Огляд VR окулярів на YouTube «Техно Їжак»

Якщо тобі набридло грати в комп'ютерні ігри за допомогою традиційних клавіатури та мишки, або навіть джойстика, можна (і потрібно!) спробувати окуляри віртуальної реальності або просто VR окуляри. Якраз про ці чудо-пристрої останнє відео на YouTube-каналі «Техно Їжак». Заходь, дивись, став лайк, якщо сподобалося, пиши коментар про свій досвід використання гарнітури, підписуйся! Там ще багато чого цікавого зі світу гаджетів!





VR окуляри – чому це так круто! На прикладі Oculus Quest 2 та PlayStation VR2 | Техно Їжак

В огляді взяли участь два, мабуть, найяскравіші на сьогодні представники технології віртуальної реальності, що стрімко розвивається: Oculus quest 2 від компанії Марка Цукерберга Meta і PlayStation VR2 від технологічного гіганта Sony. Обидва гаджети всіма своїми характеристиками та особливостями доводять, що VR окуляри це не тільки про розваги. Вони є тією важливою сходинкою на шляху до змішаної реальності, про яку ми все частіше отримуємо новини, особливо, у зв'язку з можливим виходом AR/VR гарнітури від Apple.

Окрім представлених в огляді пристроїв, у Техно Їжаку є й інші, не менш цікаві варіанти гарнітур віртуальної реальності. І якщо ти роздумуєш, які VR окуляри купити, тисни на кнопку і переходь у магазин.

Тут же я порівняю Oculus quest 2 і PlayStation VR2 і спробую виділити головні фішки обох гарнітур. Поїхали!

Для зручності навігації я прогнав пристрої за основними критеріями, включаючи комплектацію, особливості, сумісність, підключення, живлення контролерів, наявність вібровідгуку та, звичайно, ціну. І ось, що в мене вийшло.



VR ОКУЛЯРИ
  Oculus quest 2 PlayStation VR2
Комплектація 2 контролери
Перехідник для одягання звичайних окулярів
Силіконова накладка
Блок заряджання з кабелем
2 контролери
Навушники зі змінними амбушурами
Кабель USB-A – USB-C
Особливості 4 камери спереду
Гойдалка гучності
2 мікрофони
Вхід 3,5 мм для навушників
Порт USB-C для заряджання та передачі даних
Кнопка живлення та LED-індикатор
Вбудовані динаміки
Регулювання лінз по ширині
4 камери спереду
Кнопка живлення
Мікрофон
Кнопка дії або увімкнення наскрізного режиму
Регулювання лінз по ширині
Кнопка фіксатора для регулювання прилягання шолома
Вхід 3,5 мм для навушників
Сумісність ПК PlayStation 5
Підключення Бездротове Кабель 4,5 м
Живлення контролерів Батарейка АА Вбудований акумулятор
Вібровідгук Контролери Контролери
Шолом
Ціна від* 16995 грн 25395 грн

*Ціни актуальні на момент написання статті і можуть відрізнятися.

Принципово обидва гаджети схожі, але мають і низку відмінностей. Про все це далі.


Дизайн

І перше, що впадає у вічі, це розміри. У Oculus quest 2 компактніші як шолом, так і контролери. Ще одна особливість – регулювання прилягання шолома до голови (у тому числі налаштування під звичайні окуляри). У Oculus quest 2 для цього є спеціальна знімна проставка, а у PS VR2 – кнопка фіксатора, що змінює відстань від голови до шолома.

Слід зазначити, що для чіткішої картинки у PS VR2 налаштування чутливіше.


Підключення

PS VR2 за цим критерієм поступається Oculus quest 2, адже вона сумісна лише з приставкою PlayStation, причому лише 5-покоління. Водночас, Oculus quest 2 може працювати як самостійно, так і в зв'язці з ПК за допомогою програми QuestLink.

Таким чином, Oculus quest 2 більш універсальні. Але щоб зрозуміти, які ж таки VR окуляри купити, цього недостатньо. Йдемо далі.


Вібровідгук і не тільки

За цим критерієм попереду PS VR2. На відміну від Oculus quest 2, у них вібрують не тільки контролери, але й шолом, що, безсумнівно, додає відчуттів при ігровій сесії.

Спеціальна ціна-3%

Крім цього, PS VR2 оснащені сенсорами, що відстежують рух очей. Вибирати пункти меню, наприклад, можна просто глянувши на них. Ну а фішкою Oculus quest 2 є те, що можна управляти руками, тобто без контролерів. Щоправда, це працює тільки в рідному меню та додатку. Ще одна особливість Oculus quest 2 – вбудовані динаміки.


Лайфхак для PS VR2

Стандартно PS VR2 не можна використовувати без увімкненого телевізора, але рішення є. Для цього потрібно виконати ряд маніпуляцій:

  1. Зайди на самій приставці до «Налаштуваня».

  2. Далі тиснеш «Система».

  3. Наступний крок – вмикаєш опцію «Дистанційна гра».

  4. Після цього завантажуєш застосунок PS Remote Play.

  5. Далі слідуєш підказкам і з'єднуєш свій пристрій із консоллю.

  6. Запускаєш PS VR2 з вимкненим телевізором і в цей момент підключаєшся, наприклад, зі смартфона через PS Remote Play.

  7. Підтверджуєш вхід.

Після цього вмикаєш PS VR2 знову і всі наступні рази вхід буде автоматичним.


Висновки

Якщо все ще не вирішив, які VR окуляри купити, Oculus quest 2 або PS VR2, ось тобі остаточні висновки з обох гарнітур:

  • Ігри. Для PS VR2 доступні ігри лише з офіційного сайту та ціни кусаються. Для Oculus quest 2 можна придбати як на сайті, так і на Steam. Різниця в тому, що ігри зі Steam працюватимуть тільки на ПК, а офіційні – будь-де.

  • З'єднання. У PS VR2 воно провідне за рахунок кабелю завдовжки 4,5 метра. Так, він довгий, але це все одно не надто зручно, можна зачепити в ігровому чаді. У Oculus quest 2 такої проблеми немає.

  • Чутливість налаштування. PS VR2 вимагають більш ретельного налаштування лінз для отримання чіткого зображення. Цей висновок заснований на особистому досвіді, можливо, у тебе все пройде гладко.

  • Лайфхак із PS VR2. Ти можеш використовувати гарнітуру без увімкненого телевізора. Щоб запустити VR окуляри айфон або смартфон на андроїді стане тією самою паличкою-виручалочкою. Треба лише виконати кілька дій.

Ну що, тепер ти трохи більше знаєш про пристрої віртуальної реальності і зробиш усвідомлений вибір, який як завжди, за тобою.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні VR окуляри:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар