Starlink в Україні. Де купити, як налаштувати, скільки коштує?

Зміст

Останнім часом ми досить багато чуємо про Ілона Маска, SpaceX, Starlink та допомогу Україні. Але давайте розберемося, як це все працює.


Про Starlink

Starlink – це глобальна супутникова система, що призначена для доступу до інтернету у важкодоступних куточках Землі. Взагалі, головним завданням та ідеєю Starlink є забезпечити високошвидкісний та широкосмуговий доступ до інтернету навіть у тих місцях, де його не було абсолютно, або був, але ненадійний, що залишав бажати кращого.

Свій початок супутникова система бере у 2015 році. Перші випробування розпочали 2018 року. А саме 22 лютого вдало запустили в космос перші тестові зразки, що мали назву TINTIN. Але до цього у 2017 році компанія SpaceX Ілона Маска подала нормативні документи, в яких згадувалося про запуск на орбіту Землі майже 12 тисяч відповідних супутників. І лишень у травні 2019 року почалися масові запуски. Тоді на орбіту відправились 60 супутників-прототипів.


У 2020 році SpaceX почала використовувати супутникові системи на комерційній основі для забезпечення доступу до глобальної мережі Інтернет. А вже в січні 2022 року 145 тисяч користувачів у 25 різних країнах світу протестували систему Starlink.


Як працює Starlink

Загалом інфраструктура складається з 3 частин: мережі супутників у космосі, мережі базових станцій на Землі (так, не дивлячись на те, що інтернет супутниковий, без наземних обʼєктів не обійтись) та клієнтських терміналів. Трохи детальніше про кожну з них:

  1. Мережа супутників Starlink базується на мережі низькоорбітальних супутників, кількість яких досягне 42 тисяч після повного розгортання. Проте вже зараз супутникове покриття дозволяє використовувати Starlink у будь-якій частині планети і працює у всіх країнах, де це не заборонено законодавством (привіт Китаю).

  2. Базові станції необхідні для зв'язування клієнта із всесвітньою мережею. По суті супутники на орбіті діють як ретранслятор, що передає сигнали від базових наземних станцій до користувачів і навпаки. Наземні станції, своєю чергою, підключені та з'єднані шляхом кабельної наземної мережі з усією мережею Інтернет.

  3. Клієнтський термінал – це мініатюрна супутникова антена, що приймає сигнал від супутника. І Wi-Fi роутер, що роздає інтернет – майже як звичайний, який встановлений у більшості з нас.

Але щоб не вдаватися в непотрібні технічні деталі, давай підсумуємо: все, що тобі потрібно, щоб користуватися інтернетом від Starlink – це термінал. Він самостійно налаштовує приймальну антену, що схожа на супутникову телевізійну тарілку на доступний супутник, після чого встановлюється інтернет-з'єднання і ти можеш заходити у мережу. Як правило, налаштування займає всього кілька хвилин.


Як підключити Starlink

Як ми вже говорили, для доступу до супутникового інтернету необхідний спеціальний набір обладнання: термінал і роутер. Термінал встановлює зв'язок із супутником і через роутер роздає Wi-Fi. До роутера можна приєднати кілька пристроїв. Всі термінали Starlink постачають в Україну з інструкцією до встановлення, налаштування і взаємодії.



f0ezh|864х452.png
Мобільний додаток Starlink.

Стисла інструкція виглядає так:

  • Антену необхідно під’єднати до термінала за допомогою кабелю, що входить до комплекту постачання.
  • Увімкнути термінал у мережу.
  • Встановити додаток Starlink з Google Play або App Store на свій смартфон або планшет.
  • Дотримуватися інструкцій у додатку, щоб підключитися до супутникового Інтернету.

Насправді реально нічого складного. В наборі Starlink навіть немає жодної кнопки, бо вони тут не потрібні. Налаштування відбувається майже в автоматичному режимі і все, що тобі потрібно буде зробити – це створити власну Wi-Fi мережу (придумати назву і пароль) та підвʼязати свою кредитну карту до вже створеного аккаунту для оплати послуги. Так Starlink працює наразі в Україні, але про це детальніше нижче.

Корисно: Інколи буває, що термінали Starlink приїжджають в Україну зі вже створеною Wi-Fi точкою доступу. Щоб її скинути і створити свою потрібно 6 чи більше разів підряд відʼєднати кабель живлення терміналу від розетки. Інтервал між ввімкненням і вимкненням живмлення має складати 2 - 3 сек.


Хто має доступ до Starlink в Україні

У квітні державні регулятори дозволили користуватися терміналами Starlink всім жителям і простим охочим в Україні, включаючи звичайних громадян і бізнес. До ухвалення рішення заборони також не було, але були нормативні обмеження на використання пристроїв.Були підозри, що широке застосування терміналів може вплинути на роботу українських військових обладнань та техніки, але це не було підтверджено.



f1ezh|864х452.png
Запуск ракети SpaceX з супутниками Starlink.

Та коли розпочалася повномасштабна війна після вторгнення росії (усвідомлено з маленької літери), саме Starlink дозволили військовим краще комонікувати. Так звʼяхок з Азовсталлю кілька місяців був мождивий лише завдяки супутниковому інтернету від SpaceX. А більшість деокупованих міст відразу після звільнення отримують доступ до всесвітньої мереж завдяки встановленню державними органами терміналів Starlink.

Отже, оскільки Starlink був запущений в Україні в екстреному порядку, в умовах війни, формальність відійшла на другий план. Так, за звичайною процедурою компанія спочатку має зареєструвати своє представництво в Україні, сертифікувати обладнання, здобути ліцензію на використання частот, побудувати наземні термінали (в Україні їх досі немає, а доступ до мережі для нашох країни забезпечують термінали сусідніх держав), а вже потім імпортувати термінали.

Проте в Україні сталося навпаки. Starlink Ukraine була зареєстрована в Україні як представництво SpaceX лише 27 квітня, в той час, коли в країні вже працювали тисячі терміналів. Дякуємо Михайло Федоров, командо Міністерства цифрової трансформації та Ілон Маск.


Як придбати Starlink та ціни

Придбати термінал для власного використання досить просто. Існує декілька способів: можна замовлення через офіційний сайт; придбати вживаний термінал на сервісах у мережі (не рекомендуємо цей спосіб, можуть бути проблеми з рахунком) для оплати; а можна просто замовити Starlink на сайті Техно Їжака.



f2ezh|864х452.png
Михайло Федоров з однією з поставок Starlink в Україну.

При замовленні через офіційний сайт Starlink необхідно вказати власну адресу, після чого система вкаже, чи доступна можливість забезпечення сервісу на цій локації. Якщо відповідь позитивна – можна зареєструватися, замовити термінал та зробити власний обліковий запис і сплатити вартість щомісячної абонплати. А далі потрібно розібратися з доставкою самого терміналу. Там є безліч нюансів, які потребують окремого матеріалу, тож зараз пропустимо це. Скажімо так: це реально, але треба заглибитись у питання.

При купівлі вживаного термінала на будь-якій платформі є ризик обману. Найголовніше у цьому випадку – купуючи вживаний термінал, пересвідчитися й отримати доступ до облікового запису до того, як переказуватимеш кошти за термінал. А далі радимо відразу змінити пароль до акаунту.

При купівлі на сайті Техно Їжака необхідно просто зробити замовлення терміналу і дочекатися його доставки, а потім діяти відповідно до інструкції. Наші термінали Starlink вже мають активований перевірений акаунт і все, що тобі залишиться – це підвʼязати власну картку для його оплати. Ну і пароль замінити можна.

Щодо цін. На сьогодні щомісячна абонплата у світі складає близько $110. Проте деякий час назад для України абонплата стала дешевшою і дорівнює близько $60 США. Також нещодавно SpaceX введа додаткову оплату за надмірне споживання інтернету в США та Канаді. В Україні додатково платити наразі не потрібно.



f3ezh|864х452.png
Starlink першого покоління.

Сам комплект терміналу для країн де є офіційне представництво компанії починається від $599. Та ця сума вірна лише для ідеального світу. А так, як попит на термінали Starlink сьогодні перевищує пропозицію, варто зазначити що кінцева ціна може кардинально відрізнятися.


Як Starlink використовується в Україні та чим допомагає

Перші термінали Starlink було активовано на території нашої країни 26 лютого, що всього через 2 дні після початку війни. Країні їх було надано безкоштовно. Ілон Маск відізвався на прохання Михайла Федорова (міністра цифрової трансформації) у Твіттері, з проханням негайно надати Starlink Україні.

Starlink допомагає у нашому постійному протиборстві на всіх фронтах. Ми готові, навіть якщо не буде світла, фіксованого інтернету, через генератори, що використовують Starlink, відновити будь-який зв'язок в Україні. Зараз по всій території нашої країни активовано понад 14 тисяч терміналів. Starlink дозволяє не втрачати зв'язок в бойових умовах. Наші військові коректують з їх поміччю артилерійські удари, керують БПЛА, складають плани дії.



f4ezh|864х452.png
Starlink другого покоління.

Якщо російська армія глушить зв'язок в районі бойових дій і через це не працює мобільний зв'язок – супутниковий інтернет дозволяє нашим військовим спілкуватися, в тому числі й з рідними людьми. Перемога в війні великою часткою залежить від технологій та їх застосування. Starlink відіграє в цьому велику роль.Сигнали супутникового інтернету неможливо заглушити так, як звичайні радіосигнали, а для встановлення супутникового інтернету необхідно всього кілька хвилин. Тож ЗСУ можуть застосовувати Starlink для стабільного, гарного та оперативного зв'язку між штабом та військовими на фронті.

Також термінали компанії допомагають не тільки військовим, а й цивільним. Голова відділу планування і розвитку Vodafone відмічає, що громадяни України користуються Starlink як звичайною мережею Wi-Fi в невеликих селах, що були окуповані, де інакші варіанти зв'язку не є доступними.

Яскравий приклад допомоги Starlink – випадок на Чернігівщині. У результаті війни було знищено понад 10 км кабельного інтернет-зв'язку, що призвело до вимкнення інтернету відразу ж у декількох населених пунктах. Локальний провайдер поновив доступ до інтернету за допомогою всього 1 терміналу Starlink.

У жовтні та листопаді більш як 1 000 крилатих ракет вдарили по енергетичній та комунікаційній інфраструктурі нашої країни, але за допомоги Starlink було швидко відновлено зв'язок у критично важливих районах.




Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар