WWDC 2021. Короткий огляд всіх новинок івенту

WWDC 2021:

  1. iOS 15
  2. iPadOS 15
  3. macOS 12 Monterey
  4. watchOS 8

Вчора відбувся один з найголовніших літніх заходів у світі технологій – WWDC 2021. Це щорічна подія, яку проводить корпорація Apple. У зв'язку з усім зрозумілою ситуацією в світі, конференція вже звично транслювалася віддалено.

Виступи Тіма Кука були попередньо записані, а в залі для глядачів знаходилися хіба що тисячі Memoji. Проте ми уважно стежили за цим дійством по цей бік екрану і вже готові розповісти тобі про всі найцікавіші новинки.

iOS 15: Новий екран блокування, перероблений FaceTime та багато іншого



ezh|864х452-1.jpg

Одним з головних нововведень майбутньої операційної системи для iPhone став оновлений "Центр повідомлень". Він обзавівся системою угруповання повідомлень по важливості і розділом з найнеобхіднішими повідомленнями.

Сервіс "FaceTime" отримав ще більше нововведень. Тепер він доступний на всіх платформах в режимі групових дзвінків, і навіть є веб-версія для пристроїв на платформах Android та Windows. Під час групових дзвінків рамка спікера буде виділена і підсвічена. Попрацювали і над мікрофонами. Звук стане кращим і навчиться передавати голос без стороннього фонового шуму.

Ще однією фішкою iOS 15 стане "SharePlay". Ця опція дозволить слухати музику і дивитися відео на одному пристрої з друзями одночасно. Функцію будуть підтримувати не лише стандартні програми від Apple, але й сторонні програми на кшталт TikTok.

Сервіс "iMessage" також отримав невеликий апгрейд. У ньому з'явилася галерея, ланцюжки фото і кілька інших нововведень.


Режим "Не турбувати" доповнився корисними налаштуваннями. Завдяки їм можна дозволити показувати тільки робочі, або ж тільки приватні повідомлення на вибір – дуже швидко і зручно.

Програма "Фото" навчилася накладати фонову музику з Apple Music при створенні спогадів. Це дуже заощадить час всім оригінальним друзям, які вітають нас подібними відео на День народження :)

"Wallet" дозволить додавати ключі від авто (поки що тільки останні BMW). А також карти-ключі від розумного будинку, офісу і номерів в готелях. У США гаманець навчиться зберігати документи, наприклад, водійське посвідчення.

У нас це працювати поки не буде, але це й не страшно. Адже, є відмінна вітчизняна програма "Дія", як раз для таких завдань, в якій вже оцифровані паспорти, водійські посвідчення та інші документи.

Додаток "Погода" отримав оновлення зовнішнього вигляду. Додали анімації заходу сонця, світанку, грози та інші приємні для ока візуалізації. А ще, прогноз стане більш докладним і розгорнутим. "Карти" від Apple теж змінилися. З'явився режим перегляду планети, деталізовані вулиці міст і покращений навігатор.


Голосовий помічник Siri буде працювати без підключення до мережі. Ура! Нарешті! Але, не всі функції будуть доступні в цьому режимі. Більше новинок отримав сервіс "Здоров'я", який обзавівся великим набором статистики. Одна з них – можливість поділитися показниками здоров'я з членами сім'ї.

Покращення приватності хочеться виділити окремо. В цьому плані купертинівці досягли успіху більше всього. "Пошта" почне шифрувати IP-адреси і місце розташування власника гаджета. Safari заборонить всім сайтам стежити за IP-адресою та історією браузера.

Розробники додали "Меню історії доступу до даних". Воно дозволяє подивитися, які сайти і програми запитували інформацію про користувача і коли вони це робили. Старе хмарне сховище для зберігання даних отримало оновлення iCloud+. Воно доповнилося VPN, шифрування трафіку і анонімною поштою.

Вийшов відмінний апгрейд Apple ID. Доступ до загубленого аккаунту можна буде отримати через довірені контакти. Після смерті користувача, доступ до інформації на iPhone буде переданий тим же довіреним особам.

iPadOS 15: Нова багатозадачність і віджети



ezh|864х452-2.jpg

Купертинівці зробили довгоочікувані віджети в будь-якому місці робочого столу, вони стали більшими і поміщають багато потрібної інформації. З'явилася зручна бібліотека додатків, яка доступна безпосередньо з Док-панелі. Щось на зразок Launchpad з macOS прямо на iPad.

Спеціальне меню багатозадачності знайшло місце у верхній частині екрану. Для перемикання між додатками є невелика поличка з іконками. Величезна різниця між аналогічною фішкою в iOS.

Для розробників і любителів програмування з'явилася можливість створювати додатки в Swift Playground прямо на iPad, а потім відправляти роботу в Xcode на Mac. А ось повноцінного конструктора для яблучного планшета поки немає.

macOS 12 Monterey: Більше взаємодій з іншими яблучними гаджетами



ezh|864х452-3.jpg

Свіжа фішка Universal Control являє собою універсальний курсор мишки для iPad і Mac. Як це працює: з одного Мас можна переносити курсор на планшет поруч або комп'ютер від Apple. Це сподобається тим, хто використовує одночасно два чи три гаджета в роботі. Адже більше не потрібно міняти мишку.

Комп'ютери отримали старий-добрий додаток "Команди" з iPhone, а разом з ним і корисні автоматизації. При цьому старий Automator поки підтримується, але незабаром пропаде з macOS назавжди.

Браузер Safari обзавівся бічною панеллю для управління групами вкладок. Інтерфейс програми буде підлаштовуватися під кольори сайту. Здається, розробники Apple зробили найкрасивіші інтернет-сторінки.

Home: Нова система для розумного будинку

Відтепер так буде називатися поліпшена версія HomeKit. Вона дозволить ще простіше взаємодіяти колонкам HomePod з Apple TV, а також іншим гаджетам розумного будинку між собою. Як це буде працювати – дізнаємося пізніше.

watchOS 8: Циферблати й дещо ще



ezh|864х452-4.jpg

Очікувано, найбільше всім глядачам сподобався новий циферблат "Портрети", який дозволяє поставити фото в якості заставки для Apple Watch. З інших нововведень – режим медитації і відстеження сну.

Для користувачів – це були всі цікаві новинки. Окремо Apple представила фішки для розробників. Але навряд чи це цікаво пересічному власнику яблучного пристрої.

До речі, перші бета-версії iOS 15, macOS 12 і iPadOS 15 для розробників вже стали доступні. Вже сьогодні ми почали їх активно тестувати, щоб розповісти тобі перші враження.

Встановлювати прошивки на свій особистий смартфон, планшет або комп'ютер ми категорично не радимо. Адже вони поки ще досить сирі і можуть вбити пристрій. А якщо сверблять руки – почекай хоча б поки вийдуть публічні бети. Це трапиться в липні цього року.





А поки пропонуємо подивитися запис івенту Apple, який доступний зараз на офіційному YouTube-каналі Apple. Але якщо тобі не вистачає знання англійської – можна перейти на сайт яблучної корпорації (apple.com/apple-events/june-2021/) і подивитися запис івенту з субтитрами.

Найбільше на WWDC 2021 нам, звичайно ж, запам'яталася iOS 15. Хоча й інші оновлення отримали цікаві нововведення. На жаль, ми так і не побачили 14-дюймовий і 16-дюймовий MacBook на чіпі М2. В іншому, конференція була дуже цікавою і обіцяє багато корисних змін в майбутніх версіях операційних систем.



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Популярні гаджети Apple:
Коментарі
Додати коментар