Прокачаний Safari в iOS 17. Нові нереальні функції

Зміст

Пройшов майже місяць з моменту презентації операційної системи iOS 17 для найпопулярнішого продукту компанії Apple – iPhone. Ось вже вийшла друга бета-версія і ми поступово дізнаємося про поліпшення та унікальні нові функції чергового етапу апгрейду.

У сьогоднішньому матеріалі поговоримо про власний браузер купертинівців – Safari, якого також торкнулися нововведення. Судячи з їхнього характеру, цього разу було вирішено особливу увагу приділити безпеці та конфіденційності.

Читай також: iOS 17 в деталях – нові функції, дата виходу, пристрої, що підтримуються

Не забули і про зручність, а головне про швидкість роботи браузера. Тепер він, на думку Apple, найшвидший у світі! Але про все по черзі. Далі на тебе чекає ТОП 7 змін Safari, деякі з яких сміливо можна зарахувати до розряду унікальних. Поїхали!


Блокування доступу до особистих вкладок (Face ID)

Вкладки для особистого користування тепер невразливі у прямому значенні цього слова, і ніхто не зможе дізнатися їх вміст за всього бажання або просто випадково.

При невикористанні цих вкладок система блокує їх. А для повторного відкриття передбачено процедуру аутентифікації за допомогою Face ID або Touch ID залежно від моделі iPhone.

-8%
MQ9V3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 314 $
Спеціальна ціна-17%
MPV03
31 999 ₴
26 499 ₴
661 $

А ось якщо тобі нема чого приховувати, вхід до Приватного доступу з Face ID можна легко деактивувати в налаштуваннях Safari.


Видалення параметрів відстеження з посилань

У оновленому Safari з'явилася ще одна функція конфіденційності. Тепер вебсайти не зможуть відстежувати смаки та переваги користувачів за допомогою гіперпосилань. Таким чином, ти сам зможеш керувати ступенем стеження за відвідуваними тобою сторінками. Нагадаю, що заборона на відстеження з боку застосунків Apple запустила в iOS 14.5, чим дуже розгнівала Марка Цукерберга.

Читай також: ТОП 5 фішок iPhone. Спрости собі життя

Але повернемося до нової функції. Вона працює в автоматичному режимі. По суті, відбувається видалення відстежувальних тегів, які розташовуються в кінці URL-адреси. До речі, завдання файлів cookie полягає в тому ж, а саме, визначенні джерела трафіку.

Однак не все так суворо. Як запевняють купертинівці, залишиться збір даних з кліків користувачів на сайт. Точніше, їхня загальна кількість. А це означає, що у рекламодавців все ж таки буде деяке уявлення про бажання потенційних клієнтів.

Спеціальна ціна-16%
MPUR3
31 999 ₴
26 899 ₴
671 $
Спеціальна ціна-6%
MPVX3
36 999 ₴
34 599 ₴
863 $

Для встановлення рівня приватності достатньо зайти в «Налаштування» – «Safari» і натиснути на вкладку «Додатково» внизу списку. У розділі «Конфіденційність» ти побачиш «Розширений захист від відстеження дій та цифрових відбитків».

Тут тобі буде запропоновано три варіанти дії:

  1. «Вимкнути».

  2. «Приватний доступ».

  3. «Перегляд будь-яких сайтів».

Тобі залишається лише вибрати один із них. Звичайно ж, ти можеш не користуватися блокуванням, вважаючи персоналізацію реклами невинною. І тим не менш, дії з відстеження як мінімум не схильні до підвищення приватності при серфінгу в інтернеті.


Оновлена система профілів Safari

Створювати групи вкладок стало можливим ще в iOS 15. Але розробники Apple пішли ще далі, зробивши основний наголос на зручності та швидкості перемикання між вкладками.



ti 864x452.png

Тепер перехід із робочого профілю до домашнього або призначеного для навчання – секундна справа. Це особливо актуально для організації простору браузера. Адже робочих проєктів може бути кілька, а інтереси чи хобі не обов'язково мають зациклюватись на якомусь одному напрямку. Звідси може виникнути величезна кількість вкладок, які найпростіше систематизувати з оновленими профілями Safari.

Читай також: Яке хмарне сховище для iPhone обрати у 2023 році

Все, що тобі потрібне для плідної роботи чи відпочинку – це меню з улюбленими вкладками. В якому, до речі, є кнопка для швидкого виклику Приватного доступу.


Копіювання посилань усіх відкритих вкладок

В останній версії iOS 17 стала доступна дуже корисна функція. Тепер, якщо тобі потрібно надіслати, наприклад, до Telegram кілька посилань на ті ж Google-документи або зберегти їх у Нотатках, цю операцію можна провернути набагато швидше. По суті, у два кліки:

  • зайти в меню вкладок;

  • утримуючи палець на потрібній групі, у спливаючому контекстному меню торкнутися «Скопіювати посилання».

От і все! Та ж історія з сайтами та загалом, з будь-яким набором відкритих сторінок у групі вкладок.


Гіфки на паузі

Можливість ставити GIF-файли на паузу, що з'явилася в iOS 17, не оминула і браузер Safari. Перемикаючи бігунок «Анімовані зображення», що знаходиться в розділі «Доступність», ти зможеш контролювати відтворення GIF-файлів на відкритих вебсторінках.


Прослуховування вебсторінок

Інтернет-видання, інформаційні портали та лонгріди в блогах, – всю цю купу вкрай корисних опусів можна не тільки читати, а й слухати. І так, поки функція «Прослуховування сторінок» доступна в бета-версії для розробників, тому краще дочекатися осені та випуску фінальної версії iOS 17.

-8%
MQ183
52 499 ₴
48 399 ₴
1 207 $
Спеціальна ціна-17%
MPVN3
31 999 ₴
26 499 ₴
661 $

На читання не завжди є час, та й напружувати очі, читаючи в дорозі, наприклад, не найкраще рішення. З новою функцією у цієї проблеми є просте рішення. Від тебе буде потрібно лише керування процесом прослуховування. Причому, ти знатимеш тривалість «звучання» тексту і зможеш скористатися перемотуванням, щоб пропустити нецікавий шматок.

Для озвучення тексту в Сафарі в лівому верхньому кутку в режимі відкритої сторінки натисни на «Aa», а потім у меню – на «Слухати сторінку».


Паролі для спільного використання

Автоматичне оновлення облікових даних при їх зміні, можливість ділитися іменами та паролями. Йдеться про оновлену функцію «В’язка ключів» для «яблучного» браузера, яка після виправлення всіх помилок і виходу фінальної версії стане особливо затребувана саме в Сафарі.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар