Портативні зарядні станції: потужність, автономність, бренди. Відео на YouTube «Техно Їжак»

Зміст

Що ми робитимемо, коли переможемо та графіків відключення світла не буде, а енергії стане достатньо? Це питання майбутнього, сподіваюся, швидкого. А поки що потрібно, в першу чергу, працювати, заробляти та донатити на ЗСУ, а для когось вчитися і думати як будувати своє майбутнє в Україні. Ну і, звичайно ж, відволікатися, дивлячись, наприклад, наші відео.

Через орочі обстріли критичної інфраструктури розбиратися у Ваттах, Амперах та Кіловатах стало для кожного українця щонайменше життєво важливою необхідністю. І якщо ти ще плаваєш у цьому питанні – не біда, запускай відео і тобі стане все зрозуміло. Ну або читай текстову версію матеріалу нижче.





Так, сьогодні мова піде про портативні зарядні станції. Розберемо всі нюанси таких пристроїв, які бувають та для яких цілей, відкриємо віртуальний підручник фізики на потрібній сторінці. Коротше, заглибимося у більш ніж актуальну для всіх нас тему, так би мовити. Поїхали!


Популярні бренди портативних зарядних станцій

Мабуть, найголовніші та найпопулярніші бренди зарядних станцій, які у всіх на слуху – це EcoFlow та Bluetti. Але з приходом популярності зросла і ціна на них. Та є ще чимало гідних виробників у цьому сегменті. Це і Tig Fox, і Jackery Explorer, і Anker (до речі, деякі зі станцій цих виробників стали героями відео від нашого блогера). Але спочатку потрібно розставити пріоритети та відповісти собі на запитання: «Навіщо мені станція?».


Навіщо тобі зарядна станція?

Якщо питання потреби такого пристрою не стоїть, все і так зрозуміло – станції потрібні щоб було світло доки міське живлення відсутнє. То з питання доцільності використання зарядних станцій є цілком актуальним.

Отже, для простоти мотивів я виділив дві основні категорії таких пристроїв з метою цілей їх застосування:

  1. Підживлення та заряджання гаджетів, таких як смартфон, ноутбук або планшет, а також роутер або навіть телевізор. Ну і, звичайно ж, підзарядка менш компактних повербанків.

  2. Запуск та підтримка працездатності більш серйозної побутової техніки, наприклад, холодильника, мікрохвильової печі, котла або всіх приладів разом узятих.

Визначитись із категорією своєї майбутньої зарядної станції – вже півсправи. Але ми подумали, чому б не додати до цих знань короткий курс фізики. Отже.


Портативні зарядні станції – базові терміни

При виборі такого складного пристрою, як зарядна станція, необхідно озброїтися базовими термінами, щоб краще розбиратися, головним чином, що ти можеш зарядити тією чи іншою станцією.

Перший параметр, який має значення – це потужність, вона вимірюється у Ватах (скорочено, Вт). Далі слідує ємність, що вимірюється у Ват-годинах (Вт-год). Найпростіший приклад для розуміння ємності: якщо новий iPhone заряджається блочком на 20 Вт, то він споживатиме щогодини по 20 Вт.



1ezh|864х452.png

Знаючи, скільки споживає той самий iPhone, можна розрахувати приблизну кількість його зарядок виходячи із заявленої ємності станції. Наприклад, станції на 500 Вт-год за формулою 500 Вт-год / (20 Вт * 1 год) = вистачить приблизно на 25 зарядок. Цей приклад підходить для підбору зарядної станції першої категорії.

Що ж до другої категорії, а саме, запуск та підтримання працездатності побутових приладів, тут все впирається в пікову потужність, яка необхідна твоїй домашній техніці. Наприклад, щоб закип'ятити воду в електрочайнику, потрібно десь 4 хвилини. Чайник, як відомо, багато «жере», в середньому 2 кВт, тобто 2000 Вт-год. Відповідно, за хвилину виходить 2000 / 60 = 33 Вт, а через 4 хвилини підуть усі 132 Вт (33*4).

Читай також: EcoFlow – все, що потрібно знати про зарядні станції

Так, кип'ятіння води в такий спосіб за допомогою зарядної станції – енергетично витратне заняття. Простіше використовувати для цього газовий пальник.

У випадку з сучасними холодильниками справи набагато кращі. Використовуючи при запуску умовні 1000 Вт (старт роботи компресора і таке інше), подальше споживання зводиться в середньому до 100-200 Вт в залежності від класу енергозбереження холодильника.

Загалом, тобі має вистачити 2000 Вт (або 2 кВт) для підтримки працездатності 95% пристроїв у твоєму будинку. Зрозуміло, є специфічні прилади, які твоя зарядна станція може і не потягнути. Їхнє споживання завжди можна уточнити, поглянувши на технічні характеристики.



2ezh|864х452.png

І найголовніше, що потрібно пам'ятати, щоб не вивести з ладу побутову техніку: замінник мережі – у нашому випадку це зарядна станція, на виході повинен мати виключно чисту синусоїду, таку ж, як у розетці. Це необхідно насамперед для таких чутливих приладів, як сучасний котел або холодильник. Жодних модифікованих або апроксимованих синусоїд, які підійдуть для більшості інших пристроїв. Тільки «чиста»!


Тип батарей портативних зарядних станцій

В даний час основних типів батарей для зарядних станцій два: це літій-іонні та літій-залізо-фосфатні. І головна різниця між ними полягає у кількості життєвих циклів до втрати своєї початкової ємності.

У той час, як літій-іонні батареї витримують 500-800 циклів, залежно від моделі, літій-залізо-фосфатні потягнуть аж 3000-3500 циклів перезарядки. При цьому, навіть після проходження заявленої кількості циклів, батареї лише частково втратять свою початкову працездатність. Зокрема, їх ємність складе 80%, що теж цілком непогано.

Порівняння портативних станцій

Щоб оперувати не лише теорією, а й фактами, ми помістили деяких представників зарядних станцій від різних виробників у порівняльну таблицю для кращого розуміння їх характеристик та можливостей. Ось вона:



Портативні станції
  EcoFlow RIVER Jackery Explorer 500 Anker 521 PowerHouse
Ємність 288 Вт-год 518 Вт-год 256 Вт-год
Стандартна потужність 600 Вт 500 Вт 200 Вт
Пікова потужність 1200 Вт 1000 Вт 200 Вт
Тип батареї Li-ion Li-ion LiFePO4
Інтерфейс 2 розетки;
2 USB A;
1 USB A зі швидкою зарядкою;
1 USB C;
2 DC5521;
1 автомобільна зарядка.
1 розетка;
3 USB A;
2 DC5521;
1 автомобільна зарядка.
1 розетка;
2 USB A;
1 USB C;
1 автомобільна зарядка.
Час повної зарядки станції до 1 год 40 хв до 8 год до 2 год
Цикли (далі ємність падає до 80%) 500 500 3000
Маса 5 кг 6 кг 4,5 кг

Як можна було помітити, всі три зарядні станції мають як відмінності, так і схожості. Але, крім цього, у них також є індивідуальні фішки, якими їх наділив виробник. Отже, у чому вони полягають? Далі детальніше про кожного з представників.


EcoFlow RIVER

Основною фішкою EcoFlow, мабуть, є спеціально розроблений мобільний додаток, за допомогою якого можна керувати роботою пристрою. Це, як мінімум, зручно та відповідає духу високих технологій двадцять першого століття.

Ще один плюс – можливість збільшити ємність станції від 288 до 576 Вт-год завдяки додатковій батареї Extra Battery. Подвійна ємність – корисна опція!


Можна заряджати одночасно і станцію і підключені до неї пристрої, а також заряджати станцію через сонячну панель. Ну і останні приблуди – це вбудований ліхтарик (станція ще й з функцією світильника, непогано) і, звичайно ж, досить великий дисплей, з усією необхідною інформацією.

Ця штука підійде для запуску 80% техніки у твоєму будинку, а інформативний дисплей підкаже, коли потрібно зарядити саму станцію.


Jackery Explorer 500

Одна з основних фішок цього пристрою – можливість одночасної зарядки і самої станції, і підключеної до неї техніки.

Також, як і у випадку з попереднім пристроєм, виробник створив можливість заряджати цю станцію через сонячну панель. Зелена енергія стає дедалі актуальнішою і навіть звичною. Це добре! Ну і, звичайно, не забули про вбудований ліхтарик. Він також присутній у цій зарядній станції.

Спеціальна ціна-15%
-9%
6958657300070
15 520 ₴
14 099 ₴
352 $

Цей пристрій підійде для зарядки приблизно 70% техніки, яка знаходиться у твоєму будинку. Цілком прийнятно.


Anker 521 PowerHouse

Так, завдяки русні і, як наслідок, періодичним блекаутам, ми дізнаємося про дедалі більшу кількість брендів, які виробляють зарядні станції. І якщо перші два цілком собі на слуху, то про бренд Anker в контексті виробника портативних зарядних станцій мало хто чув. Як несправедливо, адже Anker давно відомий виготовленням якісних та крутих аксесуарів, що включають зарядні блоки та повербанки.

Маючи потужність всього 200 Вт, Anker 521 розрахований на пристрої або прилади тільки з номінальною потужністю до 200 Вт. Але цього з головою вистачить для підживлення телефону, планшета чи ноутбука під час блекаутів.

Говорячи про фішки цього малюка (порівняно з попередніми), варто згадати кілька основних:

  • Стійкий до падіння корпус;
  • Type-C порт, що працює на вхід і вихід, тобто через нього можна зарядити як станцію, так і власні девайси;
  • Можливість заряджати станцію через сонячну панель;
  • Вбудований ліхтарик;
  • Тиха робота;
  • Режим енергозбереження;
  • Швидка зарядка;v
  • Інформативний екран.

Роль цієї станції не потрібно переоцінювати, але і недооцінювати не можна. По суті, це величезний повербанк, який може підживлювати такі пристрої як смартфон, ноутбук або інші повербанки менших розмірів. При цьому у нього є розетка на 220 В, а на виході буде чиста синусоїда, що означає, що твої гаджети будуть у безпеці.

Спеціальна ціна-9%

Також до нього можна підключити додаткові засоби освітлення. Хоча ту ж побутову техніку, холодильник, фен чи котел, станція не запустить. Це потрібно враховувати під час вибору.


Як вибрати портативну зарядну станцію? Поради

Тут все залежить від того, що тобі потрібно від тієї чи іншої станції. Крім ємності, це може бути кількість портів та їх функціональність. У деяких станціях, наприклад, можуть бути порти для швидкої зарядки твоїх пристроїв або одночасна зарядка великої кількості пристроїв. Як мінімум, бажано приблизно прикинути, які порти тобі дійсно необхідні, а без яких ти легко зможеш обійтись.

Ти вже знаєш, що деякі моделі зарядних станцій можуть заряджатися від сонячних панелей. Це може бути важливою особливістю, яка вплине на вибір.

Говорячи про простоту поводження з таким пристроєм, перше, що спадає на думку – наявність інформативного дисплея, завдяки якому ти зможеш отримувати інформацію про споживання та дізнаватися час, на який вистачить станції, в режимі онлайн. Це зручно!


Нюанси

Основний нюанс, який варто враховувати при купівлі зарядної станції – це швидкість заряджання самого пристрою. У наших реаліях воєнного часу світло можуть дати на 1-2 години через кожні 4-8, а то й більше. Тому звертай увагу на цей параметр.



3ezh|864х452.png

З вагою і, відповідно, мобільністю пристрою все більш-менш зрозуміло. Більше маса – більше ємність станції. Тут потрібно спиратися виключно на свої уподобання.

Ще один важливий нюанс при виборі станції – гучність її роботи, точніше гучність вентиляторів, що її охолоджують. При інтенсивному використанні пристрій буде, природно, нагріватися, а вентилятори – створювати шум, який тобі, можливо, заважатиме. Особливо якщо пристрій знаходиться в одному з тобою приміщенні.


Правильний вибір

Але що все ж таки вибрати? Погоджуємося, процес непростий, адже асортимент станцій зараз досить великий. Багато нюансів щодо характеристик, які потрібно враховувати в залежності від потреб. Так, звичайно, ти можеш придбати саму накручену та ємну станцію. Але чи потрібна тобі така? Можливо, набагато доцільніше взяти ту ж Anker 521 PowerHouse як компактне рішення для зарядки гаджетів. У будь-якому разі вибір залишається за тобою.

Ну а ми, як команда Техно Їжака, допоможемо тобі вибрати ту зарядну станцію, яка буде потрібна і, головне, достатня саме тобі. Заходь на наш сайт, читай характеристики та описи та роби правильний вибір.

До речі, у відео є приємний бонус – промокод на знижку, який ти може знайти в описі під відео, поспішай, тому що їх є обмежена кількість.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні зарядні станції:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар