Старлінк: огляд, інструкція з налаштування

Зміст

Супутниковий інтернет від Ілона Маска за останні майже два роки набрав величезну популярність, адже він є чудовим помічником для наших військових. У цьому матеріалі я розповім про Starlink другого покоління, але не з погляду військових, – там усе зрозуміло, це чи не єдиний робочий варіант зв'язку на фронті, коли орки глушать рації та мобільні телефони. Я розповім про Starlink для цивільних: що це таке, як підключити Старлінк? І всі нюанси, які вдалося про нього дізнатися з практики. Тому вмикай комфортний режим для очей, якщо читаєш цю статтю у своєму смартфоні, і поїхали!


Комплектація Starlink

Почну огляд Старлінк з комплектації. Поставляється це диво технологічної думки в порівняно невеликій коробці.





Як налаштувати Starlink в Україні? Наш досвід Техно Їжак

А що нас зустрічає всередині?

  • чотиринога підставка або тримач;
  • антена для прийому сигналу;
  • роутер;
  • кабель довжиною 23 метри для з'єднання антени та роутера;
  • кабель живлення для роутера довжиною 1,8 метра.

До речі, у кабелю, що з'єднує антену і роутер, роз'єми з обох кінців схожі на старий micro USB, але це не він. А могли б уже й Type-C зробити :)


Як зібрати та налаштувати Starlink?

А тепер про найцікавіше – керівництво до дії. Перед тим, як користуватися старлінком, потрібно все підключити. Беремо довгий кабель і один кінець вставляємо в антену, після чого антену вставляємо в утримувач, інший кінець вставляємо в роутер, а також, в роутер вставляємо кабель живлення. Всі роз'єми інтуїтивно зрозумілі, куди і як вставляти не викликає питань, це гуд!

Після підключення до живлення, єдиний індикатор, який вказує, що все працює, це маленький білий LED знизу роутера, та й антена починає свій ритуал пошуку супутників.

Далі про те, як підключити старлінк на телефоні. Встановлюємо з App Store або Google Play застосунок StarLink і підключаємося до роутера. Назва має бути STINKY/StarLink або щось схоже, і без пароля. Після цього даємо назву мережі і придумуємо свій пароль. Він перезавантажиться, і після цього підключаємося вже до нової мережі.

До речі, оскільки StarLink зайшов в Україну вже після початку повномасштабної війни і поки що не має свого офіційного представництва в Україні, всі станції їдуть до нас уже активованими із сусідніх країн (окрім двох ясно яких, звідти нам ні старлінків не треба, ні чогось іншого, обійдемося).


Так ось, буває, коли у Wi-Fi мережі є пароль, і як підключити старлінк в цьому випадку? Все просто, необхідно скинути мережу до заводських налаштувань. Для цього потрібно 5 разів і більше вимкнути і ввімкнути шнур живлення в розетку – це перезавантажить роутер і скине його на стартові налаштування. Ось така заморочка від Ілона Маска )


Де розмістити антену Starlink?

Питання про те, як підключити старлінк на телефоні, вирішено. Наступний важливий момент – де розмістити антену?

Якщо ти думав, що береш її та ставиш де тобі зручно, так можна зробити тільки з самим роутером, і то, якщо кабелю від антени вистачить. А ось саму антену потрібно одразу ставити або кріпити в максимально відкритому до неба місці і так, щоб у неї була можливість для маневрів. Тому що залежно від того, де будуть супутники з кращим сигналом, туди антена і буде автоматично повертатися.

Як користуватися старлінк у приватному будинку? Думаю тут питань не повинно виникнути – просто кріпиш його на даху і все. А ось якщо у квартирі, то тут потрібно буде, як то кажуть, «заморочитися». Або це все тягнути на дах, якщо є така можливість і впевненість, що все там спокійно зможе перебувати, і ніхто не вирішить її «позичити».

А якщо довжини кабелю вистачить, можна скористатися спеціальними кріпленнями та кронштейнами, які допоможуть вивести антену подалі від будівлі. Відповідно, дати більше свободи та доступу для маневрів і пошуку кращого сигналу. Думаю з цим зрозуміло.

Наш блогер вирішив спробувати різні локації для налаштування старлінк-тарілки, і якраз зробив так, як більшість робитиме від самого початку, – виставив у вікно. І, просидівши так понад 15 хвилин, жодного результату не отримав, тарілка щось намагалася знайти, трохи покрутилася, але жодного разу статусу Online він так і не побачив.

Далі Вова виніс усю конструкцію на трохи більш відкриту місцевість, де вже відкрився прямий доступ до неба, і тут, нарешті, отримав Online статус, але нестабільний. Він міг з'являтися і зникати, відповідно ні про який комфорт використання в цьому випадку не було й мови.





Порівняння зарядних станцій Anker, Jackery та EcoFlow — ЩО ВИБРАТИ? | Техно Їжак

Ну і максимально польові умови. Для цього, як і для другого випадку, в огляді старлінк використовувалася портативна зарядна станція Wanroy Tig Fox на 540 Вт-год і з потужністю 500W (тому що живити StarLink якось треба), ну і максимально відкритий простір для маневру антени без будь-яких перешкод. І ось у такому разі все нарешті прекрасно почало працювати.


Показники та швидкість Starlink

Після налаштування Старлінк ти будеш приємно здивований. Швидкість дуже пристойна, не у багатьох зараз вдома такі показники, а це більше 100 Мбіт/с (точніше, в межах 150-200 Мбіт/с видає). Це швидкість завантаження, а ось вивантаження, я б сказав, «кульгає», тому що виходить менше 10 Мбіт/с у середньому.

Відповідно, швидкість завантаження відповідає за все, що ти будеш брати з інтернету: дивитися відео, завантажувати файли. А швидкість вивантаження – за все, що ти вивантажуватимеш в інтернет: скидатимеш комусь файли в телеграм, завантажуватимеш відео на YouTube, скидатимеш файли на файлообмінники або в хмарні сховища.

Саме з вивантаженням доведеться почекати. Та й загалом для цього комплекту заявлена швидкість максимум до 300 Мбіт/с. Але тут слід враховувати, що для того, щоб антена розігналася, розробники рекомендують зачекати щонайменше добу для остаточного налаштування старлінк, щоб вона встигла спіймати всі доступні супутники і налаштуватися на кращий сигнал.

Спеціальна ціна-9%

Ще тут є такий параметр як Latency. Це так звана затримка сигналу від тарілки до супутників і назад, коротше, швидкість обміну інформацією. Так ось, вона велика, і якщо захочеться пограти в онлайн-ігри, де потрібна швидка реакція (наприклад, у шутери), то, найімовірніше, нічого не вийде. Так, для кіберспортсменів не підійде, а ось для 99% інших завдань – це не проблема.


Особливості Starlink

Як і будь-яка інша техніка, Starlink має свої особливості:

  • Можливість самого себе розігрівати, тому холод йому не страшний і снігом присипати не вдасться;

  • Є захист від вологи IP54, тобто дощ йому не перешкода, але в басейні з ним краще не плавати, це тобі не IP68;

  • Він не боїться температури від -30 до +50;

  • Зв'язок між терміналами і супутниками Starlink здійснюється з використанням надійних протоколів шифрування, що виключають перехоплення даних або прослуховування радіоефіру;

  • Автономного живлення не передбачено і як під'єднати старлінк у цьому випадку? Можна скористатися портативними станціями (відео гайда по станціях можеш знайти на каналі Техно Їжака), наприклад. Пристрій споживає від 50 до 75 Вт.

Крім особливостей є і нюанс. Якщо раптом у якогось із пристроїв не буде підтримки Wi-Fi, то його через кабель Ethernet не під'єднати, бо такий порт у роутері, який йде з коробки, не передбачений. Як користуватися старлінк тоді? Можна докупити спеціальний оригінальний адаптер.

До речі, такий теж є в продажу в Техно Їжаку, якщо тобі раптом знадобиться. Через нього можна буде підключитися до мережі твого офісу і користуватися супутниковим інтернетом як основним. Ну або побудувати мережу з сусідами вдома і розділити абонплату - досить робочий варіант, особливо, в нинішніх умовах.


Абонплата за Starlink

А тепер розповім про абонентську плату. До речі, на питання про те, як під'єднатися до старлінк безкоштовно, відповідь однозначна – ніяк. Єдине що, доступний 30-денний пробний період, після закінчення якого тобі можуть повернути кошти, якщо щось піде не так.

Для звичайного користувача існує два варіанти тарифних планів:

  1. Residential за $75.
  2. RV за $95.

Кожна з версій має свої нюанси. Про це далі.


Residential

Це обмежена версія, яка прив'язується до локації. Тобто, якщо активувати її у Львові чи Одесі, а потім переїхати до Києва, то потрібно заморочуватися і змінювати місце локації для роботи Starlink. А якщо змінив країну, то взагалі потрібно вирішувати це питання зі службою підтримки компанії.

Процес так собі, не швидкий, іноді й кілька тижнів доведеться почекати. Хоча, здається, вони втомилися отримувати цілу купу таких запитів і працюють над тим, щоб все ж таки це можна було також самостійно робити.

Супер ціна-9%
Спеціальна ціна-9%
EFDELTA2Max-EU
86 800 ₴
78 899 ₴
1 972 $

І ще один нюанс – це те, що чи користуєшся ти інтернетом, чи тимчасово вирішив призупинити використання (наприклад, з'явився доступ до місцевого провайдера), до негативної відповіді на те, як під'єднатися до старлінк безоплатно, додається ще й той факт, що плата за місяць усе одно зніматиметься. Максимум до трьох місяців, а далі відключення, і, щоб відновити послугу, спершу потрібно буде погасити борг.


RV

Навіть якщо ти придбав версію, де одразу була підписка Residential (а в більшості випадків так воно і є), то її можна змінити, на ось цю, яка, на мій погляд, краща. Однак і трохи дорожча – вартість на місяць уже становитиме $95. Тут потрібно визначитися як користуватися старлінком: з економією і дискомфортом чи повноцінно без обмежень за мінімальну доплату.

Відразу міняй на версію RV, тому що вона працює без прив'язки до локацій і навіть у дорозі. А найприкольніше те, що якщо вирішив призупинити користування, то з цією підпискою така можливість є.

Тільки звертаю твою увагу на те, що коли підписку ставлять на паузу, наприклад 15 числа, то вона призупиниться з початку наступного місяця, ну тому що виходить, що за це ти вже заплатив. І, якщо захочеш відновити доступ, то, оскільки послуга була призупинена, інтернету, відповідно, не буде, а активувати треба буде. Тому варто пам'ятати про цей момент.


Висновок

Незважаючи на нюанси, Starlink залишається незамінним девайсом для безперебійного доступу в інтернет. Він досі не має гідних аналогів, тому зберігає хороший попит. А налаштування старлінк не потребує спеціальних навичок. Досить висока вартість утримання жодним чином не відштовхує користувачів, бо багато людей, які залежать від доступу до інтернету, саме за стабільність і хорошу швидкість готові платити навіть 75 доларів на місяць, особливо якщо ти IT фахівець або представник тих професій, що сильно залежать від доступу до всесвітньої павутини.

Тож, якщо ти один із нас, або тобі конче потрібно завжди бути Online, заходь на сайт Техно Їжака та замовляй свій Starlink – найнезалежнішу супутникову систему у світі!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Starlink та популярні зарядні станції:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар