Apple M1 Pro & M1 Max. Всі подробиці про нові надпотужні чіпи Apple

Перший чіп від Apple під назвою M1 з'явився восени 2020 року в лептопах MacBook Pro та MacBook Air, а також у комп'ютері Mac mini. Він вразив увесь світ технологій своєю дикою потужністю та гарною економією енергії. Цього року яблучна корпорація вирішила продовжити дивувати світ своїми системами-на-кристалі.

Нещодавно купертинівці продемонстрували двох наступників M1 – M1 Pro та M1 Max. Вони доступні в нових ноутбуках MacBook Pro 14” і MacBook Pro 16”. Обидва чіпи значно перевершують M1 практично у всіх характеристиках, пропонуючи збільшену продуктивність процесора і як мінімум удвічі більшу графічну потужність.

Відкриті продажі свіженьких лептопів починаються вже сьогодні. Тому ми вирішили зібрати все, що потрібно знати про їхні круті чіпсети.

Технічні характеристики Apple M1 Pro та M1 Max

Щоб перевершити і без того відмінний процесор М1, компанія Apple збільшила в нових моделях пропускну здатність та кількість ядер. У торішньому чіпі використовується 8-ядерний центральний процесор і 7-ядерна графічна система (у максимальній комплектації).



864х452_01.jpg

M1 Pro може похвалитися вже 10-ядерним ЦП та 7-ядерним графічним чіпом у вдосконаленому варіанті. А найпросунутіший M1 Max має 10 ядер центрального процесора і 32-ядерну графічну систему залежно від конфігурації.

Характеристики M1 Pro:

  • Вузол процесора: 5 нм;
  • Кількість транзисторів: 33,7 мільярда;
  • Ядра ЦП: 8 або 10 (залежно від комплектації);
  • Ядра GPU: 14 або 16 (на вибір);
  • Пропускна спроможність: 200 ГБ/с;
  • Оперативна пам'ять до 32 ГБ.

До речі, Max є найбільшим чіпом в історії Apple, адже в ньому встановлено 57 мільярдів транзисторів. У порівнянні з M1 Pro їх 33,7 мільярда. Обидва виготовлені за тим самим 5-нанометровим техпроцесом, що і попередник 2020 року. Простіше кажучи, вони дуже сильні. Щасливий власник лептопа помітить це вже в перші хвилини роботи.

Цього року розробники вирішили не дивувати нас тишею роботи комп'ютерів, тому обидві моделі отримали вбудовані вентилятори. Торік в M1 не було кулера, тому він працював абсолютно беззвучно. Хоча 13-дюймовий MacBook Pro та Mac Mini використовували вентилятори. Охолодження дозволяє сильніше розганяти чіпсет і отримувати більшу потужність.


Характеристики M1 Мах:

  • Вузол процесора: 5 нм;
  • Кількість транзисторів: 57 мільярдів;
  • Ядра ЦП: 10;
  • Ядра GPU: 24 або 32 (на вибір);
  • Пропускна спроможність: 400 ГБ/с;
  • Оперативна пам'ять до 64 ГБ.

Пропускна здатність M1 Pro складає 200 ГБ/с при 256-бітах LPDDR5. Тоді як пропускна здатність M1 Max вдвічі більша – 400 ГБ/с, плюс 512-біт LPDDR5. Це значно більше, ніж у минулорічній системі-на-кристалі (68 ГБ/с) і у більшості сучасних процесорів.

Всі ці нудні цифри не можуть дати реальне уявлення про те, як насправді показують себе новенькі MacBook у роботі. Але деякі всесвітньо відомі медіа вже встигли протестувати ноутбуки в реальному житті і написали про це дуже цікаві матеріали.

Відгуки про Apple M1 Pro та М1 Max

Команда видання Anandtech написала, що центральний процесор новеньких М1 Pro і Max перевершує не тільки будь-який лептоп на ринку, але і конкурує з кращими настільними комп'ютерами. У плані обробки графіки M1 Pro вдвічі краще за торішній процесор, а M1 Max обходить попередника в чотири рази.



864х452_02.jpg

The Verge похвалив новинки за швидкість обробки відео. За їх словами, 16-дюймовий MacBook Pro показав найшвидший час у рендері 4К відео через програму Adobe Premiere серед усіх топових комп'ютерів на ринку. iMac 2021 справляється із завданням вдвічі повільніше, а пристрої на Intel відстають ще більше.

Фішки M1 Pro та Max

Як запевняє сама компанія Apple, нові системи-на-кристалі можуть похвалитися дуже оптимальною автономністю. Завдяки цьому з MacBook Pro 2021 не зрівняється жоден інший ноутбук. 14-дюймовий яблучний лептоп може пропрацювати 17 годин при безперервному відтворенні відео, а 16-дюймова модель – до 21 години.

Принаймні так говорять розробники. Насправді ж, цифри трохи відрізнятимуться. Все залежатиме від навантаження на процесор, оптимізації додатків та налаштувань системи. Але яблучна компанія зазвичай надає реалістичні характеристики.



864х452_03.jpg

Свіжі чіпи можуть підключати набагато більше зовнішніх екранів, ніж їх попередник. Минулорічний М1 дозволяв використовувати лише один додатковий дисплей, чого багатьом користувачам виявилося критично недостатньо.

М1 Pro підтримує два яблучні екрани Pro Display XDR. У свою чергу Мах може підключитися до трьох Pro Display XDR та ще одного дисплея з роздільною здатністю 4K одночасно.

В обох чіпах є механізми, які прискорюють роботу з рендерінгу відео. Важливо, що M1 Pro має тільки один прискорювач ProRes, у той час як у Max є два виділені механізми кодування відео. Так що M1 Max є найпотужнішим чіпом для ноутбуків Mac лінійки Pro.

Підтримка програм

Останні чіпсети від Apple створені на новій архітектурі. Простіше кажучи, вони говорять іншою мовою порівняно з Intel та AMD. Тому багато програм спочатку не могли на них запускатися. Однак купертинівці вирішили цю проблему, додавши програму емуляції.


Власники останніх лептопів можуть відкрити практично всі програми через сервіс під назвою Rosetta. Хоча є й такі програми, які, як і раніше, не запускаються. Їх не дуже багато, і незабаром розробники повинні це виправити.

Багато компаній вже перенесли свої сервіси на нову архітектуру. Наприклад, на останніх Мас є повноцінні версії Photoshop, Pixelmator, Spotify, Logic Pro, Da Vinci Resolve, Adobe Premiere Pro, Microsoft Office та інші.

Чи варто купити МасBook з чіпом від Apple

Минулої осені купертинівці пообіцяли перейти на фірмові яблучні чіпсети за два роки. Але швидше за все, це станеться трохи раніше. Останнім комп'ютером від Apple, який ще не отримав свій чіп, є Mac Pro.



864х452_04.jpg

Він, як і раніше, працює на процесорі Intel Xeon W. Подейкують, що вже навесні вийде нова модель персонального блоку. Виходить, розробники повністю перейдуть на свої процесори лише за півтора роки. І це зовсім не дивно, адже ARM-архітектура стане основою всіх майбутніх гаджетів. Компанія Intel вже працює над своїм варіантом.

Якщо ти раптом вирішив взяти собі новенький МасBook, то ми радили б звернути увагу саме на моделі з М1, М1 Pro і M1 Max. Попередні варіанти на Intel вже трохи застаріли. У новій прошивці macOS Monterey вони не підтримують деякі важливі фішки на кшталт портретного режиму.

У наступних оновленнях операційки розробники будуть змушені ще більше урізати функціональність старих моделей, адже вони банально не витягують навантаження. У яблучних чіпсетах немає і не буде такої проблеми.



1ezh|864х452 копия.jpg

Ціна на 14-дюймовий MacBook Pro у мінімальній комплектації стартує від 2000 доларів у США без урахування податків. А 16-дюймовий лептоп у Штатах можна взяти за 2500 доларів. У нашій країні вартість буде трохи вище. До речі, ти можеш оформити замовлення на MacBook Pro 2021 в інтернет-магазині Техно Їжак.

Ми пропонуємо гарантію та доставку по всій Україні. У Києві та Харкові є наші шоуруми, де можна забрати замовлення, випити смачну каву, поговорити про гаджети і просто добре провести час.


Читати наш блог у Telegram
Передзамовляй:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар