.

Плани щодо здійснення програми стосувалися кінця 2023 року. Однак у фінансовому звіті від 31 березня компанія AST SpaceMobile повідомила, що запуск перших п'яти комерційних супутників перенесено на початок наступного через затримки у виробництві та перевитраті коштів. А це означає, що супутниковий зв'язок в Україні в такий спосіб також стане можливим вже досить скоро, хоч і не цього року! А яка реальність зараз? Про це далі.


Конкуренція на ринку супутникового зв'язку

Використання нових мобільних стандартів у всьому світі – штука нерівномірна. Деякі території мають доступ одразу до кількох операторів, а деякі є так званими «сліпими зонами» без зв'язку та інтернету.

Наприклад, екваторіальна частина планети – найбідніша в плані забезпечення широкосмугового мобільного з'єднання. А це близько 13% усього населення Землі. А є ще мандрівники, рятувальники, моряки та журналісти, і їм теж потрібен зв'язок у важкодоступних місцях.

-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $
Спеціальна ціна-17%
MPUR3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

На цей момент відомо два варіанти «космічного» спілкування:

  1. Спеціальний супутниковий телефон.

  2. Супутниковий термінал.

Перший варіант – це переважно дорогі «дзвонилки», хоча зустрічаються і смартфони. А найвідоміший на сьогодні другий – це Starlink. Обидва виходи із ситуації не надто зручні для звичайного користувача, та й ціни як на самі пристрої, так і на їх використання м'яко кажучи «кусаються».

Потрібен супутниковий зв'язок тарифи на який будуть більш-менш прийнятні, а щоб зателефонувати, знадобиться лише звичайний мобільник. Цю думку давно усвідомили великі та не дуже телекомунікаційні компанії. Наприклад, T-Mobile оголосила про початок партнерства зі SpaceX про реалізацію аналогічної AST SpaceMobile ідеї за допомогою супутників Starlink, кількість яких вже перевищує 4 тисячі.

Читай також: Starlink в Україні. Де купити, як налаштувати, скільки коштує?

А компанія Amazon у партнерстві з найбільшим американським оператором Verizon планує запустити 3236 супутників Project Kuiper до 2026 року.


Перспективи для користувачів

Вартість розмов та передачі даних у супутникових мережах у майбутньому можуть бути додані до існуючих тарифних планів вже існуючих операторів зв'язку. Причому для здійснення «космічного дзвінка» не знадобиться додаткове обладнання, достатньо лише активувати послугу зі свого смартфона. Що ще тут можна сказати? Майбутнє вже близько!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні товари:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар