iPhone позбудеться Lightning – його замінить USB-C. Єврокомісія запроваджує новий закон

На одному зі своїх останніх засідань Єврокомісія показала світу новий спірний законопроект. Він зобов'язує всіх виробників смартфонів, планшетів, камер, ігрових приставок, навушників і колонок перейти на один єдиний роз'єм для зарядки.

Як єдиний для всіх порт експерти вибрали USB-C. Все тому, що на сьогоднішній день, це найпоширеніший тип кабелю в світі. Компаніям також не дозволять класти в коробку з новеньким гаджетом блок зарядки.

Lightning в iPhone більше не буде

Ініціатива комісії домоглася успіху. Тепер її розгляне Європарламент, і швидше за все, остаточно затвердить цей закон. А що далі? Виробникам пристроїв доведеться перейти на USB-C протягом 24 місяців.



864х452_01.jpg

Тобто, Apple ще може встигнути випустити iPhone 14 з Lightning. Але наступне покоління смартфона обзаведеться іншим роз'ємом. Якщо вона відмовиться виконувати це правило, то не зможе через два роки продавати iPhone на території Європи.

Що цікаво, цей закон нічим не обмежує бездротові зарядки. Так що фірми можуть і далі випускати різні док-станції без всяких проблем.

Як кажуть ініціатори закону, це зроблено заради того, щоб полегшити життя користувачам і зменшити кількість техно-сміття на планеті. Вся ця історія почалася дуже давно, ще в 2018 році. Тоді Єврокомісія вперше повідомила про те, що різноманітність проводів шкодить нашій атмосфері.


Фахівці підрахували, що три роки тому практично половина всіх девайсів в ЄС була оснащена стареньким кабелем microUSB, 29% – з USB-C, 21% пристроїв використовував Lightning. З тих пір microUSB вже практично зник, тоді як USB-C став просто мегапопулярним. Напевно, навіть у тебе знайдеться один такий провід.

Невдоволення Apple

У яблучної корпорації не оцінили рішення комісії. Купертинівці сказали, що це "заважає інноваціям, а не сприяє їм". Apple є однією з найбільш екологічних корпорацій в світі. Вона робить свої гаджети з перероблених матеріалів, крім цього перестала класти зарядний адаптер в комплект iPhone 12 і 13.

Нехай за останнє рішення її засудили багато користувачів, але вже незабаром такий приклад наслідували Samsung, Xiaomi і Google. Ну а в недалекому майбутньому всі виробники будуть змушені прибрати блок з коробки.



864х452_03.jpg

Та й взагалі, не зовсім зрозуміло, як ці нововведення допоможуть екології. Після прийняття закону на смітниках виявляться близько мільярда проводів Lightning по всій планеті. Що робити з ними?

Але варто визнати, що USB-C дуже навіть непоганий. Користуватися ним точно так само зручно, як і яблучним роз'ємом. Його можна вставляти будь-якою стороною, він підтримує швидку передачу даних і прискорену зарядку. Можливо, користувачі дійсно виграють від такого рішення.


Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар