Як правильно заряджати iPhone

Зміст

При купівлі нового або б/в iPhone, хочеться, щоб його автономності вистачило надовго. Але чи можемо ми, як користувачі, вплинути на продовження терміну служби батареї?

Як запевняють в Apple, iPhone втрачає до 20% від своєї початкової місткості при проходженні повних 500 циклів заряду-розряду (це приблизно 1,5 – 2 роки використання), а далі процес лише прискориться. Проте, кількість циклів можна перетворити з 500 на 1000. Весь секрет у правильній зарядці.

До речі, навіть якщо ти часто міняєш iPhone, не варто нехтувати правильною зарядкою, адже набагато простіше та вигідніше продати смартфон із «живою» батареєю.

Про оптимізовану, швидку та бездротову зарядки, а також про зарядку від повербанка і про те, як всі ці способи впливають на батарею iPhone, розповім у цій статті. Поїхали!


Як працює літій-іонний акумулятор?

І спочатку трохи теорії. Ти, звичайно ж, можеш пропустити цей блок, але знання механізму роботи сучасних акумуляторів точно не буде зайвим.

Отже, батарея на основі Li-Ion працює за допомогою хімічної реакції обміну електронів між атомами. У ній є дві зони: анод (з негативним зарядом) та катод (з позитивним зарядом). Усередині анода знаходиться графіт, усередині катода – оксид кобальту. А головні речовини, що виробляють енергію, – це іони літію. Віддаючи свої електрони, літій живить телефон. Як це працює?



ezh_864х452.png

При зарядженому акумуляторі літій знаходиться в шестикутних графітових осередках анода і прагне потрапити в більш комфортні кристалічні решітки оксиду кобальту, розташовані в катоді. Але йому перешкоджає бар'єр у вигляді рідкого електроліту, що пропускає через себе лише позитивно заряджені частиці. Тому, щоб пройти через електроліт, літій має стати позитивним, а для цього йому потрібно позбавитися електронів.

При замкнутому ланцюзі електрони відокремлюються від літію і переміщуються від «-» до «+», по дорозі живлячи енергією твій iPhone. А літій, своєю чергою, проходить через електроліт і вбудовується в кристалічні решітки оксиду кобальту. Так здійснюється розряджання.

При зарядці відбувається зворотний процес: за рахунок електричного струму з напругою вище, ніж у батареї, електрони починають текти назад від катода і заповнюють анод, що змушує позитивно заряджені іони літію повернутися назад. Все просто та геніально!

Але ніщо не минає безслідно. Частина іонів літію, проходячи через електроліт, там застряють, утворюючи плівку, яка з часом потовщується і зрештою стає непроникною. А від оксиду кобальту згодом відокремлюються атоми кисню, що призводить до окислення, а іноді й здуття батареї.

І, тим не менш, згубні наслідки зношування можна мінімізувати, керуючи двома факторами: швидкістю та температурою.


Температура заряджання

Це важливий фактор, оскільки він впливає на термін служби акумулятора. Як відомо, він не любить екстремальних температур. І якщо в режимі експлуатації ідеальний діапазон від +5 до +30 градусів за Цельсієм, а допустимий від -20 до +60, то під час заряджання потрібно дотримуватися строго плюсових температур від +10 до +45 градусів за Цельсієм, в ідеалі +20 градусів.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
Супер ціна-12%
MQ9U3
57 499 ₴
50 399 ₴
1 260 $

Чому так? За низьких температур електрохімічна реакція уповільнюється. При експлуатації це не впливає на батарею. А от якщо заряджати девайс при мінусі, більшість іонів літію (ти вже в курсі, що це) замість того, щоб проникати в катод, осідає на його поверхні (так звана «гальванічна реакція»).

Тому навіть одна зарядка на морозі може призвести до зниження місткості на значні відсотки та суттєвого підвищення опору. До того ж така батарея небезпечна, вона може вибухнути через вібрацію або високий рівень заряду. Важливо! Перед зарядкою переконайся, що твій iPhone досяг кімнатної температури. Хоча наразі вже плюсова температура, у горах це актуальний момент.

За високих температур реакція навпаки, прискорюється. Атоми кисню швидше відокремлюються від оксиду кобальту, що призводить до окислення і навіть здуття акумулятора.

Тому:

  • не клади iPhone, який заряджається, під пряме сонячне проміння;

  • не заряджай у спеку більше +30 градусів за Цельсієм;

  • не заряджай під час напружених ігрових сесій.

Так, з температурою начебто розібралися, тепер кілька слів про швидкість зарядки.


Швидкість заряджання

А цей не менш важливий фактор іде у зв'язку з напругою. Наприклад, при повністю розрядженій батареї напруга в ній надто низька. І якщо почати вливати в неї відразу багато енергії, швидкість протікання реакції буде дуже високою і станеться різке підвищення температури, а далі може бути і загоряння.

MLVP3
46 872 ₴
49 199 ₴
1 230 $
Спеціальна ціна-13%
MLPF3
26 999 ₴
23 399 ₴
585 $

Тому вбудований в iPhone контролер якийсь час обмежує швидкість заряду, щоб вирівняти напругу. У міру заповнення акумулятора енергією всередині нього зростає напруга, опір і температура. Тому щоб уникнути перегріву швидкість зарядки по досягненню 80% падає.

Ось і все, з теорією закінчили, а тепер поговоримо про різні способи заряджання.


Оптимізована зарядка від Apple

Цей спосіб найкраще проявляє себе, коли ставиш свій iPhone на зарядку на ніч і використовуєш при цьому блочок на 5 Вт, час повної зарядки від якого становить приблизно 4-6 годин в залежності від моделі смартфона. Оптимізована зарядка від Apple покликана не допустити зносу батареї через мікро цикли розряду-заряду, які можуть виникнути при тривалому підключенні гаджета до мережі.

Як це працює? Оптимізована зарядка заряджає гаджет до 80%, потім дуже повільно доводить до 100%. Таким чином, виключаються цикли розряду-заряду.

Для включення опції достатньо кілька простих кроків:

  1. Заходиш у «Налаштування».
  2. Далі в «Акумулятор».
  3. Тиснеш на «Стан акумулятора».
  4. Активуєш «Оптимізована зарядка».

Готово! Але є й інші методи. Про них далі.

Швидка зарядка

Проблема швидкої зарядки полягає в тому, що вона прискорює електрохімічну реакцію. В результаті підвищується температура, яка наближає розпад компонентів батареї та знижує її ресурс. І якщо користуватися таким видом зарядки, то коли ну вже дуже потрібно, як аварійний варіант.

І ще один важливий момент. Чохол. Його бажано знімати для кращої терморегуляції.


Бездротова зарядка

Щоб максимально продовжити термін служби батареї, найкраще тримати заряд у межах 50-70%, постійно протягом дня ставлячи iPhone на зарядку. Для цього найзручніше використовувати бездротову зарядку типу MagSafe. Жодних дротів і мінімум зусиль.

-8%
MQ103
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $
-3%
MQ0T3
52 172 ₴
50 799 ₴
1 270 $

Але є нюанс. Ефективність такої зарядки становить близько 60%, а решта енергії йде в тепло. Тому такий спосіб підійде для приміщення, де не спекотно.


Заряджання від Powerbank

Зарядка iPhone за допомогою повербанка не завдає шкоди батареї. Для смартфона не важливо, від якого джерела енергії живитися. Головне, щоб струм Powerbank знаходився в допустимих межах.

Коротше, так само як із зарядними блочками, зовнішній акумулятор повинен бути якісним і відповідати тим параметрам, які на ньому вказані.


Висновки

Отже, підсумуємо. Щоб батарея пропрацювала якнайдовше, в ідеалі найкраще тримати заряд від 50% до 70%, або від 20% до 80%. Не розряджаючи в нуль і не наповнюючи до 100%.

Також бажано уникати екстремально низьких і високих температур при зарядці пристрою та не навантажувати гаджет ресурсомісткими іграми в процесі зарядки.

Ну і останнє, заряджати iPhone найкраще блочком на 5 Вт у зв'язці та функцією оптимізованої зарядки від Apple. При такому способі смартфон точно не грітиметься, а значить, його акумулятор прослужить довше.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар