Дія.Освіта

Зміст

Масштабний проєкт, автором якого стало Міністерство цифрової трансформації України, запущено! 17 травня відбулася презентація «Дія.Освіта» – національної едьютейнмент-платформи актуальних знань та навичок, де можна абсолютно безкоштовно навчатися, опановувати нову професію та ознайомлюватися з актуальними вакансіями.





Презентація платформи Дія.Освіта

Ось що на презентації нового продукту сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров: «Поки в Україні йде війна, світ не стоїть на місці та активно розвивається. Наш головний виклик – розвиток людського капіталу. Мільйони людей втратили роботу або закрили бізнес і змушені розпочинати життя з нуля».

Він також додав: «Завдання держави – створити сприятливі умови нового життя. Саме тому за допомогою Google.org ми запускаємо оновлену платформу «Дія.Освіта». Щоб кожен мав можливість розвинути нові навички та зробити крок назустріч новій професії».

Про те, як користуватись, на що здатна, у чому переваги Дія Освіта для держслужбовців та для всіх тих, хто хоче підвищити рівень уже наявної кваліфікації чи взагалі змінити рід діяльності. А також про вже успішні функцій Дія розповім у цій статті. Поїхали!


На що здатна Дія.Освіта

Попередником Дія.Освіта став проект «Дія.Цифрова освіта», який стартував у 2020 році та був зосереджений на цифрових навичках та грамотності. З того часу кількість зареєстрованих користувачів на платформі досягла 2 мільйонів, близько 75% з них подивилися всі випуски обраного курсу і отримали сертифікати. Із запуском Дія.Освіта ідея цифрового навчання глобалізувалася.



Дия освита.png

Платформа складається з категорій освітніх продуктів, кожен із яких фахівці з сучасної освіти та практики готували з урахуванням нового європейського порядку денного навчання дорослих на 2021-2030 роки – документа, затвердженого ЄС.

Так сьогодні виглядає набір категорій для навчання:

  • Освітні серіали. Сотні матеріалів від ландшафтного дизайну до професії бариста, від проєктного менеджера до пакувальника. Також залишаються доступні серіали з цифрової грамотності та кібербезпеки.

  • Тести. Створено для оцінки цифрової грамотності за європейськими стандартами та адаптовано українськими експертами. Після проходження 40-хвилинного тесту кожен учасник отримує цифровий сертифікат.

  • Симулятори. Інструменти, що імітують реальну робочу ситуацію та дозволяють спробувати себе у ролі професіонала, відповівши на запитання експерта.

  • Гайди. Поради на всі випадки життя, перелік яких постійно поповнюється.

  • Вебінари. Блокчейн та психологія, вміння створити свою візитку на Linkedin та тонкощі написання резюме, ділова комунікація та ділова англійська – ось лише частина вже доступних вебінарів.

  • Підкасти. Думки експертів у формі інтерв'ю.

На сайті буде доступний профорієнтаційний тест, який допоможе тим, хто ще не визначився з майбутньою роботою і тим, хто шукає для себе нову кар'єрну можливість. Тест вміщує 94 питання, відповівши на які користувач отримає уявлення про напрям руху у виборі відповідної професії.


Не забули і про держслужбовців. Для чиновників пропонується ціла купа освітніх серіалів від експертів: міжнародне гуманітарне право, кризові комунікації в управлінні персоналом, електронний документообіг, уміння користуватися сервісами Google та багато іншого.


Що потрібно для входу в Дія.Освіта?

Весь контент платформи оптимізовано як для комп'ютерів, так мобільних телефонів. Інтерфейс розроблений з чіткими та розбірливими шрифтами, високою кольоровою контрастністю та простим компонуванням для полегшення навігації для людей з когнітивними та зоровими порушеннями. Платформа також надає альтернативний текст для зображень, субтитри для відео та аудіоопис для мультимедійного контенту.

У простор сервісу Дія Освіта вхід також інтуїтивно зрозумілий. Ти можеш увійти за допомогою свого облікового запису Google, Facebook або ввести номер свого телефону. А якщо ти ще не зареєструвався, зробити це найпростіше. Вкажи всі необхідні дані плюс рівень освіти.


Інші функції в Дія

Сервіс Дія Освіта – лише останній на сьогодні стартап у «цифровій державі». А є й ті, які вже активно працюють та приносять користь звичайним громадянам нашої країни. Про деяких із них далі.


Дія.City

Ще один, не менш важливий для нашої країни проект, уже активно працює та приваблює все більше IT-компаній. То що таке Дія.Сіті і для чого він потрібний?

Читай також: MWC Barcelona 2023. Що показала Україна

Необхідність створення спеціального правового режиму для IT була продиктована насамперед бажанням допомогти інноваційному бізнесу. Щоб інвестори захотіли вкладати в Україну кошти, а таланти не виїжджали у пошуках найкращих умов для розвитку.

Упродовж кількох років IT-сектор у нас тримає високу планку у структурі ВВП. Але йому все ще не вистачає доданої вартості, зокрема конкурентоспроможних продуктів. Програма Дія.City має створити сприятливе економічне середовище всередині країни, де український сектор високих технологій зможе повністю реалізувати свій потенціал. А ще – залучити до України таких технологічних гігантів як Google, Apple чи Amazon.


Резиденти Дія.City набувають особливого правового статусу та спеціальних умов оподаткування. А саме входження до резидентства – справа добровільна. Отже, Дія.Сіті що це і в чому її переваги для IT-компаній:

  • Податок на виведений капітал замість податка на прибуток.

  • Дозволено як класичне працевлаштування з КЗпП, так і контрактне.

  • Європейська система набуття та захисту інтелектуальних прав.

  • Захист своїх інтересів за допомогою англійського права, а не у районному суді.

Крім цього, компанії, які набули статусу резидента, будуть захищені від перевірок та необґрунтованих розслідувань завдяки особливій процедурі процесуальних дій.

Читай також: ТОП 10 застосунків, які мають бути встановлені на iPhone українця сьогодні

Нагадаю, що запуск Дія.City відбувся 8 лютого 2022 року. З того часу до спеціального правового режиму приєдналося 498 резидентів, більшість із яких (63%) українців. У цьому масовим явищем стало створення дочірніх компаній. Наприклад, Samsung зареєстрував Самсунг РНД Інститут Україна, а українська компанія Ajax – Аджакс Системс РНД.


Статус ВПО в Дія

Набуття статусу внутрішньопереміщеної особи у сервісі Дія стало можливим ще у квітні 2022 року. Він дозволяє отримувати виплати від держави для себе (2000 грн) та своїх дітей (3000 грн на кожну дитину). Гроші можна отримати на карту «єПідтримка», а витратити на будь-що.

Ось як оформити ВПО в Дія:

  1. Для початку онови програму «Дія».

  2. Перейди до розділу «Послуги».

  3. Вибери «Отримати статус ВПО».

  4. Вкажи місцеперебування та підтвердь його за допомогою геолокації.

  5. Заповни іншу контактну інформацію та надішліть заяву на отримання статусу ВПО. Її розглянуть за кілька хвилин і свідчення з'явиться у застосунку.

Ця послуга стосується лише тих людей, які перебувають в Україні та тих, які досі не мали статусу ВПО.


Відкриття ФОП у Дія

До появи цифрового сервісу Дія реєстрація «фізичної особи – підприємця» була пов'язана з бюрократичними зволіканнями та непотрібною витратою дорогоцінного часу. Зараз створення ФОП займає буквально лічені хвилини, а послуга абсолютно безкоштовна.

Тож як відкрити ФОП в Дія? Для початку зареєструйся або авторизуйся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або Mobile ID – ідентифікатора номера мобільного телефону (сервіс доступний для абоненів Київстар та Lifecell).

Супер ціна-12%
MQ9U3
57 499 ₴
50 499 ₴
1 259 $
Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 207 $

При переході до свого кабінету в переліку послуг вибери «Створення бізнесу» – «Автоматична реєстрація ФОП». Після цього тобі запропонують заповнити онлайн-форму заяви та підписати її електронним підписом.

Заяву на реєстрацію буде перевірено та автоматично направлено до ЄДР – єдиного державного реєстру для державної реєстрації в автоматичному режимі. Паралельно воно надійде до податкової служби за місцем твоєї реєстрації.

Якщо через 10 хвилин після подання заяви його статус в особистому кабінеті не змінився, зверніться до служби підтримки програми Дія, побудованої на системі чат-ботів. Ймовірно, виявляться помилки у заповненні, які допоможуть тобі виправити.


Висновок

Схоже, що проєкт доступної освіти склався і стане по-справжньому корисним для всіх, хто в цей скрутний час втратив роботу або хоче отримати цінні поради та навички в освоєнні актуальної професії.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні товари:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар