Як працює Приватний вузол iCloud?

Компанія Apple добряче попрацювала над конфіденційністю операційної системи iOS 15. Нова прошивка для iPhone отримала можливість приховувати e-mail власника, створювати тимчасові електронні ящики і обзавелася класною фішкою під назвою iCloud Private Relay, або Приватний вузол. Сьогодні ми поговоримо саме про неї.

Що таке Приватний вузол і навіщо він потрібен?

Свіженька функція створена в першу чергу для того, щоб убезпечити власника яблучного пристрою від вразливостей всесвітньої павутини. Private Relay приховує дані користувача від інших інтернет-сторінок, магазинів і платформ.

MLVE3
48 999 ₴
48 799 ₴
1 220 $
Спеціальна ціна-16%
MLPF3
27 999 ₴
23 399 ₴
585 $

Багато сучасних сайтів мають доступом до нашої історії браузера і всім діям в мережі. Вони продають цю інформацію рекламодавцям, а ті використовують отримані дані, щоб продати нам побільше продуктів. Компанія Apple хоче убезпечити власників яблучних пристроїв від цієї уразливості, саме тому і створила окрему підписку iCloud+.

У неї, крім усього іншого, входить фішка Приватний вузол. Вона включена на всіх пристроях з встановленою iOS 15 за замовчуванням. За бажанням, її можна відключити для конкретних точок Wi-Fi, або ж зупинити назавжди. Private Relay працює тільки в стандартному яблучному браузері Safari, а не у всіх сервісах.

Як працює Приватний вузол?

Фішка глибоко інтегрована в операційні системи iOS, iPadOS і macOS. Але доступ до неї відкривається тільки по платній підписці iCloud+. Працює вона дуже просто. При кожному запуску браузера Safari, фішка Private Relay розділяє IP-адреса та DNS-запит в різні потоки.



1ezh|864х452 копия.jpg

IP-адреса зберігає інформацію про користувача і його місцезнаходження. DNS-запит показує дані про інтернет-сторінку, на яку заходить власник пристрою. Кожен потік розділяється і шифрується на сервері Apple. При цьому, навіть самі розробники не знають, на який сайт намагається зайти користувач.

Їм відомий тільки IP-адрес, який вони змінюють на підроблений з того ж міста або регіону. Приватний вузол кардинально відрізняється від всіх інших технологій захисту даних. Наприклад, від популярного VPN.

Віртуальна приватна мережа в деякому роді шифрує приватні дані набагато краще. На відміну від iCloud Private Relay, VPN здатна ховати IP-адресу від початку і до кінця. Приватна мережа захищає абсолютно весь трафік, а не тільки в браузері. Ну і найважливіше, VPN може змінювати геолокацію на інші країни, щоб переглядати заблокований контент в Україні.

-4%
MLLE3
53 999 ₴
51 999 ₴
1 300 $
-9%
MLK63
39 999 ₴
36 599 ₴
915 $

Підсумок. Приватний вузол – це корисна функція для захисту даних, щоб ними не могли скористатися рекламодавці, шахраї і сторонні сайти.

Якщо ти не користуєшся ніякими іншими інструментами шифровки, начебто VPN, тоді є сенс сплатити передплату iCloud+. Якщо ж у тебе вже є хороша віртуальна приватна мережа, в такому випадку можна обійтися тільки нею.

Фішка недоступна в Білорусі, Росії, Китаї, Казахстані, Туркменістані, і деяких інших країнах через урядові обмеження. 


Читати наш блог у Telegram
Передзамовляй:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар