USB-C на iPhone? В Європі стане обовʼязковим до кінця 2024 року

Зміст

Вже кілька довгих років можновладці з Європейського союзу просувають скандальний закон, який змусить усіх виробників електроніки виготовляти свої пристрої з портом для зарядки USB-C.

Звичайно, така вимога стосуватиметься тих компаній, які хочуть продавати свої гаджети в Європі. Та оскільки цей ринок є одним з найпривабливіших у світі, то обмеження стосуватиметься майже всіх відомих брендів. Включаючи Apple.

Багато відомих виробників, як от Samsung чи Huawei, вже давно випускають смартфони та планшети з USB-C. Тож для них це не стане великою проблемою. Але єдиним гігантом-бунтарем нового закону, який досі не підлаштувався під ринок, залишається корпорація Apple. Купертинівці ведуть «холодну війну» з ЄС через нові обмеження вже не перший рік. Але, схоже, вже за кілька років вони будуть змушені здатися.


USB-C в iPhone стане обов’язковим вже у 2024 році

Після гарячої кампанії Європейський союз зрештою досяг свого. У жовтні цього року об’єднання країн остаточно постановило, що єдиним зарядним пристроєм для всіх смартфонів має стати USB Type-С.

-16%
MD818/MQUE2/MXLY2
1 195 ₴
999 ₴
25 $
-21%
MD819
1 395 ₴
1 099 ₴
27 $

Розробники гаджетів матимуть 2 роки для того, щоб перевести усі свої продукти на цей роз’єм. І вже наприкінці 2024 року всі смартфони, які будуть продаватися на території ЄС зобов’язані мати USB-C. Насправді ця подія має грандіозне значення для сучасного ринку техніки. Оскільки вся ця історія тривала аж 13 років! Розберемося, з чого все почалося.


Історія суперечок через USB-C в Європі.

або: Як Apple злісно порушила домовленості та зірвала куш

Можливо, ти пам’ятаєш, як у середині нульових чи не кожен виробник телефонів оснащував свої девайси авторським портом для зарядки. Тільки в легендарної Nokia було більше 4 видів роз’ємів. І це не рахуючи розробників плеєрів, які були дуже популярними на той час.

У 2009 році експерти підрахували, що на ринку існувало близько 30 різних зарядок. Цю ситуацію потрібно було виправляти. Врешті решт Євросоюз вперше вирішив змусити всіх обрати один найкращий з них, щоб зменшити кількість електронного сміття на планеті та полегшити користувачам життя.

Тоді ж три гіганти Apple, Nokia та Samsung домовились перейти на Micro-USB. Це був непоганий порт, який досі можна знайти у старих та нових дуже-дуже бюджетних пристроях. І революція дійсно пройшла успішно. Більшість розробників почали оснащувати свої новинки зарядкою Micro-USB, але тільки не Apple.

В Купертіно пішли геть іншим шляхом та розробили свій культовий роз’єм Lightning. На той час він був найбільш просунутим, враховуючи хоча б те, що його можна було вставляти у гніздо будь-яким боком. А щоб хоч якось підтримати домовленість з конкурентами, яблучники виготовляли кабелі Micro-USB.


Однак це не влаштовувало Європейський союз, тож організація створила власну комісію з техноекспертів та почала розробляти закон про обов’язковий перехід на єдиний стандарт зарядки. На щастя, хоч вони і просували своє обмеження довгі 13 років, нам не доведеться користуватися застарілим Micro-USB. Чесно кажучи, USB-C – це геть інший рівень роз’ємів, який абсолютно безболісно замінить Lightning.


Чому Apple проти USB Type-С в iPhone

Зараз кожен актуальний комп’ютер Mac і майже кожен iPad має порт USB-C. Водночас iPhone та деякі аксесуари, такі як AirPods, все ще оснащені фірмовим роз’ємом Lightning від Apple. І у компанії не горять бажанням змінювати цю ситуацію. Їхню позицію цілком можна зрозуміти.

Євросоюз заявляє, що просуває ідею використовувати єдину зарядку в усіх смартфонах, планшетах та інших мобільних девайсах від різних виробників для того, аби зменшити кількість електронного сміття на планеті.

Водночас Apple не вважає, що цей хід дозволить досягти їм цієї мети. Адже після того, як iPhone отримає USB Type-С, на смітнику опиниться близько мільярда дротів Lightning. Що робити з цим? Хоча експерти вважають, що обидві сторони насправді переслідують геть інші цілі, які не хочуть озвучувати.


Так Європейський союз під прикриттям засміченості навколишнього середовища бореться з монополією Apple на Lightning. Адже компанія з Купертіно одноосібно володіє цією технологією та отримує прибуток за кожен дріт, який виготовляють інші розробники за програмою MFi (Made for iPhone/iPad. З кожного проданого Lightning кабелю Apple отримує $5 відрахувань. Саме тому вони такі дорогі. Проте вони ще й надійні).

Втім єврокомісарам набагато легше боротися з яблучниками під приводом збереження екології, ніж доводити в суді монополію Apple. Своєю чергою Купертіно зацікавлене в тому, щоб продовжити виготовляти iPhone з Lightning, адже це приносить їм вигоду.

Раніше були чутки, що яблучні розробники не підуть на поводу Європи та геть приберуть порт для зарядки зі своїх смартфонів. Цікавий хід, немає роз’єму – немає дротів та електронного сміття – немає проблеми. Однак такий розвиток подій виглядає аж надто фантастичним і радикальним.


Що треба звичайним користувачам

Здається, що від впровадження єдиного порту для зарядки в усі смартфони, планшети та бездротові навушники звичайні користувачі тільки виграють. Об’єктивно кажучи Lightning вже застарів. А USB Type-С постійно розвивається. Насправді зараз є багато різних варіантів цього порту. Та навіть найстаріший з них є значно просунутішим за яблучного конкурента в плані характеристик.



Lightning vs USB-C
  Lightning кабель USB-C кабель
Швидкість передачі даних: 60 Мбайт/с 640 Мбайт/с
Поширеність Серед власників гаджетів від Apple Серед усіх користувачів
Особливості Звичний та зручний для власників iPhone Менш звичний, але такий же зручний
Швидкість зарядки Лише повільна зарядка Є підтримка швидкої зарядки

За нашими спостереженнями, USB-C має ще одну величезну перевагу. Він набагато рідше ламається навіть за оригінальний Lightning чи MFi (Made for iPhone/iPad). Хоча це й не об’єктивне порівняння, адже тут все залежить від обережності користувача.

iPhone з USB-C здається фантастичним, але насправді це нововведення може принести багато користі. Можливість заряджати усі свої гаджети одним кабелем – це дуже зручно. Враховуючи те, що обраний Євросоюзом стандарт більш досконалий, аргументи на захист Lightning просто розсипаються.




Читати наш блог у Telegram
Популярні кабелі:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар