Про автономність та розумний дім. Як система розумного дому може допомогти забезпечити енергонезалежність житла

Зміст

Починаючи з осені після серії невдач на фронті, у кремлі вирішили обстрілювати енергетичну інфраструктуру України. За їхнім задумом, цей важіль тиску на суспільство мав спрацювати, посіявши хаос і паніку по всій країні і навіть у максимальному віддаленні від фронту.

Так, під загрозою вимикання світла, а також централізованого тепло та водопостачання опинилися мільйони українців. І це в холодну пору року. Такою є сьогоднішня реальність. І хоч масовані ракетні обстріли тепло-електростанцій та розподільчих систем відбуваються майже щотижня, всі ми шукаємо способи виживання в цих умовах, а не схиляння перед країною-терористом.

Сьогодні поговоримо про переваги приватного будинку порівняно з квартирою, про можливі рішення щодо автономності в умовах багатоквартирного будинку та про концепцію «розумний будинок» в умовах війни та після нашої перемоги. Поїхали!


Автономність в умовах приватного будинку

Через терористичні атаки енергетики нашої держави, що почастішали, питання про те, де зимувати – в приватному будинку чи в квартирі, стало ще більш ніж актуальним. При тривалому відключенні електроенергії, а в більшості випадків, і води (оскільки воду качають насоси, що працюють від електрики), у багатоповерхівці можна опинитися у досить непростому положенні.



1ezh|864х452.png

При цьому в заміському будинку за аналогічних умов легше забезпечити себе бензиновим або дизельним генератором, газовим або твердопаливним котлом та свердловиною з водою, якщо ти був далекоглядним до настання холодів. Крім того, на даху приватного будинку можна встановити сонячні панелі, які у зв'язці з інвертором та акумуляторами забезпечуватимуть автономність у період віялових або аварійних відключень світла. Та й просто зарядну станцію підзарядити від портативних сонячних панелей простіше – двір твій і немає проблем з тим, де і як їх розмістити.

Та й непогано заробити на цьому можна, бо Україна підтримує розвиток альтернативних джерел генерації енергії і заохочує приватний сектор до встановлення таких систем. Та, нарешті, просте та ефективне рішення – можна утеплити житло зовні тими ж пінопластовими панелями. І це можна зробити навіть взимку.

Традицію орендувати приватні будинки навесні для відпочинку змінила війна. Крім збільшення кількості охочих здати в оренду свої будинки (через від'їзд за кордон) зріс і попит на таку нерухомість. Не секрет, що за будинком та його системами життєзабезпечення потрібно стежити, а це додаткові витрати. Плюс, якщо не підтримувати позитивну температуру в житловому приміщенні, може замерзнути система опалення, а дорогий котел – просто вийти з ладу.

Якщо у київському регіоні попит на оренду зріс на 60% від довоєнних показників у піковий період, то на заході країни тенденція ще більша: у Львівській області – на 110%, у Тернопільській та Чернівецькій областях – на 130%, у Івано-Франківській області та у Закарпатті – на 150%.

-5%
GasEB-EU
41 580 ₴
39 599 ₴
990 $

І в пріоритеті будинку саме з індивідуальним опаленням. Ось ТОП найпривабливіших джерел тепла на сьогодні:

  1. Твердопаливний котел.
  2. Газовий котел.
  3. Пічне опалення (переважно у старих будинках).

Цінність нерухомості в очах орендаря підвищується також із наявністю на ділянці свердловини чи колодязя – незалежними від центрального водопостачання джерелами води.

Неабияку роль грає і площа будинку, що обігрівається. Великим попитом стали користуватися таунхауси та будинки в дачних селищах з площею до 150 квадратних метрів. А ось великі розкішні маєтки під час війни втратили свою популярність. Ті, хто міг собі їх дозволити, або покинули країну, або стримують свої апетити в нових умовах.

Автономність у сьогоднішніх реаліях для всіх нас стала чи не найважливішим питанням. Тому впровадження наступних кроків особливо важливе, якщо ти бажаєш забезпечити себе достатнім комфортом для життя. А у деяких ситуаціях, така підготовка може бути навіть питанням виживання. Бо війна ще триває, а попереду – кілька місяців холодів. Тому ми радимо наступні кроки у досягненні своєї енергонезалежності:

  • Придбати генератор.

  • Встановити буржуйку на додаток до газового опалення.

  • Пробурити свердловину для доступу до води (можеш записати в прали на весну).

  • Утеплити будинок.

  • Встановити сонячні панелі.

  • Подбати про незалежний доступ до інтернету – Starlink гарний варіант.

  • Зкооперуватися з сусідами в котеджному містечку чи дачному селищі для купівлі необхідного обладнання.

Може здаватися, що все це «ту матч», як то кажуть і ми вже пережили якость екватор зими, протягнемо і залишок. Та ми не з таких! І якщо ти забезпечиш себе сьогодні, то і після перемоги все це нікуди не подінеться.

Так. Якщо з приватним будинком все більш-менш зрозуміло, то як бути з автономністю у багатоквартирному будинку? Про це далі.


Автономність в умовах багатоквартирних будинків

Тут все набагато складніше. Особливо, якщо немає загального розуміння ситуації, що склалася, і методів її вирішення у абсолютної більшості мешканців твого підʼїзду. Можливість придбання дорогих та потужних зарядних станцій є далеко не у всіх, тому все вирішує згуртованість та взаємодопомога.

Спеціальна ціна-9%
-9%
6958657300070
15 520 ₴
14 099 ₴
352 $

Але адаптація поступово набирає обертів. У деяких ЖК стали з'являтися дизельні генераторні станції, а також котельні з котлами на твердому паливі та власні свердловини. Адже лише спільними зусиллями можна подолати енергетичну кризу. Здавалося б, очевидна річ. Але для багатьох вона стає вона зрозуміла тільки тепер.

Якщо обʼєднатися з сусідами, ви можете: забезпечити свій підʼїзд чи весь будинок потужним генератором, встановити сонячні панелі на дах, придбати Starlink на всіх і відмовитись від міського провайдера, якщо це можливо – пробурити власну скважину на будинок. Та просто навіть подбати про чистоту та комфорт у підвалі, куди ви спускаєтесь під час повітряних тривог.

Загалом, в багатоквартирних будинках підхід до енергонезалежності майже такий же, як і в приватних, але тут, обʼєднавишь, буде навіть легше та дешевше переобладнати будинок. А у майбутньому, на цьому можна непогано заробити! Бо комунальні платежі весь час зростають і системи самозабезпечення все швидше окупаються.

Та яка роль у всьому цьому відведена розумному будинку, і як така концепція може вплинути на автономність житла?


Розумний дім в контексті автономності та не лише

Термін «розумний дім» – це, перш за все, про домашню сигналізацію, автоматичне освітлення або розумний клімат. А ще, про комфортне (голосове, мобільге) управління різними пристроями. Але під час війни концепція розумного будинку заграла іншими фарбами, головні з яких – це безпека і економія, а також пов'язаний з цим комфорт від можливості системи, що повністю настроюється. А значить, і управління перевагами і витратами на утримання житла.



2ezh|864х452.png

Якщо правильно налаштувати систему розумного дому, вона проявить себе як максимально автономна, адже більшість датчиків працює від батарейок. І з нею вдасться непогано заощадити, встановивши, наприклад, термодатчики на батареї опалення.

За допомогою реле, регуляторів теплої підлоги, термоголовок та термостату можна економити на енергоносіях. Завдяки тому ж реле можна вмикати та вимикати електрокотел або газовий котел за заданим сценарієм або віддалено зі смартфона. Йдеш на роботу – твій розумний дім прикручує опалення на мінімум і не гріє порожнє приміщення. Повертаєшся з роботи – за годину до цього система вмикає опалення і доводить температуру в приміщенні до комфортної.

Дистанційне керування особливо доречне, коли дім доводиться залишати раптово, наприклад під час повітряної тривоги. Усього в пару кліків ти можеш вимкнути світло, перекрити воду чи газ. Ну а якщо виникне проблема в будинку за твоєї відсутності, датчики її швидко усунуть.

Датчик протікання захистить житло від затоплення, датчик диму вбереже від чадного газу, а датчик відкриття разом із датчиком вібрації забезпечать надійний захист від несанкціонованого проникнення.


Облаштування розумного дому

Існує два варіанти вирішення цього завдання. Перший – це бездротове з'єднання. Повністю облаштувати смарт дім можна лише за допомогою бездротових технологій. Достатньо купити шлюз та набір датчиків, що працюють від батарейок.


Але провідне з'єднання також доречне. Адже воно забезпечує більш стабільну роботу та широкі налаштування, аж до розширення мережі.

Наприклад, якщо шлюз встановлений у будинку неподалік роутера, а розумне реле в гаражі, сигнал може просто не діставати. Та якщо встановити дротовий смарт вимикач у передпокої і використовувати його як ретранслятор для розширення сигналу мережі до реле в гаражі, вже матиме більш чіткий сигнал. Завдяки таким ретрансляторам можна створити велику локальну мережу на кілька десятків метрів із сотнею підключених пристроїв.

Систем розумних будинків на ринку достатньо. Ми розглянемо дві з них, на мою думку, цілком перспективних та доступних: Xiaomi та Ajax.


Концепція розумного дому від Xiaomi

Поряд із екосистемами від Google або Amazon, розвитком розумного будинку займається і Xiaomi. Хоча набір девайсів поки що і не настільки великий порівняно з гігантами індустрії, проте темпи зростання вражають. Цьому сприяє і відкритий тип системи та взаємодія з численними субвиробниками.

Фірмовий шлюз Xiaomi Gateway дозволяє досягти максимальних можливостей екосистеми розумного дому. Хаб підтримує протокол Zigbee, що дозволяє доповнювати розумний дім сумісними із стандартом пристроями, такими як захисні датчики, замки, реле тощо. Без шлюзу до системи можна додати девайси з підтримкою Wi-Fi. Це можуть бути розумні розетки, лампочки, відеокамери та різні побутові прилади.

Щоб керувати системою розумного дому зі смартфона, передбачено програму Mi Home. У ньому для окремих пристроїв є свої плагіни, або вікна управління. І, що важливо, Ma Home має інтеграцію з Apple Home Kit, а отже працюватиме без питань на iPhone. До речі, на сайті Техно Їжака є деякі гаджети для екосистеми Xiaomi. Заходь і придивляйся, як то кажуть.


Концепція розумного дому від Ajax

Ajax – це одна з найпопулярніших систем безпеки, яка завоювала Україну і зараз стає все більш популярною в Європі. Вона закрита та бездротова. І, що важливо, створена українськими розробниками, тому серед інших її переваг можна виділити бездоганну локалізацію, простоту та інтуїтивно зрозумілий додаток Ajax Security System та його веб-версії.

Ajax здатна протистояти досвідченим злочинцям із спеціальним обладнанням, захищає вікна, двері та інші шляхи вторгнення, підходить як для квартири чи приватного будинку, так і для офісу.

Базою системи є інтелектуальний хаб Ajax Hub або його просунута версія Ajax Hub Plus, що підтримує більше каналів зв'язку. До них здійснюється підключення фірмових бездротових датчиків захисту від вторгнення, виявлення затоплення, димо-теплові сенсори, що відповідають за протипожежну безпеку, сирени та пульти керування.

На додаток до охоронної системи можна придбати фірмові прилади автоматизації: розумні розетки та реле, що дозволяють дистанційно керувати живленням. А у додатку Ajax Security System можливий перегляд відео з камер та відеореєстраторів. Крім того, якщо придбати спеціальний модуль інтеграції, можна додавати до системи датчики сторонніх виробників.



3ezh|864х452.png

А тепер про головне – про переваги екосистеми Ajax:

  • Автономність до 15 години у разі відключення електроенергії.
  • Одночасне підключення до 150 пристроїв.
  • Підтримка керування сигналізацією кількома користувачами до 50 акаунтів.
  • Датчики працюють до 7 років без заміни батарейок, захищені від втрати зв'язку та глушіння сигналу.

І ще, у разі спрацьовування тривоги окрім включення сирени та приходу повідомлень на смартфон власника, можливе автоматичне відправлення оповіщення на пульт охорони спеціалізованої служби.


Висновки

Правильне розподілення електроенергії та інших ресурсів з наявністю екосистеми розумного дому призведе не лише до поліпшень показників автономності твого житла, а й вчасно попередить про поломки або несанкціоноване проникнення.

В умовах війни, відімкнений котел, коли ти спускаєшся в укриття, а напруга в енергомережі стрибає, може добряче зекономити твої кошти, час та нерви. А вимкнена зайва лампочка, в масштабах міста, може дозволити енергетикам зайвий раз не відключати від мережі спальний район.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Товари для автономності:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар