Apple VR, Apple AR чи Apple MR? До релізу революційних окулярів доповненої реальності залишаються лічені дні

Зміст

Наближається момент можливої презентації найочікуванішого гаджета від Apple цього року. Мова про гарнітуру віртуальної, доповненої, змішаної чи розширеної реальності, яку купертинівці представлять на міжнародній конференції розробників WWDC 2023 вже 5 червня.

Читай також: WWDC 2023. Дата презентації, чим здивує Apple?

А чим ближче дата івента, тим більше чуток про розумні окуляри від перевірених інсайдерів, аналітиків та журналістів шанованих видань. Все, що відомо на сьогодні про продукт, який може стати по-справжньому революційним, у цій статті. Поїхали!


Що таке гарнітура Apple VR/AR

Почну з одного з найавторитетніших джерел у темі. Винахідник шолома віртуальної реальності Oculus Rift та один із засновників компанії «Oculus VR» Палмер Лакі написав у своєму Twitter 14 травня: «The Apple headset is so good». А відомий блогер і технологічний інсайдер Еван Бласс спочатку не був вражений гарнітурою від Apple, тепер же він «приголомшений» побаченим.



Apple VR1.png

Але яку з чотирьох технологій нестимуть у собі розумні окуляри:

  • VR – повністю віртуальний простір;

  • AR – доповнена реальність, що додає до навколишнього світу елементи віртуального;

  • MR – змішана реальність, що поєднує в собі доповнену та віртуальну;

  • XR – розширена реальність, що має в собі всі три вищеперелічені поняття.

Численні чутки та витоку говорять, що ключовою особливістю гаджета стане вдосконалене відстеження очей та рук, що відрізнятиме його від конкурентів на ринку. Декілька зовнішніх камер стежитимуть за рухами рук, а вбудовані датчики зможуть розпізнавати напрямок погляду.

Керувати чимось можна буде за допомогою очей без контролерів чи інших засобів. А введення тексту стане можливим за рахунок голосу чи взагалі друкування у повітрі. Перемикання між VR та AR стане можливим завдяки коліщатку Digital Crown, аналогічному в Apple Watch.

Технологія віртуальної реальності сьогодні пов'язана насамперед із іграми, а ось у доповненої реальності більший спектр потенційного застосування. Не говорячи вже про пристрої змішаної реальності. Наприклад, гарнітура HoloLens від Microsoft використовується в охороні здоров'я та на виробництві. Але повернемося до розумних окулярів від Apple і всіх чуток, з ними пов'язаних.


Дата виходу

Марк Гурман із Bloomberg – один із головних «постачальників» останніх чуток про гарнітуру. За його словами, розробка операційної системи xrOS та іншого програмного забезпечення вже запущена та йде повним ходом. А дата випуску намічена цього року, спочатку в рамках івенту WWDC 2023 у червні, та потім пізніший споживчий реліз восени.

Apple зареєструвала товарний знак «xrOS» у Новій Зеландії через підставну компанію Deep Dive. Ознакою цього твердження стало використання фірмового шрифту Apple SF Pro.


Ще в січні купертинівці випустили попередню версію застосунку «Пристрої» для ПК з Windows, та користувач Twitter aaronp613 виявив посилання в коді цього випуску на Reality OS xrOS – кодові назви операційних систем для майбутньої гарнітури.

І все ж незрозуміло, чи будуть готові диво-окуляри навіть до кінця 2023 року. Ходили чутки, що команда дизайнерів Apple наполягала на тому, щоб почекати та випустити легшу та витонченішу версію протягом кількох років. Але Тім Кук виявився проти такої тривалої затримки.


Назва

Джерела все того ж Марка Гурмана у свіжому звіті, поданому ним 18 травня, стверджують, що слово «Reality» стане ключовим у назві бренду. Перша версія гарнітури буде називатися «Reality Pro». А щодо доступнішої, яку випустять у 2025 році, її назвуть «Reality One».

Apple зареєструвала обидві назви, поряд з «Reality Processor», у США, Великобританії, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Саудівській Аравії, Коста-Ріці та Уругваї у своєму стилі, через підставні компанії.


Ціна

За чутками, перша гарнітура змішаної реальності може стати досить дорогим пристроєм. Передбачається, що її ціна складе близько $3000, що не надасть гаджету статусу масового. Ця модель буде спрямована не на простого користувача, а на розробників, авторів контенту та інших фахівців.

Читай також: Про VR окуляри Apple. Що відомо на даний момент

За розрахунками Apple, з моменту випуску продаватиметься лише одна гарнітура на день у кожному роздрібному магазині. А очікування від продажу – 7-10 мільйонів одиниць на перший рік доступності пристрою.

Стало відомо, що купертинівці вже активно працюють над гарнітурою другого покоління за нижчою ціною, близькою до iPhone. Вона буде мати цілий ряд дешевших компонентів: чіпи рівня iPhone, а не Mac, внутрішні дисплеї зі зниженою роздільною здатністю та в цілому більш доступні матеріали для її виготовлення.


Наразі розробка такої гарнітури знаходиться на ранній стадії, а робочий прототип ще не створено. Відомо, що компанія Foxconn займається проектом, а сам пристрій має вийти у 2025 році.

Відомий аналітик Apple Мінг-Чі Куо припускає, що лінійка другого покоління VR/AR-гарнітури нагадуватиме модельний ряд iPhone, в якому представлені як бюджетні, так і топові версії.


Дизайн

Спочатку Apple прагнула створити не громіздкий комп'ютер на обличчі, а пару витончених окулярів, такий собі модний аксесуар. Але в останньому на сьогодні звіті Гурмана від 18 травня йдеться про гарнітуру, більше схожу на окуляри віртуальної реальності.

Витончені окуляри – це кінцевий продукт, а ось перша версія за словами аналітика Apple Мінг-Чі Куо важитиме від 300 до 400 грамів. І нагадувати своїм виглядом гарнітуру VR Oculus з елементами сітки в конструкції на зразок навушників AirPods Max, або гладкішу версію в стилі Daydream від Google, що має корпус з м'якої тканини.



Apple VR2.png

Також відомо, що купертинівці подали патентну заявку на «Head-mounted display unit» (головний дисплей) з докладним описом кількох областей регулювання для комфортного використання пристрою.

Легкість гаджета – не менш важливий критерій для Apple. Передбачається, що до складу майбутньої гарнітури увійдуть такі матеріали, як алюміній, скло та карбон для зменшення ваги. А ще в січні 2022 року Мінґ-Чі Куо повідомив, що купертинівці мають намір використовувати «блинчасті» лінзи, які зберігають відносно високу роздільну здатність за невеликої загальної товщини гарнітури.


Акумулятор

Продовженням ідеї зменшення обсягу пристрою має бути зовнішній акумулятор. За чутками, він схожий на батарею MagSafe для iPhone. Для підключення батареї до гарнітури Apple планує використовувати фірмовий кабель із круглим магнітним роз'ємом, який можна буде повертати за годинниковою стрілкою для точної фіксації. А сама батарея носитиметься на талії.

За розрахунками купертинівців заряду акумулятора має вистачати на дві години активного використання гарнітури, а також передбачать окремий кабель USB-C для передачі даних. З чуток, для зарядки батареї буде застосовуватися адаптер живлення на 96W.


Аудіо

В інсайдерському звіті The Information від січня 2023 говориться, що затримка по звуку у більшості бездротових навушників занадто велика для майбутньої гарнітури Apple.

Тому розглядаються два варіанти розв'язання цієї проблеми:

  1. Оголів'я з вбудованими динаміками, як у Quest Pro від компанії Meta.

  2. Використання останньої моделі AirPods через можливість переходу в режим наднизької затримки при підключенні до гарнітури.

За чутками, у гарнітурі застосують процесор H2, який використовується в навушниках AirPods Pro 2-покоління.


Дисплеї

Згідно з витоками, два OLED-екрани високої роздільної здатності 4K, вироблені компанією Sony, зможуть брати участь в обробці як віртуальної, так і доповненої реальності. Сюди ж увійде технологія відстеження погляду.

Як повідомляється в The Information, у гарнітурі буде близько 12 камер та датчиків, за допомогою яких стане можливим проектування реального світу на екрани. Такий собі ефект прозорого скла. Додасться передня панель Apple Ceramic Shield.


У січневому повідомленні від Display Supply Chain Consultants говорилося, що у гаджета буде три дисплейні модулі: два Micro OLED та один AMOLED. При цьому дисплей AMOLED наділять низькою частотою оновлення і буде звернений назовні. Це дозволить іншим людям бачити вираз обличчя носія гарнітури, щоб уникнути незручності під час спілкування.

І, нарешті, очікується застосування маленьких внутрішніх двигунів, які в автоматичному режимі зможуть налаштувати лінзи та дисплеї під відстань між очима конкретного користувача. Таким чином, досягнувши поля зору 120 градусів.


Чіп та характеристики

За чутками від вже відомого нам аналітика Мінґ-Чі Куо гарнітура матиме два процесори. Один – вищого класу, подібний до M2, який стоїть у Mac та iPad. А другий буде відповідати за графіку та функції, пов'язані із сенсором змішаної реальності. Цей другорядний чіп отримає назву «Reality Processor», що відповідає раніше поданій заявці на товарний знак.

Мінґ-Чі Куо також повідомив, що майбутній пристрій підтримуватиме Wi-Fi 6E, матиме не менше 8 ГБ оперативної пам'яті та 256 ГБ SSD.

Своєю чергою в The Information повідомлялося, що «система на кристалі» (SoC) в гарнітурі включить до свого складу центральний та графічний процесори, оперативну пам'ять та сховище, а також вторинний чіп користувача сигналів зображення. Він об'єднає входи з усіх камер в єдине уявлення зовнішнього світу і взаємодіятиме з системою через спеціальний потоковий кодек із наднизькою затримкою.

А для тривимірної картинки оточення Apple застосує технологію LiDAR ближньої та далекої дії.


Застосунки та ПЗ

Гарнітура змішаної реальності (MR) також зможе працювати із застосунками віртуальної (VR) та доповненої (AR) реальностей. У квітні у звіті Bloomberg говориться, що купертинівці вже протягом кількох місяців співпрацюють з невеликою кількістю розробників, щоб вони могли оновити наявне програмне забезпечення для змішаної реальності. Сюди ж відносяться версії основних програм Apple для AR та VR.

Читай також: Огляд VR окулярів на YouTube «Техно Їжак»

Кожна програма, встановлена на iPhone або iPad, отримає свій аналог у системі xrOS. Ось кілька очікуваних програм та їх функцій:

  • FaceTime. Можна буде створювати свій цифровий аватар та зустрічатися з іншими користувачами у віртуальному світі.

  • Fitness. Дозволить спостерігати за рухами інструктора з фітнесу, доки тренуєшся у віртуальному залі.

  • TV. Дозволить переглядати медіаконтент у віртуальному кінотеатрі чи інших, часом найфантастичніших умовах.

Повідомляється також, що Apple залучила до роботи над розумними окулярами свого головного інженера за Застосунками для підвищення продуктивності iWork, Notes та Apple News.

Марк Гурман припустив, що у гарнітури з'явиться можливість запускати кілька програм одночасно у спливаючих вікнах. Але «родзинкою» гаджета стануть передові відеоконференції на основі технології FaceTime та віртуальні переговорні кімнати, які реалістично відображають співрозмовників.

Однак, така «зустріч» вимагає великої обчислювальної потужності і буде доступна тільки в чатах віч-на-віч. Інші учасники будуть відображатися у вигляді Memoji.


Ось і все, що відомо на сьогодні про гарнітуру Apple VR/AR/MR/XR. Запасаємось попкорном та чекаємо на заповітну дату 5 червня!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні товари:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар