Нічна зйомка камер iPhone: все, що потрібно знати для створення ідеальних фото

Зміст

Функція нічного режиму зйомки – одна з найкрутіших і найкорисніших у сучасних телефонах. До виходу iPhone 11 зробити якісний знімок вночі здавалося нездійсненним завданням. Але, починаючи з 2019 року кожен новий «яблучний» смартфон отримав можливість пристойно фотографувати в умовах недостатнього освітлення. Про те, що таке Нічний режим, як увімкнути нічний режим зйомки на айфоні, про еволюцію камер сучасних iPhone, про використання спалаху, а також про те, як знімати відео вночі на телефон, розповім у цьому матеріалі. Поїхали!


Еволюція камер

Перехід з кнопкових телефонів на сенсорні супроводжувався всебічним розвитком технологій. Пристрої навчилися робити відмінні знімки вдень, чого не можна було сказати про зйомку в складних умовах освітлення. Вона, як і раніше, залишала бажати кращого. Ситуацію кардинально змінила лінійка одинадцятих iPhone. А ось і відповідь на запитання: «У яких айфонах є нічний режим?». Починаючи з iPhone 11 і новіше.

Спеціальна ціна-16%
MTP23
36 999 ₴
31 199 ₴
780 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Варто сказати, що купертинівці не стали піонерами в цій галузі. Роком раніше, у 2018 році Google представила схожу функцію Night Sight у своєму смартфоні Pixel 3.


Як працює камера?

Ти, звичайно ж, можеш пропустити цей блок, але я думаю, що інформація про функціонування самої камери та інші важливі моменти точно не будуть зайвими. Отже, почнемо з камери. Вона складається з об'єктива з набором лінз і матриці, що містить світлочутливі елементи – пікселі.

Щоб вийшов якісний знімок, будь-якій камері потрібне світло. Завдяки його потраплянню на матрицю виходить гарна фотка. Відповідно, тут є пряма залежність: більша площа матриці – більше світла. Більший датчик здатний працювати з високою роздільною здатністю ISO (рівень чутливості до світла) без побочки – так званого «шуму». Саме тому через мініатюрну матрицю кнопкових телефонів знімок виходив «кашоподібним» при великому значенні ISO.



ti 864x452 4.png

iPhone має чіткі обмеження в розмірах, і поставити в нього матрицю як на професійній фотокамері, просто нереально. Є й інший спосіб – збільшення витримки. Але він вимагає нерухомості, і навіть найменший зсув гаджета під час зйомки може призвести до розмитого кадру. У підсумку на допомогу, як завжди, прийшли нові технології в особі «Нічного режиму». Ти вже в курсі, в яких айфонах є нічний режим, і якщо твій з їхнього числа, можна приступати до налаштувань.


Як працює Нічний режим?

Одне фото з високими значеннями ISO або витримки інженери Apple вирішили замінити кількома однаковими знімками, але з різним налаштуванням цих параметрів. Темніші з чіткою деталізацією з більш світлими та «шумними». А потім об'єднати їх в одну збалансовану фотографію.

Спеціальна ціна-8%
MTV53
49 999 ₴
46 099 ₴
1 152 $
-3%
MQ0T3
52 172 ₴
50 799 ₴
1 270 $

Для цього знадобилася продуктивність, штучний інтелект і нейронний движок, якими попередні моделі iPhone не володіють. До того ж, Нічний режим айфон 13 про макс, наприклад, не просто «склеює» кілька фотографій в одну. Відбувається домальовування фону і деяких деталей за допомогою нейронних мереж. Залежно від зовнішніх умов виробляється певна кількість кадрів з параметрами, відфільтрованими алгоритмами. На обробку потрібен певний час, зазвичай це 5-10 секунд.

Але не варто занадто розслаблятися. Так, ШІ може компенсувати легке тремтіння рук, але він, як і будь-яка інша технологія, не всесильний. Тому краще намагатися зберігати максимальну нерухомість під час зйомки. Ну що ж, з матчастиною покінчено, переходимо до практики.


Як увімкнути нічний режим зйомки на айфоні?

Спочатку переконайся, що ця функція працює на твоїй моделі смартфона. Я вже говорив вище про те, в яких айфонах є нічний режим, в iPhone 11 і новіше.



ti 864x452 2.png

Отже, ось проста інструкція як увімкнути нічний режим зйомки на айфоні:

  • Відкрий камеру, в умовах недостатнього освітлення Нічний режим запуститься автоматично;
  • У правому верхньому кутку з'явиться жовта кнопка з місяцем, натисканням на яку можна запустити Нічний режим, якщо він не ввімкнувся;
  • Цифра поруч зі значком місяця означає час, який мине перед спуском затвора;
  • Натисканням на цю кнопку збільшуєш час або встановлюєш таймер у режим «Авто».

Нерухомість – головна умова отримання якісного знімка при використанні нічного режиму айфона 13 про макс та інших моделей. Якщо смартфон вловить рух під час зйомки, в кадрі з'явиться перехрестя, яке необхідно вирівняти, щоб знизити змазування фото.


Як знімати відео вночі на iPhone?

Функція «Нічний режим» в iPhone стосується тільки зйомки фото, тому під час запису відео знадобляться попередні налаштування. Без них воно записуватиметься при 60 кадрах/с. А це означає, що в матрицю потрапить менше світла, і в результаті картинка вийде «шумною».

Тому на питання про те, як знімати вночі відео на iPhone, відповідь може бути тільки одна – це встановлення мінімальної частоти кадрів. Як мінімум 30 кадрів/с, а ще краще 24 кадри/с. Ця маніпуляція негативно вплине на плавність відео, але його якість, незмінно, покращиться. Однак, тільки до того моменту, як увімкнути спалах на відео айфон 14, наприклад. Тут на тебе чекає неприємний сюрприз. Але про це пізніше.

Аж до iPhone 11 частоту кадрів доведеться знижувати вручну, а ось починаючи з iPhone 12 працює опція автоматичного зниження кадрів при поганому освітленні. Якщо тебе щось не влаштовує, її можна змінити.



ti 864x452 5.png

Щоб змінити налаштування, виконай низку дій:

  1. Перейди до розділу «Камера» в налаштуваннях iPhone.
  2. Натисни на рядок «Запис відео».
  3. У «Автовибір частоти кадрів» вибери будь-який з варіантів: «Авто», «30 кадрів/с» або « 60 кадрів/с».

Якщо все робити правильно, картинка на відео має стати яскравішою і деталізованішою. Так, до речі, в режимах «Кінематограф», уповільненої та швидкої зйомки дані налаштування не виправлять положення.


Як фотографувати вночі на iPhone?

З налаштуваннями, необхідними для записування відео в темний час доби, начебто все зрозуміло. А як знімати фото вночі на iPhone? Вибери досить контрастний і яскравий об'єкт для зйомки, щоб камера могла на ньому сфокусуватися. Далі просто натисни на кнопку затвора. Постарайся максимально нерухомо утримувати телефон, а краще обіприся на що-небудь або знайди точку опори для руки.

Коли фотографуєш з рук, iPhone автоматично розпізнає рух і підказує, як вирівняти кадр і зберегти стійкість. На екрані з'являються два перехрестя, які необхідно точно поєднати.

Якщо ж iPhone розуміє, що надійно зафіксований, наприклад, на штативі, то встановлює максимально можливу витримку. Вона цілком може тривати і 30 секунд. У нашому світі з його швидкостями це може здатися довго, але що більша витримка, то більш деталізованим, контрастним і яскравим є твій «фотографічний шедевр».


Використання спалаху для нічної зйомки на iPhone

Перед тим, як увімкнути спалах на відео айфон 14, наприклад, ну або фото, треба розуміти, що спалах гарний лише в разі, коли немає часу на Нічний режим (у випадку з фото). Він засвічує об'єкти в радіусі кількох метрів, занурюючи весь інший простір у суцільну темряву. Фото і відео виходять якщо інформативними, то ніяк не красивими.

Спеціальна ціна-9%
MU7A3
54 999 ₴
49 799 ₴
1 245 $
Спеціальна ціна-17%
MPUR3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

А як знімати вночі на айфон, щоб було дійсно добре, ти вже знаєш. Тому використовуй спалах тільки в крайніх випадках або з іншого телефона (як ліхтарик), щоб підсвітити обраний об'єкт.


Висновки

Нічний режим зробив справжню революцію в зйомці за поганого освітлення. І питання: «Як знімати вночі без спалаху?» відпало саме собою через непотрібність. Для того, щоб вийшла якісна фотографія, досить увімкнути нічний режим на айфон 13 про макс (або на будь-якій іншій моделі, починаючи від iPhone 11) і слідувати підказкам щодо вирівнювання кадру, утримуючи смартфон максимально нерухомо. Все інше пристрій зробить за тебе.

У випадку ж зі зйомкою відео дотримуйся простих порад: вибирай ракурс, щоб на об'єкт потрапляло більше світла, намагайся знімати нерухомі об'єкти, використовуй додаткове освітлення.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар