Як правильно вибрати екшн-камеру?

Зміст

Як вибрати екшн-камеру: інструкція для новачків і не тільки

Стріми, прямі ефіри та влоги стали частиною буденності сучасної людини. Окрім смартфонів є багато гаджетів, які дозволяють створити цікавий та клікабельний контент. Один з таких — це екшн-камера.

Перед тим, як розглядати параметри девайсу, потрібно визначитись з термінологією. Що таке екшн-відеокамера? Це гаджет, який дозволяє знімати контент в умовах екстремального середовища або під час руху. Окрім цього, є ще декілька відмінностей від звичайної камери:

  • компактний розмір та мала вага;
  • ведення запису на великій швидкості;
  • робота при несприятливих погодних умовах та при екстремальних температурах;
  • можливість фіксації до будь-якого обладнання тощо.

Чим агресивніші умови для знімання, тим більший кількості вимог повинен відповідати девайс, щоб отримати якісну картинку при сильній трясці, працювати в брудних та вологих умовах.



3Екшнкамера.jpg

Як вибрати камеру для відеозйомки? Існує список основних функцій на які потрібно звернути увагу в першу чергу. Огляд екшн-камери починається з таких параметрів, як:

  1. Максимальна роздільна здатність.
  2. Частота кадрів.
  3. Обсяг пам’яті.
  4. Автономність.
  5. Кут огляду.

Також не варто нехтувати додатковими функціями: нічне фільмування, безпровідне з’єднання, захист тощо.

Тепер розглянемо як вибрати екшн-камеру, враховуючи кожний вищеперерахований пункт.


Максимальна роздільна здатність

Цей параметр важливий, бо відповідає за деталізацію та чіткість картинки. Чим вище роздільна здатність екшн-камери, тим якісніше буде зображення.

Роздільна здатність поділяється на:

  • 720х1280 (HD) – відео матиме середню якість. Підходить така екшн-камера для початківців.
  • 1920х1080 (FULL HD) — в порівнянні з попередньою, ця дає більш якісну картинку, але також не підходить для професійного блогу.
  • 4096х2160 (4K) – супердетально передає зображення. Підійде для знімання відео з квадрокоптера.

Відповідно, краще брати гаджет з максимальною роздільною здатністю, але і ціна в них вища.


Частота кадрів

Параметр також називається FPS. Він відповідає за стабілізацію та плавність зображення. Для фотографування FPS не важливий, а для відеознімання в нестандартних умовах потрібно понад 30 кадрів на секунду. Якщо показник буде меншим, автор отримає картину ривками.

Найпотужнішими є гаджети з FPS 120 кадрів на секунду. В таких екшн-камерах окрім високої якості картинки є ефект Slow Motion.


Об’єм пам’яті та автономний час роботи

Чим більша максимальна роздільна здатність відео, тим більший обсяг пам’яті буде потрібен для запису. Вважається, що екшн-камера для екстремалів, тому буде неприємно, якщо в результаті виявиться, що класний трюк не попав на відео через відсутність пам’яті.

Другий фактор — це акумулятор. Навіть найкращі моделі тримають зарядку декілька годин. Але деякі режими відео дозволяють знімати менше ніж годину. Тому рекомендується мати запасний акумулятор і павербанк.


Кут огляду

Параметр відповідає за охоплення простору камерою в статичному положенні:

  • менше як 110° - дає обмежену картинку;
  • до 150° - захоплює більшу картинку, але по боках може виникати викривлення;
  • 360° - дає можливість зняти панорамний вид, але для відео потрібна буде додаткова обробка на ПК.

Це один з важливих критеріїв, коли постає вибір екшн-камера чи звичайна. Останні, навіть якщо враховувати самі сучасні моделі не мають кута огляду на 360 градусів.


Додаткові функції

Вище були приведені базові параметри, але під час покупки важливо враховувати і додаткові. Наприклад, для контенту в темряві потрібна камера, що підтримує нічну зйомку. Але від таких гаджетів не варто очікувати якісне відео.

Також варто звернути увагу на наявність функції стабілізації. Завдяки цьому картинка буде більш плавною. Тут є нюанс, відео обробляється програмою, через що фінальна якість відео знижується. Кращий варіант оптична стабілізація. Обробка відбувається шляхом зміщення лінзи об’єктива. Також стабілізатор можна купити окремо.

Bluetooth та Wi-Fi для безпровідного підключення інших гаджетів. Наприклад, можна під’єднати смартфон та керувати камерою через нього. Деякі моделі дозволяють вести прямий етер одразу з камери.

Обираючи екшн-камеру для складних умов варто придивитись до додаткового захисту:

  • вологостійкість;
  • захист від вітру;
  • морозостійкість;
  • протиударність.

Корпус виконується з міцного пластику та алюмінію.

-10%
CHDHF-111-RW
13 960 ₴
12 499 ₴
312 $


Де і для чого використовується екшн-камера?

Декілька років тому екшн-камери використовувались лише спортсменами та екстремалами. Але зараз девайси стали модернізованими і підходять для створення контенту в повсякденному житті, під час відпочинку, подорожі. З цього витікає логічний висновок, що можна знімати на екшн-камеру абсолютно все від велотрекінгу, спортивних змагань до рибалки. Також гаджет використовується в тактичній підготовці військових.

Ще один спосіб — це фіксація відео в дорозі. Деякі автомобілісти застосовують екшн-камери як відеореєстратор. Також девайс можна встановити на мотоцикл, квадроцикл тощо.

Ознайомитись з кращими пропозиціями екшн-камер можна на нашому сайті.


Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Екшн-камери
CHDHX-101-RW/CHDHX-102-RT
11 199 ₴
280 $
CP.OS.00000146.01
12 499 ₴
312 $
Коментарі
Додати коментар