Все, що потрібно знати про macOS Big Sur

Якщо iOS 14 можна вважати найбажанішим оновленням WWDC 2020 року, то macOS Big Sur – найбільш значущим. І, що цікаво, про операційну систему для Mac практично не було ніяких витоків до презентації. А система отримала досить масштабне оновлення.

macOS Big Sur – велике оновлення

Насправді розмови про те, що Apple планує об'єднати мобільну і десктопну операційні системи ходять не перший рік. Але, по-перше – реалізувати це не так-то просто через різницю систем, а по-друге – я не уявляю собі, як повинна змінитися macOS, щоб стати схожою на iOS.

Точніше, я не уявляв собі цього до 22 червня, коли Тім Кук показав нам оновлену macOS на презентації WWDC'20.



ezh|864х452-1 2.png

Але давай спочатку обговоримо одну найбільш значущу подію заходу, безпосередньо пов'язану з комп'ютерами Mac.

Apple Silicon

22 червня 2020 року Apple офіційно оголосила про те, що в перебігу двох найближчих років корпорація має намір перевести всі комп'ютери Mac на нові процесори Apple Silicon власного виробництва.

Чесно кажучи, непосвяченим у тонкощі комп'ютеробудування ця заява ні про що не скаже. Але це настільки ж важлива подія в історії Mac, як якщо б ми сьогодні літали на дирижаблях, а потім, в якийсь момент, всі авіакомпанії перейшли на літаки.



ezh|864х452-2 2.png

І ні, я не хочу образити Intel. Вони роблять круті процесори і один з них встановлений зараз в MacBook Pro, на якому я пишу цей текст. Але коли розробка продукту від заліза до софта проводиться однією компанією, це дає просто неймовірні результати.

iPhone – це тільки один з прикладів успіху такого підходу. Не втомлююсь про це говорити: процесор Apple A12 Bionic, встановлений в iPhone XS 2018 року випуску, до сих пір вважається найпотужнішим мобільним процесором на ринку, після Apple A13 Bionic.

Ніхто з конкурентів Apple ось вже 2 роки не може зробити чіп досконаліше. І ось, Apple заявила про те, що буде робити власні процесори для Mac.



ezh|864х452-3 2.png

Першим комп'ютером, який розробники вже зараз можуть використовувати щоб тестувати новий чіп і macOS Big Sur, адаптовану під нього, став Apple Mac mini. По суті, зараз в ньому встановлено доопрацьований мобільний процесор, який встановлювався раніше в iPad Pro 2020.

Погоджуюсь, все описане вище може виглядати трохи заплутаним, але важливо тільки одне: Apple розробляє власні процесори для Mac, щоб збільшити їх продуктивність і зменшити енергоспоживання. А значить Mac дійсно стає ближче до iOS і iPad OS.

Саме тому macOS Big Sur отримала настільки перероблений дизайн, так схожий на дизайн iPadOS.

Головні фішки macOS Big Sur

А тепер давай поговоримо про те, що ж змінилося в десктопній операційній системі. Якщо коротко – змінилося все.



ezh|864х452-4 2.png

MacOS Big Sur більше не схожа ні на macOS Catalina, ні на macOS Mojave, ні на будь-яку з попередніх операційних систем Apple. Big Sur стала простішою і мінімалістичною, а зовнішній вигляд системи повністю перероблений і адаптований до того, як зараз виглядає iOS | iPadOS.

Але крім того, що в системі змінився зовнішній вигляд іконок програм, розробники Apple ще і повністю переосмислили Пункт управління. Зараз він став більше схожим на Пункт управління iOS 14, ніж на те, що було раніше.

З'явилися можливість регулювання яскравості, доступу до налаштувань та інших функцій. А ще, вже знайомі нам по iOS 14, віджети. Крім того, Apple нарешті переробила iMessage для Mac. Тепер він такий же, як на iPhone. Ура.



ezh|864х452-5 2.png

Новий Safari. Apple приділила в macOS Big Sur чимало часу браузеру. Він отримав не тільки новий дизайн, але і став набагато енергоефективніше, що не може не радувати. Тут навіть з'явився зручний попередній перегляд веб-сторінок – просто наведи курсор на вкладку.

Але найголовніше – Safari отримав вбудований перекладач, як і на iOS 14. Тепер серфити в інтернеті стане ще простіше.

macOS Catalyst

І тут не можна не згадати про технологію macOS Catalyst. Ця розробка Apple дозволить виробникам сторонніх додатків легко перенести iOS-додатки на Mac, що дозволить не тільки легше перенести перехід на нову систему і новий процесор, але і розширити кількість додатків Mac.



ezh|864х452-6 2.png

Мені здається, я полюбив те, що робить Apple ще більше. Це Apple-залежність якась.

Які Mac підтримують macOS Big Sur і коли можна оновитися

На сьогоднішній день macOS Big Sur знаходиться в бета-тестуванні. Але вже восени її можна буде встановити на такі Mac: MacBook (початок 2015 року та новіше), iMac (кінця 2012 року і новіше), MacBook Air (середина 2012 року і новіше), MacBook Pro (середина 2012 року і новіше), Mac mini (кінець 2012 року і новіше), Mac Pro (кінець 2013 року і новіше), iMac Pro (2017 рік).

Але є інформація про те, що Apple готує швидкий вихід нових MacBook і iMac з новими власними процесорами Apple Silicon. І можливо це трапиться ще до релізу macOS Big Sur.

Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар