Все про Chat GPT в Україні. Що це? Чому всі про нього говорять? Як зареєструватись?

Зміст

Штучний інтелект (далі: ШІ) з моменту формулювання самого терміну вченим, математиком та криптографом Аланом Т'юрінгом в 1935 році сьогодні став чимось більш відчутним. Його застосовують у багатьох сферах життєдіяльності: від моніторингу заторів та ДТП на дорогах до медичної діагностики чи обробки даних Big Data.

Але для пересічного користувача досягнення ШІ були начебто не сильно помітні, особливо, у повсякденному житті. Винятки становлять хіба що голосові помічники, такі як Siri від Apple або Alexa від Amazon.

Дивовижний прорив у сфері ШІ зробив ChatGPT, представлений широкому загалу 30 листопада 2022 року. Що таке, чому став таким популярним, тенденції розвитку подібних технологій і чи доступний ChatGPT для українських користувачів? На всі запитання постараюся відповісти у цій статті. Поїхали!


Що собою являє?

ChatGPT – це програма на базі ШІ, яка розроблена компанією OpenAI на основі мовної моделі GPT (Generative Pretrained Transformer). Цей стартап був заснований у 2015 році в Сан-Франциско Семом Альтманом та Ілоном Маском. Пізніше у 2018 році Маск залишив проєкт.

Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $
Спеціальна ціна-17%
MPVN3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

Скажімо, це новий виток розвитку генеративного ШІ. Попередні приклади включали такі програми, як Dall-E, що перетворює текст на зображення. Її здатність створювати реалістичні, часто абсурдні зображення, які відповідають текстовим описам людей, багатьох зачарували.

Та Lensa – застосунок, заснований на проекті ШІ з вихідним кодом Stable Diffusion, використовувався для перетворення селфі на видатні автопортрети, натхненні всім – від наукової фантастики до аніме.

У випадку ж з ChatGPT, сервіс є текстовим інструментом, який може давати подібні людським відповіді на запити користувачів, серед яких можуть бути як вірші в стилі класиків, так і поради щодо відповідного зовнішнього вигляду для вечірки.


На що здатний?

ChatGPT запрограмований на безліч текстових даних для кращого розуміння контексту, релевантності та того, як генерувати людські відповіді на запитання.



1-ezh_864х452.png

Ось кілька фактів про нього:

  1. Масштабність. ChatGPT має понад 175 мільярдів параметрів, що робить його однією з найбільших мовних моделей у світі.

  2. Попереднє навчання. Програма має якість «встановив та забув». Це означає, що всю роботу з її функціонування вже виконано.

  3. Багатозадачність. ChatGPT може одночасно жонглювати перекладом, узагальненням та відповідями на запитання. А також розробляти прості застосунки.

  4. Відповіді у режимі реального часу. Подібно до традиційного чат-бота, ChatGPT дуже швидко відповідає на твоє запитання або виконує поставлене завдання.

Крім цього, програма здатна закінчити введене користувачем речення на основі змісту та сенсу. Це може бути не завжди очікуваний фінал, проте така можливість існує.

Наприклад, якщо ти введеш початок речення: «Райдуга – це …», маючи на увазі щось типу «Райдуга – це прекрасно». То в результаті можеш отримати несподівану відповідь: «Райдуга – це червона, помаранчева, жовта, зелена…» і так далі за спектром. Якось так)

І ще, ChatGPT може фактично визначати настрої чи людські почуття під час аналізу тексту. Наприклад, коли клієнт залишає відгук на сайті електронної комерції, програма може проаналізувати текст і визначити, чи є він позитивним, негативним або нейтральним.

Спеціальна ціна-31%

Це може бути корисно для компаній, які займаються дослідженням ринку для збору даних про свої продукти та послуги.


Деякі обмеження

Як з кожною програмою, у цьому боті є й обмеження. Основне полягає в тому, що ChatGPT не підключений до інтернету. Станом на теперішній час бот генерує відповіді на основі даних тільки до 2021 року. Тому для надання свіжої інформації він не годиться. Однак, компанія OpenAI періодично оновлює програму і все може змінитися в майбутньому.


Чому на слуху?

Здатність відповідати на будь-яке запитання (нехай, навіть, неточно) та інші цікаві функції бота, швидко привели його до успіху у користувачів. За перші п'ять днів після виходу на програму підписалося близько 1 мільйона людей. А до січня 2023 року ChatGPT зібрав 100 мільйонів активних користувачів лише за два місяці після запуску.

Цей показник зробив бот найшвидше зростаючим споживчим застосунком в історії. Наприклад, соціальній мережі TikTok знадобилося 9 місяців, щоб досягти такого результату.

А 31 січня вебсайт ChatGPT зібрав рекордні 28 мільйонів відвідувань на день, що на 165% більше, ніж місяць тому.


Варіанти підписки

Ще одна причина популярності сервісу полягає у його доступності. Бот відкритий для всіх через вебсайт OpenAI, а його потенційне застосування варіюється від шкільних завдань до юридичних документів. При цьому абсолютно безкоштовно. Поки що. Розробники планують відкрити платну підписку та вже анонсували пілотну програму ChatGPT Plus 1 лютого 2023 року.



2-ezh_864х452.png

Плата за преміум підписку становитиме $20 і включатиме:

  • загальний доступ до платформи (навіть у години пік);
  • швидкі відповіді;
  • пріоритетний доступ до покращень та нових функцій.

Платна підписка – більше можливостей. Звичайно! А тепер про те, як користуватись ChatGPT.


Як користуватися?

Все дуже просто. Ти можеш почати, перейшовши на сторінку бота, а також отримати доступ до нього через веб-сайт OpenAI. Далі потрібно створити обліковий запис зі своєю адресою електронної пошти. ти також можеш створити обліковий запис через Google або Microsoft. Готово!

ChatGPT виглядає як звичайний чат-бот із текстовим полем унизу, яке дозволяє ввести запитання або підказку. Після введення тиснеш «Надіслати». Все!


Тенденція розвитку подібних технологій

Найближчим конкурентом ChatGPT вже незабаром може стати бот від компанії Google під назвою Bard AI, яку вона планує запустити в Google Search.

ChatGPT цілком ґрунтовно становить загрозу для гіганта. Замість того, щоб звертатися до першопроходця вебпошуку, люди можуть покластися на ChatGPT. Конкуренція, як відомо, народжує якість. Тим більше коли у грі такі потужні компанії, як Google. Зрозуміло одне: ринок застосунків на основі штучного інтелекту тільки розвиватиметься.


ChatGPT для українських користувачів

Спочатку компанія OpenAI обмежила доступ до своїх продуктів для українців. Причина була у небажанні порушувати світові санкції через ОРДЛО та анексію Криму. Як було сказано у листі до Міністерства цифрової трансформації України: «Якби був дешевий класифікатор, ми б переглянули політику». Простіше кажучи, в OpenAI не знали, як відрізняти клієнтів із різних частин країни: вільної та окупованої.


Раніше можна було використовувати обхідні шляхи. Такі, як реєстрація через європейський чи американський номер та вхід за допомогою VPN, або чат-бот з урізаним функціоналом, що дозволяє підключитися до ChatGPT не безпосередньо, а через Telegram.

Але все змінилося 18 лютого. Chat GPT таки запрацював на території України, крім окупованих областей та Криму, щоб його не використовували як зброю антиукраїнської пропаганди. І це дуже круто, бо штучний інтелект про майбутнє!


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Технологічні гаджети Apple:
Показати всі
Коментарі
Ігор Стар, 28.04.2023 20:06:12
Чудова стаття! В ній затронуті важливі аспекти для цифрових видавців, що повертають нас до золотої епохи Інтернету. Тоді можливості та інновації здавалися безмежними, а сьогодні ми можемо взяти уроки з минулого і застосувати їх до сучасності.

До речі, якщо ви зацікавлені передовими технологіями і бажаєте дізнатися про можливості Starlink у Харкові, то рекомендую заглянути на веб-сайт  Там ви знайдете всю необхідну інформацію про технологію Starlink, її переваги та можливості отримання. Starlink - це справжній прорив у забезпеченні високошвидкісного Інтернету та додаткових можливостей зв'язку в Харкові.
Додати коментар