Який iPhone купити на початку 2023 року?

Зміст

Популярність смартфонів від компанії Apple, яка зростає рік у рік з презентаціями нових лінійок гаджетів, що стали вже культовими, очевидна. Адже купертинівці використовують лише передові технології у своїх пристроях, тим самим, формуючи тренди для інших виробників смартфонів.

Компанія оновлює операційну систему своїх гаджетів щорічно, навіть якщо з моменту офіційної презентації минуло кілька років. А в їхній надійності та якості немає жодних сумнівів. Тому айфони з моменту виходу ще довго залишаються актуальними та конкурентоспроможними.

Читай також: eSim на iPhone. У подорожах – це ТОП оф зе ТОП!

На даний момент вибір смартфонів від Apple як ніколи великий і вміщує цілий ряд актуальних моделей на різний смак і гаманець, різного розміру і під різні цілі. Але який із них купити у 2023 році?

Розбиратимемося в цій статті. Та почну я, мабуть, зі свого особистого ТОПу найактуальніших айфонів цього року. А для наочності, всіх їх я заніс у порівняльну таблицю з відображенням основних характеристик, і головне, для кого та чи інша модель підійде більше.



iPhone ТОП 2023
  iPhone SE 3 iPhone 12 iPhone 13 Mini iPhone 13 iPhone 14 Plus iPhone 14 Pro Max
Екран 4,7”
Retina HD
6,1”
Super Retina XDR
5,4”
Super Retina XDR
6,1”
Super Retina XDR
6,7”
Super Retina XDR
6,7”
Super Retina XDR
Основний блок камер 12 Мп 12+12 Мп 12+12 Мп 12+12 Мп 12+12 Мп 48+12+12 Мп
Процесор A15 Bionic A14 Bionic A15 Bionic A15 Bionic A15 Bionic A16 Bionic
Автономність (відео) До 15 годин До 17 годин До 17 годин До 19 годин До 26 годин До 29 годин
Face ID - + + + + +
Touch ID + - - - - -
Ступень захисту IP67 IP68 IP68 IP68 IP68 IP68
Ціна від* 16 895 грн 25 195 грн 29 295 грн 32 095 грн 39 595 грн 56 695 грн
Рік випуску 2022 2020 2021 2021 2022 2022
Для кого Для любителів ретро дизайну, компактності та сучасної начинки Для любителів компактних та тонких айфонів Для фанатів ультра компактних айфонів в актуальному дизайні, з просунутими камерами, гарною автономністю та продуктивністю Для тих, хто хоче перейти з Android на iOS або оновити свій старий iPhone Для любителів телефонів з великим екраном і при цьому помірною вагою Для блогерів та інших творців фото та відео контенту

* Ціна вказана на момент написання матеріалу і може відрізнятися з часом.

Як можна було помітити, кожна модель з представлених у чомусь перевершує, а в чомусь поступається іншим. Нижче я спробую розкрити деякі тонкощі сьогоднішнього ТОПу і пояснити, чому саме ці моделі у нього увійшли. Поїхали!


iPhone SE 3 – ТОП за свої кошти

Це вже третє покоління потужних смартфонів, упакованих у класичний дизайн, головними ознаками якого є, звичайно ж, кнопка Home та величезні рамки зверху та знизу. Так, цей смартфон не для комфортного переглядів фільмів чи ігор, але для тих, хто його купує, це не потрібно. Адже в ньому є всі актуальні технології зв'язку, а основна камера, хоч і одна, але підтримує оптичну стабілізацію і записує відео у форматі 4K з відмінним звуком.

Батарея в ньому більш автономна, ніж у SE 2, у смартфон встановлений такий же чіп, як в iPhone 13, а саме A15 Bionic. І в цілому, поєднання ретро-дизайну та найпередовіших технологій робить цей гаджет одночасно ультра компактним та супер сучасним. Особливо, у наш час «лопатоподібних» смартфонів. Цікавий та відносно недорогий варіант для 2023 року!


iPhone 12 – база з Face ID

Крім потужнішого процесора A14 Bionic в порівнянні з A13 Bionic в одинадцятій моделі, iPhone 12 став більш тонким і легким. Ставка була зроблена на енергоефективність процесора та ергономічність за рахунок зменшення батареї.

-8%
MGJ53/MGH63
24 999 ₴
22 999 ₴
575 $
-15%
MMX93
23 499 ₴
19 999 ₴
500 $

Та ж схема була реалізована в iPhone 12 Mini з тією різницею, що в результаті вийшов зовсім кишеньковий смартфон з діагоналлю 5,4 дюйма і тією ж потужною начинкою, що у старшого брата, яка поєднує в собі плоскі грані і компактний розмір.

Обидві моделі у 2023 році підійдуть любителям компактних та плоских смартфонів. Зрештою, для підзарядки завжди можна використовувати повер банк. Хоча я й радив би звернути увагу більше на звичайну 12-ку, а замість 12 Mini краще подивитися у бік 13 Mini.


iPhone 13 / 13 Mini – оптимальний з усіх боків

В айфонах тринадцятої моделі на відміну від дванадцятої покращено камери та змінено їх розташування (вони розміщені по діагоналі, як в актуальному iPhone 14), а також, зменшено «чубчик», встановлений більш просунутий процесор A15 Bionic та підвищена автономність. Саме через автономність варто звернути увагу на iPhone 13 / 13 Mini.

Отже, основні переваги iPhone 13 / 13 Mini:

  1. Яскравіший OLED дисплей Super Retina XDR і при цьому менш енерговитратний.

  2. Чіп A15 Bionic, що працює спільно із системою Neural Engine, яка за допомогою штучного інтелекту щодня покращує взаємодію з користувачем.

  3. Режим роботи камери «Кіноефект» в 1080p, який розпізнає, коли потрібно перевести фокус на іншу людину або об'єкт, який з'явиться у кадрі.

Обидва гаджети підійдуть тим, хто хоче придбати компактний телефон з відмінними камерами, потужним процесором і чудовими показниками автономності, не переплачуючи за новий iPhone 14.


iPhone 14 Plus – актуальний великий

Ця модель поєднує великий екран і помірну вагу. У порівнянні з iPhone 14 Pro Max його легко тримати в одній руці при перегляді відеороликів. А також, він практично не поступається флагману в плані автономності.

Спеціальна ціна-14%
MLPH3
27 999 ₴
24 099 ₴
602 $
-9%
MLK43
35 999 ₴
32 699 ₴
817 $

Чим же він ще добрий? По-перше – це просто відмінне звучання динаміків (чому у тому числі сприяли збільшені габарити пристрою), по-друге – нові режими роботи камер за допомогою нейромереж на етапі обробки.

При цьому частота оновлення екрана залишилася стандартною на рівні 60 Гц. Але для любителів телефонів з великим екраном і при цьому з невеликою вагою ця новинка 2022 стане бажаною покупкою.


iPhone 14 Pro Max – найпотужніший серед потужних

Флагман чотирнадцятого покоління отримав основну 48-мегапіксельну камеру з 4-х піксельним сенсором, а фронтальна камера має автофокус і більш світлосильну оптику. Крім того, з'явилися цікаві фішки на кшталт удосконаленого режиму «Кіноефект» і абсолютно нового режиму з супер стабілізацією рівня GoPro. У режимі «Дія» при бігу або з автомобіля зйомка буде ідеально стабілізована.

До нововведень можна віднести Dynamic Island – виріз, в якому знаходиться селфі камера. З його допомогою можна переглядати системні попередження, вихідні дані дисплея та оповіщення, підтвердження транзакцій Apple Pay, статус підключення AirPods та іншу інформацію.

-8%
MQ9V3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
-14%
MQ503
36 999 ₴
31 999 ₴
800 $

Все перелічене вище стосується і версії Pro, це насамперед небувале зростання роздільної здатності та світлочутливості основної камери, удосконалена ширококутна камера та фронталка з якісним автофокусуванням. Але все ж таки верхом досконалості можна по праву вважати саме iPhone 14 Pro Max. І це не дивно, адже флагман поєднує в собі лише найкращі характеристики та найпотужнішу батарею за всю історію айфонів.

Так, він великий та важкий і цінник у нього ого-го. Але все це з лишком перекривають воістину флагманські функції одного з найкращих смартфонів у 2022 році.


iPhone 14 – ТОПовий бонус

Ця модель не потрапила в мій ТОП головним чином із співвідношення «базовості» та ціни. Проте вона найпопулярніша в рамках базової моделі айфонів, що говорить про не такий високий інтерес любителів смартфонів від Apple до нових фото і відео можливостей мобільного гаджета.

Хоча, по суті, iPhone 14 відрізняється від попередника саме блоком камер, а точніше, удосконаленою фронталкою. Тепер хороші знімки в режимі селфі будуть виходити як в сутінках, так і при яскравому світлі. Однозначно діапазон зовнішніх умов розширився. Так, це дуже добре! А основна камера цієї базової моделі така ж, як у тринадцятій «прошці». Сюди можна додати кінематографічний ефект, який працює з роздільною здатністю 4K, і ще кілька корисних режимів.


То який же iPhone вибрати на початку 2023 року?

Тут все залежить від пріоритетів майбутнього використання гаджета.

  • Якщо потрібні якісні фотки – вибирай 14 або 13 Pro.
  • Якщо потрібна максимальна автономність – вибирай айфони з приставкою Max чи Plus.
  • Необхідно багато знімати та монтувати відео – тоді тільки Pro.
  • Потрібна компактність – дивись у бік SE 3 чи Mini.
  • Шукаєш недорогий айфон для ігор або для дитини – тоді iPhone 11 – це те, що тобі потрібно (але слід врахувати, що актуальні оновлення iOS приходять у середньому протягом 5 років).

Загалом, вибрати є з чого. Тим більше, що напередодні перших презентацій від Apple, починаючи з весняного івента, ціни на айфони поступово знижуються, при тому, що асортимент від серії до серії тільки зростає. А це означає, що саме час подумати про заміну свого старого смартфона та купівлю нового iPhone – найнадійнішого та найпопуляонішого телефону у світі!


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар