Google I/O 2023. Чим Alphabet здивувала нас цього року

Зміст

Сезон конференцій для розробників можна вважати відкритим. 10 травня відбувся великий івент Google I/O, на якому компанія Alphabet представила безліч нових пристроїв та функцій, основний наголос зробивши на впровадженні штучного інтелекту у свої продукти.

Так, захід від Google хоч і перший, але не єдиний. Нам також належить «побувати» на конференції Build від Microsoft наприкінці цього місяця і, звичайно ж, на очікуваній усіма фанатами Apple – WWDC 2023, яка пройде на початку червня.

Читай також: WWDC 2023. Дата презентації, чим здивує Apple?

Про те, що являє собою Google I/O, що показували раніше на заході та чим здивували цього разу, а також про конкуренцію з Apple розповім у цьому матеріалі. Але майже без гаджетів, тільки про технології. Поїхали!


Що таке Google I/O 2023?

Щорічна конференція, організована дочірньою компанією холдингу Alphabet, проводиться з 2008 року в Сан-Франциско, штат Каліфорнія. Google I/O дата якої зазвичай випадає на травень або червень, до 2019 року включно проходила в офлайн режимі. Але з приходом коронавірусу в 2020 році захід був скасований, а в 2021 пройшов у вигляді трансляції на YouTube.

У 2022 році івент знову перемістився до Shoreline Amphitheatre – відкритого амфітеатру, розташованого в Маунтін-В'ю в районі затоки Сан-Франциско.



2ezh 864x452.png

На Google I/O щороку проходить понад 100 сесій, а сама назва заходу може означати кілька речей одночасно. Або скорочення від «Innovation In The Open», або «input/output» (введення/виведення), або цифри в двійковому коді «1» та «0», які нагадують «I/O».


Що показали на минулих Google I/O?

Основні теми останніх п'яти років традиційно торкалися програмного та апаратного забезпечення, що включає як покращення вже наявних сервісів, так і абсолютні новинки.

Ось як виглядає календар подій програмного забезпечення за цей період:

  • 2022. Іммерсивний вид у Google Maps, контроль конфіденційності для реклами, Google Wallet, Flutter – кросплатформа для розробки мобільних програм для iOS та Android.

  • 2021. Розумне полотно в Google Docs, сервіс відеозв'язку Google Meet, сімейство розмовних мовних моделей LaMDA, об'єкти доповненої реальності в Google Search, докладні карти вулиць у Google Maps, експериментальний метод зв'язку Project Starline.

  • 2020. Захід було скасовано через пандемію коронавірусу.

  • 2019. Поліпшення технології розпізнавання зображень Google Lens, пішохідні маршрути з доповненою реальністю в Google Maps, оптимізований Google Assistant, кроссплатформова мова програмування Kotlin.

  • 2018. Підтримка більш природної мови в Google Assistant, оновлення Google News за допомогою ШІ, інтелектуальне складання листів у Gmail.

Послідовність компанії у розвитку своїх сервісів показав і івент, що нещодавно пройшов. Про головні новинки далі.


Головні новинки Google I/O 2023

На початку двогодинної презентації Google I/O 2023 було заявлено про головну мету технологічного гіганта: «Зробити ШІ корисним та доступним для всіх». Нововведення торкнулися оновлення офісного пакету Google Workslace, Google Maps, чат-бота Bard, Google Search та багато іншого. Але про все по черзі.


«Help me write» в Gmail

У поштовому сервісі від Google з'явилася функція «Help me write» (Допоможи мені написати). Вона аналізує попередній лист і складає новий, виходячи з твоїх запитів. На цей момент функція вже проходить закрите випробування і користувачі мають можливість подати заявку для участі в бета-тестуванні.

Спеціальна ціна-4%

«Help me write» буде доступна як у веб-версії, так і на мобільних пристроях вже найближчим часом, а можливість отримання контекстних відповідей на листи в Gmail з'явиться в кінці місяця на Workspace Labs.


Immersive View у Google Maps

Мапи тепер дозволяють переглядати маршрути у 3D з висоти пташиного польоту. Immersive View (імерсивний перегляд) надає цифрову модель твого маршруту з велосипедними доріжками, тротуарами, перехрестями та паркуванням. Крім цього, в іммерсивному перегляді також враховуються екологічні показники, такі як рівень забрудненості повітря.

Читай також: Apple Maps в Україні. Або Apple Maps vs Google Maps

Найближчим часом функція запрацює у Нью-Йорку, Лондоні, Токіо та Сан-Франциско.


Magic Editor у Google Photo

Новий інструмент під назвою «Чарівний редактор» значно збільшив можливості раніше представленого Magic Eraser, доступного для передплатників Google One. У Magic Editor можна відрегулювати безліч параметрів.

Ось найреволюційніші з них:

  1. Розширення зображення із збереженням стилю оригіналу.

  2. Прибирання зайвого.

  3. Заповнення пробілу у зображенні.

  4. Переміщення об'єкта на знімку.

Редактор в автоматичному режимі за допомогою ШІ домальовує простір, розташований за об'єктами, що переміщуються. Але є одне але. Функція буде доступна до кінця року та на обмеженій кількості смартфонів Pixel.


PaLM 2

Ця велика мовна модель здатна виконувати широкий спектр завдань, включаючи логічні та арифметичні, пояснення жартів, генерацію коду та переклад тексту. Загалом 25 нових продуктів.


PaLM 2 може додавати коментарі до коду, виявляти шкідливі скрипти. У сфері медицини скоротилася кількість неточних міркувань, а ще модель інтерпретує рентгенівські знімки, точно описуючи їх.


Чат-бот Bard

У розмовному чат-боті від Google основна ставка зроблена на вирішення завдань програмування. Тепер він «розумнішав» не тільки в розмовах, а й у математичних підказках і повністю працює на платформі PaLM 2.

Bard вивчив понад 20 мов програмування. Наприклад, він може за текстовим запитом зробити скрипт мовою Python для наступного ходу у шахах. Він також допомагає зрозуміти, за що відповідає та чи інша частина коду, і може покращити її, приправивши цю дію поясненнями. Результатом роботи чат-бота можна за бажання поділитися, додали кнопки експорту в Gmail та Google Docs.



1ezh 864x452.png

Крім цього, Bard навчився працювати із зображеннями. Наприклад, на запит: «Які пам'ятки можна переглянути в Новому Орлеані?» Google надасть детальні знімки з текстовим описом. Завантаживши зображення, чат-бот опише все, що на ньому представлено, і навіть здатний згенерувати картинку за допомогою іншої нейромережі Adobe Firefly.

Він також допоможе скласти заяву для вступу до навчального закладу, ставлячи питання, що наводять. Серед 40 мов, які розуміє чат-бот, є й українська.


Google Workspace

У цей пакет програм для роботи інтегрували ШІ. Функція «Help me write» дозволяє прямо в онлайн-документі ставити запитання та отримувати цілі блоки тексту з рекомендаціями.

Презентації Google отримали поле «Help me visualize» (Допоможи мені візуалізувати). За текстовим запитом створюється від 6 до 8 зображень з можливістю подальшого доопрацювання. Завжди можна повторити запит з уточненням даних. Також додали фотографічні фільтри.

Сервіс Duet AI for Workspace, що включає допомогу в написанні документів у Gmail та Docs, створення зображень для Slides, автоматичну генерацію резюме та багато іншого, буде доступним пізніше. Спочатку для корпоративних клієнтів, а потім для всіх користувачів пакету Workspace.


Google Search

ШІ також не обійшов своєю увагою і пошуковик Google. Тепер можна ставити питання у звичній тобі манері, а ШІ сам прибере зайве та підготує ключові запити. Змінилася сторінка виведення інформації. Поліпшено систему ранжування та безпеки: ключові дані, посилання та корисний контент тепер будуть зверху. Шукати стало простіше.

Спеціальна ціна-4%
Спеціальна ціна-4%

Наприклад, при виборі велосипеда Google починає давати рекомендації щодо дизайну та характеристик. Надавати відгуки та актуальні ціни. А вибравши конкретну модель, ти можеш поставити уточнювальне питання.


Конкуренція з Apple

Про те, що існує конкурентна боротьба між двома технологічними велетнями, відомо давно. І ми бачимо, як нововведення одного беруться на озброєння іншим. Google анонсувала свій планшет Pixel Tablet, який йде разом із док-станцією, оснащеною 15-ватним динаміком. Таким чином, пристикований планшет може стати центром розумного будинку, а також потоково передавати мультимедіа, здійснювати відеодзвінки та багато іншого.

Нічого не нагадує? Правильно! Майбутня розумна колонка HomePod з екраном, про появу якої ходить чимало чуток.

Читай також: Про приватність Apple

Своєю чергою, ступеню конфіденційності «яблучної» компанії Google може лише позаздрити. Сюди ж можна віднести і взаємодію гаджетів в екосистемі Apple, і в цілому більш оптимізовану роботу операційної системи iOS в порівнянні з Android. iOS не перевантажена зайвими налаштуваннями, а всі необхідні програми доступні прямо з коробки. Якось так )


І все ж таки впровадження генеративного ШІ стало справжнім проривом у світі високих технологій! Подивимося, чим відповість Apple на своїй всесвітній конференції розробників WWDC, тим більш що трапиться це вже зовсім незабаром.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні товари:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар