Комплект повної автономності. Підбірка гаджетів з власного досвіду

Зміст

Через постійні обстріли та, як наслідок, часткового відключення світла та перебоїв з роботою інтернету, попит на автономні джерела енергії зріс у десятки, якщо не в сотні разів. А над покупкою Starlink, як про єдине джерело інтернету у разі блекауту, почали замислюватися навіть мої батьки.

Удари по енергетичних об'єктах змушують нас пристосовуватися до нових умов та запасатись пристроями автономного живлення. В умовах шаленого попиту та дефіциту завжди можна очікувати, що тобі підсунуть неякісний гаджет і в цьому випадку не варто гнатися за низькими цінами для економії коштів.

Проте і тут, хоч вибір і невеликий, але він все ж таки є. Однак, слід розуміти, що собою являє той чи інший пристрій для підтримки автономності і який підійде саме тобі, щоб впоратися з труднощами. У цій статті я докладно розповім не лише про засоби, що вирішують проблему тривалої відсутності електрики, а й про систему безперебійного інтернету. Так, про Starlink. Поїхали!


Портативний ліхтар – корисний для дому та вулиці

Почну, мабуть з елементарного – кишенькового ліхтаря. З ним зручно як пересуватися по знеструмленій квартирі, не задіявши вбудований ліхтарик у телефоні, який неминуче садить батарею гаджета, так і пройтися темною вулицею в магазин, наприклад.



ezh|864х452.png

А, особливо, переходити дорогу з непрацюючими світлофорами, бо коли вулиця не підсвічується – водій тебе майже не бачить. Навіть, якщо в тебе немає світловідбиваючих елементів на одязі, ти, як мінімум, позначиш себе яскравим ліхтарем для автомобілів, що наближаються. Це про безпеку.

Щодо автономності, то я б розглядав ліхтарі на батарейках, а не на акумуляторах. Батарейки типів АА та ААА продаються в будь-якому супермаркеті, а в сучасних ліхтарях встановлені потужні та економічні світлодіоди. Тому батарейні ліхтарі це маст хев! Хоча у деяких моїх колег є й протилежна думка стосовно цього.


Power Bank – автономність для гаджетів

Портативні зовнішні акумулятори, вони ж PowerBank, бувають різної потужності, в середньому це 5000-30000 мАг. Дивлячись на цей показник, можна орієнтуватися, скільки разів ти зможеш зарядити свій гаджет.

У мирний час вистачає банки і на 5000 мАг, наприклад для телефону, щоб зарядити його один раз. Але зараз я б радив брати павербанк із запасом, починаючи від 10000 мАг, бо світла може не бути і добу, і дві. Я віддаю перевагу павербанкам мінімум на 20000 мАч з кількома USB-роз'ємами, щоб заряджати одночасно більше одного гаджета.

Далі наведу кілька важливих моментів, на які варто звернути увагу при купівлі павербанку:

  • Напруга на виході павербанка повинна відповідати тому, що зазначено на зарядних пристроях тих гаджетів, які ти збираєшся заряджати. Наприклад більшість PowerBank легко заряджають iPhone, але з живленням Mac впораються не всі.

  • Сила струму павербанку не повинна бути нижчою за ту, яка необхідна пристрою. Інакше витрачатиметься багато часу на зарядку. Ідеально, коли банка підтримує Quick Charge, про це зазвичай пишуть на упаковці.

  • При виборі PowerBank я також орієнтуюсь на реальні відгуки покупців, починаючи від своїх знайомих та друзів і завершуючи відгуками на сайті. Ну і, звичайно ж, популярність бренду має вагу. Але тут треба враховувати цінник. Ім'я, дисплей та кількість гнізд ведуть до підвищення вартості пристрою.

До речі, можу запропонувати корисний лайфхак, що ґрунтується на особистому досвіді. Якщо сумніваєшся, чи підтримує банка швидку зарядку, попроси продавця спочатку підключити твій телефон до павербанку, а потім включи своє зарядне в розетку 220 Вольт прямо в магазині. Якщо різниця в часі зарядки буде незначною або зовсім відсутня, то все ОК, можна брати.

Щодо чесних мАг, таке в магазині не перевіриш. Тому орієнтуйся на бренд, відгуки чи те й інше разом узяте. Або на цінник, на кшталт чим дорожче, тим краще, але й тут можна жорстоко помилитися, потрапивши на недобросовісних продавців. Тому відгуки прийдуть тобі на допомогу.

Звичайно, павербанком на ті ж 10000 мАг ти не зарядиш ноутбук, для цього потрібна банк мінімум на 20000, а краще на 30000 мАг та достатня потужність. Тут вже потрібно розставляти пріоритети, чи обирати "золоту середину".

Спеціальна ціна-23%
-11%

У будь-якому випадку, зараз багато супермаркетів і кафе, що мають бензинові генератори та дозволяють безкоштовно заряджатися. Тож без енергії ти не залишишся. Сюди ж додалися Пункти незламності, що надають ту ж послугу. Вони відкрилися в багатьох містах і ти легко зможеш знайти найближчий до будинку, щоб підзарядити навіть свій павербанк.


Зарядна станція – автономність для побутової техніки

Звичайно, повербанк вирішить проблему автономності у разі невеликого гаджета і навіть зробить це кілька разів, якщо йдеться, наприклад, про телефон, а не про планшет чи ноутбук. Але що робити, якщо потрібно заряджати багато пристроїв і підтримувати роботу побутової техніки одночасно.

Тут у гру вступають зарядні станції. Це такі потужні павербанки, які можна заряджати не лише від мережі 220 Вольт чи автомобіля, а й від сонячних батарей. Мало того, що такі пристрої швидко заряджають відразу кілька гаджетів: телефон, планшет, ноутбук, смарт-годинник і таке інше. Ти можеш підключити до такої зарядної станції лампу із USB-штекером, щоб освітлювати простір своєї квартири. Але й це ще не все.

До зарядної станції можна підключати побутові прилади, не побоюючись, що дорога техніка вийде з ладу. Адже якісна станція, така як EcoFlow, видає напругу, яка відповідає мережевій. А значить, твій холодильник чи розумний газовий котел будуть у безпеці, живлячись від такого пристрою. Хоч з котлом і є деякі нюанси.

У зарядних станціях застосовуються літій-іонні акумулятори, а в дорожчих моделях – літій-залізо-фосфатні. Різниця у кількості життєвих циклів. А в деяких моделях, як EcoFlow Delta Pro, – і в ємності. Якщо в перших це число становить 500-800 циклів, то в других сягає 3500. Звідси і ціна.

Спеціальна ціна-1%

Головною перевагою зарядної станції в порівнянні з паливним генератором є те, що її можна сміливо використовувати в умовах квартири. Адже вона не шумить і не виділяє шкідливих речовин під час роботи.

При виборі зарядного агрегату необхідно зрозуміти, чи він потрібен для короткочасної зарядки гаджетів або для забезпечення безперебійного енергопостачання квартири чи будинку. І з цього погляду розглядати ту чи іншу модель. Межу між потужністю, довговічністю та вартістю треба знайти самому.


Starlink – автономність для інтернету

Коли обладнання провайдерів знеструмлено, стільникові вежі не в змозі роздавати інтернет. У цьому випадку гідною альтернативою може стати супутникова система Starlink від компанії SpaceX під проводом Ілона Маска.

Starlink є глобальною супутниковою системою широкосмугового інтернету, призначеною насамперед для важкодоступних куточків планети. І ми, перебуваючи в центрі Європи, на жаль, потрапили до їхнього числа. Але впевнений, це тимчасово. Тож повернемося до суті.

Доступ до глобальної мережі забезпечується тисячами дрібних супутників, що знаходяться на навколоземній орбіті. Послуги на комерційній основі компанія надає з 2020 року, провівши всі необхідні заходи щодо тестування системи.

Спеціальна ціна-5%
-18%
EFRIVER600PRO-EU
36 000 ₴
29 599 ₴
740 $

Для доступу до Інтернету потрібно два пристрої: спеціальний термінал для зв'язку з супутником та роутер для роздачі інтернету по Wi-Fi на інші пристрої. Все це відразу йде у комплекті Starlink. А до терміналу додається інструкція з встановлення та налаштування.

Термінал, що має вигляд супутникової антени, необхідно встановити на відкритому просторі та по можливості вище, підключити до електричної мережі або зарядної станції (у разі відсутності світла), та до роутера за допомогою кабелю, що входить до комплекту. Потім, потрібно скачати програму Starlink в App Store або Google Play та здійснити підключення до мережі інтернет.

Якщо ти дійсно задумуєшся про придбання Starlink – радимо вивчити наш докладний матеріал по темі. За допомогою супутникового інтернету, ти створиш свою мережу Wi-Fi з назвою, паролем та картою для оплати, що підв'язана до неї.

Швидкість інтернету від Starlink залежить від вибраного пакета. На сьогоднішній день їх всього два. Це Basic зі швидкістю 50-250 Мбіт/с та Premium зі 150-500 Мбіт/с відповідно. Про вартість послуг від SpaceX для України розповім нижче у своєму ТОП -5 гаджетів для автономності. Отже.


ТОП-5 гаджетів для автономності. Мій список

Зібравши по представнику, а інколи і по два, від кожного виду пристроїв для автономності на сайті Техно Їжака, я постарався виявити корисність цих гаджетів як для городянина, а, головне, доцільність їх купівлі з урахуванням вартості. Тож мій ТОП-5 виглядає так:

  1. Портативний ліхтар. Xiaomi BEEBEST Extreme Bee Portable Flashlight F1. Це портативний міні ліхтарик, що вміщається в долоню і важить лише 126 грам. Він оснащений міцним світлодіодом Cree з яскравістю 250 люмен, який розрахований на 100 000 годин роботи. Особливо важлива деталь – ліхтар працює від 3-х батарейок ААА і не залежить від зарядних пристроїв. З моєю періодичністю використання я не міняю батареїки вже як тиждень. Ціна такого ліхтарика на сайті Техно Їжака 585 грн*. Цілком демократично!

  2. Power Bank #1. iWalk Link Me MagCharge 9000 mAh це класичний кишеньковий павербанк для iPhone, що підтримує бездротову зарядку. Він, можна сказати, прописався у сумочці моєї дівчини. Йому не потрібно ніяких проводів для зарядки гаджетів, а це, погодься, дуже зручно і не додає хаосу у вміст сумки і не тільки жіночої. За рахунок наскрізної технології можна заряджати як сам павербанк, так і все, що до нього підключено. Ціна цього зовнішнього акумулятора на Техно Їжаку 1885 грн*.

  3. Power Bank #2. Gelius Pro Edge 3 PD 20000 mAh. Начитавшись позитивних відгуків про цю вітчизняну банку, вирішив придбати. І не пошкодував, працює як годинник. У цьому гаджеті є такі інтерфейси: USB Type A – 2 шт., Type B – 1 шт., Type C – 2 шт. та Lighting – 1. Він підтримує як Quick Charge, так і Power Delivery технології швидкої зарядки. Універсальніше нікуди! Заряджав Samsung на 4500 мАч три рази і міг би ще, але поки що не представилася така можливість. У Техно Їжаку вартість такого павербанку становить 1695 грн*, що для 20 тисяч мАг більше ніж прийнятно.

  4. Зарядні станції. EcoFlow River Pro. Купив її порівняно нещодавно для підтримки автономності насамперед холодильника. Мій Gorenje на 0,58 кВт/год із класом енергозбереження A+ цілком собі працює від цієї станції з її піковим сплеском потужності до 1200 Вт-год. І це при тому, що паралельно заряджаються телефон і планшет, але поки що короткочасно. Встиг протестувати, коли світла не було буквально кілька годин. Читав відгуки, що заряду такої станції вистачає на 12 годин інтернету від Starlink. За цей час можна багато встигнути, якщо для роботи необхідна всесвітня мережа. Отже, ціна станції на сайті Техно Їжака 59095 грн*. Недешево, але вона варта того.

  5. Супутниковий інтернет. Starlink Internet Satellite Dish Kit V2. Про цю систему я коротко розповів вище. Залишилось прояснити ціну за використання "зіркового інтернету" для українських громадян. Отже, з 29 грудня 2022 року вартість абонентської плати у базовому тарифі зросте на 15 доларів із 60$ до 75$. Про це представники компанії оголосили у твіттері. Новини так собі, але річ, звичайно ж, безальтернативна, особливо для роботи в інтернеті в період відключень світла. Та й користуватися таким інтернетом можна з друзями, або з сусідами, розділяючи абонплату на всіх. Ми вже почали обговоренні в чаті нашого підʼїзду і, швидше за все, все ж таки прейдемо з інтернету звичайного провайдера на супутниковий. А що – когти майже ті самі, а інтернет є завжди. У Техно Їжаку така система коштує 64 295 грн*. Так, новітні технології дорогі.

Говорячи про автономність, я навів список гаджетів, які вважаю корисними для роботи та підтримання життєдіяльності у цей важкий період. Принаймні це той список, який я склав у першу чергу враховуючи свої потреби. Можливо, серед них знайдеться той, який зацікавить саме тебе чи підштовхне до створення власного списку автономності.

* ціни вказані на момент написання статті і можуть відрізнятися від прелставлених на сайті.




Читати наш блог у Telegram
Гаджети для автономності:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар