Огляд HomePod mini. Характеристики «розумної колонки» від Apple

Зміст

Впровадженням так званих «розумних» колонок в асортимент своїх продуктів компанія Apple зайнялася ще в 2018 році. Тоді була випущена перша версія повнорозмірної HomePod. Яка, втім, не здобула належної популярності у користувачів. Як то кажуть, перший млинець комом, вірніше хоумподом. Та й ціна у гаджета на старті продажів була не дуже демократичною порівняно з конкурентами від від Amazon та Google, $349.

Свою політику в цьому напрямку купертинівці незабаром переглянули. І ось наприкінці 2020 року публіці представили бюджетний варіант розумної акустики під назвою HomePod mini, яка залишається актуальною і донині. Про те, що з себе представляє мініатюрний динамік, його можливості, а також плюси і мінуси порівняно зі «старшими братами» HomePod та HomePod 2, розповім у цьому матеріалі. Поїхали!


HomePod mini: що це?

Зовні колонка нагадує сферу зі скошеними верхньою і нижньою частиною. І хоч формою вона відрізняється від звичайної HomePod, матеріали та дизайн HomePod mini ідентичні та впізнавані. Це насамперед бічна поверхня із сітчастого матеріалу і сенсорний дисплей з підсвічуванням зверху для курування динаміком.

Після особливостей форми варто сказати кілька слів про габарити і вагу «малюка». Висота HomePod mini всього 84,3 мм, а ширина становить 97,9 мм. Досить компактно щодо HomePod (172 мм на 142 мм) та HomePod 2 (168 мм на 142 мм). При цьому маса гаджета 345 грамів. Нагадаю, що цей параметр у HomePod дорівнює 2,5 кг, а у HomePod 2 – 2,3 кг.

Спеціальна ціна-32%
Розпродаж-32%

Тепер про кольори. Для HomePod mini доступно цілих п'ять варіантів:

  1. Синій.
  2. Жовтий.
  3. Помаранчевий.
  4. Білий.
  5. Космічний сірий.

Вражаюча палітра! Наприклад, у HomePod 2 лише два кольори: білий і опівнічний чорний.

А що ж у HomePod mini всередині? Почнемо з «серця» гаджета – чипа. Тут це Apple S5, який встановлений в Apple Watch 5-серії та Apple Watch SE. Процесор аналізує відтворену музику, оптимізує гучність і звук динаміків, підлаштовуючись під умови конкретного приміщення. Для довідки, у класичному HomePod використовується чип від iPhone 6 – A8, а в HomePod 2 – чип S7 як у Apple Watch 7 Series. Відхід від айфонівських процесорів можна пояснити прагненням до зменшення розмірів колонок.

За звук у HomePod mini відповідає повнодіапазонний драйвер як вуфер і твітери у вигляді подвійних пасивних випромінювачів. І загалом звучання колонки побудовано на тих самих акустичних принципах, які використовуються в старших моделях. Це особливо помітно за індивідуальним хвилеводом для поширення звукового поля на 360 градусів.

Крім динаміків у колонці передбачені й мікрофони. Адже HomePod mini щільно інтегрована з голосовим помічником Siri. Отже, всього їх чотири, три з яких призначені для взаємодії з асистентом. А четвертий спрямований всередину пристрою і служить для того, щоб розпізнавати голос, коли програється музика.



Ti 864x452.png

І, нарешті, HomePod mini має на борту ультраширокосмуговий чип Apple U1. Досить простого піднесення «яблучного» смартфона (iPhone 11 і вище) до динаміка для миттєвої передачі музики на динамік.

У всіх розумних колонок HomePod керування здійснюється схожим чином, за допомогою сенсорної панелі (дисплея). Утримання призводить до виклику Siri, одне натискання – play/pause, подвійне натискання – наступний трек, потрійне – попередній. Для зміни гучності в той чи інший бік тиснеш на «+» або «-». Майже все те ж саме можна провертати змахуванням. Гучність змінюєш, проводячи пальцем до плюса або до мінуса, play/pause – вгору або вниз.

А якщо жоден пристрій не під'єднано, можна просто торкнутися дисплея колонки, і вона увімкне інтернет-радіо Apple Music One. Ти також можеш керувати колонкою за допомогою інших «яблучних» гаджетів, наприклад з iPhone. Досить піднести його до HomePod і встановити застосунок «Дім».


Навіщо потрібен HomePod mini?

Головне призначення «розумної» колонки не стільки для відтворення музики, скільки для керування системою HomeKit і взаємодії з голосовим асистентом Siri.

-17%
MQJ83/MQJA3
17 199 ₴
14 199 ₴
355 $
Розпродаж-32%

Ось лише кілька прикладів можливостей HomePod mini:

  • здійснення та прийом телефонних дзвінків;
  • читання та відповіді на повідомлення;
  • встановлення таймерів та будильників;
  • актуальні дані про погоду;
  • інформація з пошуку в інтернеті;
  • голосове керування освітленням;
  • координація роботи приладів у системі розумного будинку.

Причому, налаштування автоматизації дає змогу завдяки одній команді запускати цілу серію подій. А останнє оновлення для HomePod 2 та HomePod mini активувало вбудовані датчики температури і вологості для аналізу мікроклімату приміщення, в якому вони знаходяться. Крім цього, обидві колонки тепер здатні розпізнавати звук, що сигналізує про появу диму або чадного газу, і сповіщати користувача повідомленням на iPhone.


Комплектація HomePod Mini

Комплект поставки гаджета досить мізерний, і тим не менш, у ньому є все необхідне:

  • власне, сам HomePod mini;
  • незнімний кабель USB-C;
  • блок живлення на 20W;
  • макулатура з інструкцією та гарантійним талоном.

Цікаво, що як блок живлення підійде абсолютно будь-який зарядний пристрій з потужністю 20W.


Ціна та доступність HomePod mini

Відтоді, як стартував продаж HomePod mini, її ціна залишилася незмінною. Це $99 у США. В інших же країнах вартість девайса традиційно відрізняється в більшу сторону. Цінник того ж HomePod 2 застиг на позначці $299. А це як цілих три маленьких динаміка.





Порівняння всіх HomePod. Унікальні фішки та сценарії використання у 2023 | Техно Їжак

Але тут уже потрібно орієнтуватися на власні уподобання. Не секрет, що якість і обсяг звуку у «старшого брата» вищі. З іншого боку, з двох HomePod mini можна створити стереопару і заощадити $100. Або, наприклад, рознести три колонки по трьох кімнатах для функції внутрішнього зв'язку Intercom.


Плюси та мінуси порівняно з HomePod

Для загального уявлення про можливості всіх трьох представників «розумних» динаміків, я заніс їхні характеристики в таблицю. І ось, що у мене вийшло.



HomePod mini / HomePod / HomePod 2
  HomePod mini HomePod HomePod 2
Вуфери Повнодіапазонний драйвер НЧ-динамік з високим ходом НЧ-динамік з високим ходом
Твітери Подвійні пасивні випромінювачі 7 ВЧ-динаміків із формуванням променя 5 рупорних твітерів
Мікрофони 3 мікрофони для Siri;
Один мікрофон для розпізнавання голосу
6 мікрофонів для Siri 4 мікрофони для Siri;
1 НЧ калібрувальний мікрофон
Аудіо Індивідуальний акустичний хвилевід для звукового поля на 360 градусів Зондування приміщення;
Просторовий звук Dolby Atmos
Зондування приміщення;
Просторовий звук Dolby Atmos
Стереопара Сумісний з HomePod mini Сумісний з HomePod Сумісний з HomePod 2
Датчики Температура та вологість;
Датчик звуку
- Температура та вологість;
Датчик звуку
Ціна* 4999 грн - 15999 грн

*Ціни взяті з сайту інтернет-магазину "Техно Їжак", актуальні на момент написання статті та можуть відрізнятися з часом. HomePod знято з продажу з 2021 року.

Що найголовніше в будь-якій колонці? Правильно! Це, звичайно ж, звук. У HomePod mini він хоч і читається і всіляко збалансований, проте, у більших HomePod та HomePod 2 його якість, природно, краща. Так, після останнього оновлення HomePod 2 та HomePod mini стали підтримувати технологію стиснення звуку без втрат. І стало можливим відтворювати музику у форматі від 16 біт / 44,1 кГц (формат компакт-диска) до 24 біт / 192 кГц.


Але апаратна і програмна частини старших родичів мають вищий рівень. По-перше, це низькочастотний динамік (вуфер) з ходом до 20 мм. По-друге, величезна кількість твітерів – сім у HomePod і п'ять у HomePod 2. І по-третє, підтримка технології просторового звуку Dolby Atmos і Spatial Audio, а також зондування приміщення. Від цього і втричі вища вартість велетнів порівняно з HomePod mini.

Якщо розглядати якусь подобу звуку для домашнього кінотеатру, то краще налаштуватися на купівлю двох HomePod для створення стереопари. Але і двох HomePod mini, враховуючи їхні невеликі розміри, буде цілком достатньо для прослуховування музики у стереозвучанні. Для тих же подкастів і зовсім однієї колонки вистачить позаочі. Звук, з досвіду користувачів, цілком гідний. Принаймні, в цьому ціновому сегменті.



ti 864x452 1.png

До речі, щодо ціни. За цим параметром «крихітка» залишає далеко позаду обидві версії HomePod, вартість кожної з яких становить $299 (у США). Причому, функціонал HomePod mini перевершує оригінальну HomePod і ідентичний HomePod 2. Я про Siri, розумний дім і датчики. Залишається тільки визначитися з тим, чи підійде саме тобі така якість звуку.


Чому варто придбати HomePod mini?

Купівля HomePod mini – відмінний і недорогий старт для автоматизації свого житла. За порівняно невелику суму можна придбати повноцінний центр «розумного» будинку і засіб зв'язку з домочадцями, а також колонку з непоганим рівнем звучання для своєї вартості.

Освоївши можливості однієї HomePod mini, можна купити ще одну і створити стереопару для ще більш якісного прослуховування музики або перегляду відеоконтенту на телевізорі за допомогою AirPlay. Як бачиш, варіантів використання гаджета маса. То чому б не спробувати один із них або всі одразу вже сьогодні?


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар