Підбираємо найкращий дріт для iPhone

Зміст

На зв'язку «Техно Їжак» пізнавальний, і сьогодні ти дізнаєшся, які дроти підходять для iPhone, чому їх не варто недооцінювати і як їх вибрати. У твоєму житті, напевно, хоча б один раз ламався кабель Lightning від улюбленого девайсу Apple. Що ми найчастіше робимо у таких випадках? Є два варіанти: дістати ізоленту або купити новий аксесуар. Перший варіант не рекомендуємо – можливе коротке замикання.


Хороший кабель для iPhone: характеристики

Хороший кабель не може коштувати дешево, тому ціна може стати індикатором якості. Втім, не завжди – навіть дорогі шнурки можуть мати слабку ізоляцію та недостатню довжину.

-16%
MD818/MQUE2/MXLY2
1 195 ₴
999 ₴
25 $

Вибрати надійний дріт допоможуть характеристики:

  • Тип роз'єму – перше, на що варто звернути увагу. У більшості сучасних айфонів це Lightning, але в 15-му поколінні на зміну йому прийде USB-C. З іншого боку теж є кілька варіантів: той самий USB-C, Lightning або USB-A.

  • Швидкість передачі визначає, як швидко ти зможеш передавати інформацію між пристроями. У разі оригінального кабелю Lightning швидкість не перевищує 480 Мб/с. Цієї швидкості достатньо більшості цілей, наприклад, щоб швидко перекинути дані з iPhone на комп'ютер. Якщо шнур має меншу швидкість, час передачі може збільшитись. Кабелі USB-C, які використовують стандарт USB 3.2, можуть передавати до 20 Гб в секунду і працюють швидше.

  • Якщо твій iPhone підтримує швидку зарядку, знадобиться кабель із пропускною здатністю 3 А та вище. Якщо в iPhone немає підтримки швидкого заряджання, ти можеш обійтися шнурком з пропускною здатністю 2.4 А. Якщо потрібен кабель для швидкого заряджання, шукай варіант з підтримкою стандарту USB Power Delivery (PD). Потрібен також блок живлення за допомогою цієї технології. В результаті ти зможеш заряджати iPhone 14 з 10% до 100% приблизно за півтори години.

  • Довжина кабелю має бути достатньою для твоїх потреб. Завжди краще мати запас довжини, аніж виявити, що новий шнур не дістає до розетки, коли телефон лежить на столі. Перед покупкою визнач мінімальну довжину, яка тобі підходить. Візьми бодай 10 см запасу.

  • Кращий матеріал для обплетення кабелів iPhone – нейлон. Цей матеріал міцний та довговічний, стійкий до перегинів та сплутування. Плетений нейлон також добре ізолює електрику та надійно захищає внутрішні дроти. Поліестер – ще один надійний матеріал, але він не такий стійкий до перегинів та сплутування, як нейлон.

Кращі шнурки мають посилені манжети на обох кінцях – вони допомагають витримувати роки щоденного використання. Намагайся уникати кабелів із маленькими, тендітними манжетами. Це вірна ознака того, що шнур не вміщує тривалий термін служби.

Типи підключень: Lightning vs USB-C

Основна різниця між форматами USB-C та Lightning полягає у списку підтримуваних пристроїв. Кабелі Lightning призначені тільки для роботи з пристроями Apple, тоді як USB-C – роз'єми універсальні. Ти можеш заряджати ігрові контролери, ноутбуки, планшети та багато іншого за допомогою одного кабелю USB-C. У продажу є перетворювачі, які роблять з'єднання Lightning сумісними із USB-C та навпаки.

Інша відмінність полягає у швидкості зарядки та передачі даних, про що я вже згадував вище. Шнури Lightning передають дані зі швидкістю 480 Мбіт/с, що відповідає стандарту USB 2.0. Кабелі USB-C передають дані зі швидкістю 640 Мбіт/с, що відповідає стандарту USB 3.0, але швидкість може бути вищою. Щодо зарядки, кабелі Lightning підтримують вихідну потужність 20 Вт. Цього достатньо, щоб зарядити iPhone наполовину лише за 30 хвилин. З'єднання USB-C підтримують вихідну потужність до 240 Вт, залежно від установок пристрою.


Подібність полягає в тому, наскільки малий кожен тип з'єднання. Зарядні порти USB-C і Lightning мають висоту трохи більше чверті дюйма. Через захисне покриття на USB-C точні розміри трохи відрізняються, але користувачам не потрібно турбуватися про те, який шнур більш громіздкий. Щодо швидкості зарядки, не дозволяй потужності обдурити себе. Останні айфони з роз'ємом Lightning заряджаються досить швидко, і лише трохи поступаються смартфонам на Android з технологією швидкої зарядки USB-C.


Альтернативні сертифіковані Lightning кабелі

Навіть надійний на перший погляд кабель може «підкласти свиню» у вигляді неякісних тонких дротів усередині або неоригінального чіпа (так-так, у кабель Apple примудрилася вмонтувати цілий чіп) в роз'ємі Lightning. Регулярно набувати оригінальних шнурків – задоволення не з дешевих.

Сертифіковані аналоги відповідають вимогам Apple та називаються MFI (made for iPhone, iPod, iPad). Це офіційна сертифікація від Apple, яка надається компаніям партнерам-виробникам. Цю програму запустили ще 2005 року. Щоб отримати ліцензію та заповітний статус сертифікованого виробника, потрібно відповідати низці умов та вимог. Кабелі, сертифіковані MFI, гарантовано працюватимуть з iPhone і не пошкодять пристрій під час використання.


До речі, за кожен кабель MFI, проданий сторонньою компанією Apple отримує $4 відрахувань. Саме тому якісний кабель не може коштувати дешевше ₴200-300.


Рекомендації щодо вибору найкращого кабелю для Айфона

Якщо тобі необхідно замінити аксесуар на своєму девайсі і ти не готовий витрачатися на оригінальну продукцію, стався до вибору сторонньої моделі максимально серйозно.

  1. Вибирай надійний магазин, у якому гарантовано не буде копій низької якості, наприклад, «Техно Їжак».

  2. Шукай на упаковці позначку MFI. Вона досить помітна, пропустити буде складно. Такі є у продукції Anker та Momax, але це лише пара прикладів, а не весь перелік варіантів. Кабелі з обплетенням більш довговічні та стійкі до сплутування, ніж шнурки без обплетення. Вони добре служать роками. Однак вони також можуть бути дорожчими.

  3. І, звичайно ж, пам'ятай: на аксесуарах від стороннього сертифікованого виробника справді можна заощадити, але не варто цим захоплюватись. Якісний продукт не може коштувати надто дешево, тому іноді краще вибрати шнур дорожче.

Що буде, якщо хтось вирішить знехтувати нашими рекомендаціями? Нічого доброго. Мінімальний портфель проблем, які на тебе чекають – збої в роботі (наприклад, дуже повільна зарядка акумулятора) і світлопредставлення в дусі «Ймовірно, цей аксесуар не підтримується», що саме по собі сильно діє на нерви. Але найстрашніше – поломка улюбленого гаджета. Так, справді, випадки, коли телефони чи планшети згоряли від дешевої китайської зарядки – не міф: вона просто не здатна регулювати напругу. Відновити знищений таким чином девайс дуже важко.


Author photo
Автор статті Степан Шкірта
Читати наш блог у Telegram
Популярні кабелі для iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар