Блок живлення iPhone 14. Як вибрати ідеальний зарядний пристрій для iPhone у 2023?

Зміст

Незалежно від того, чи купуєш ти базовий iPhone 14 або версію iPhone 14 Plus зі збільшеним екраном, а може, і більш накручений iPhone 14 Pro або флагман лінійки iPhone 14 Pro Max, ти отримуєш тонку коробку без звичного набору аксесуарів. В ній відсутній зарядний пристрій та навушники.

А все тому, що Apple з метою піклування про довкілля починаючи з 2020 року вирішила зменшити кількість пластику в наборі до свого смартфона. У коробці залишили лише звичний кабель USB-C – Lightning.

Будь-який старий зарядний пристрій та кабель Lightning, які в тебе є, звичайно підійдуть. Але якщо це слабкий адаптер Apple на 5 Вт, саме час його оновити. І справа тут не на самому факті обнови, а, звісно, у швидкості заряду. І не тільки. Але про це пізніше.

Читай також: Блок живлення для iPhone 13. Який вибрати?

Кабель USB-C – Lightning з коробки нового iPhone 14 призначений для забезпечення швидкої зарядки. І все, що тобі потрібно, — просто підібрати відповідний блочок. Про те, які бувають, на які критерії звернути увагу при виборі того чи іншого зарядного пристрою та які зарядки краще брати із собою в дорогу чи подорож, розповім у цій статті. Поїхали!


Які бувають?

Серед величезної різноманітності зарядних пристроїв на ринку аксесуарів для iPhone і, в тому числі для iPhone 14, можна виділити кілька основних. Кожний має свої особливості, про які далі в таблиці.



Зарядний пристрій для iPhone 14
   Особливості
 Мережевий Забезпечення стабільних 20 Вт за допомогою кабелю USB-C – Lightning
Процес заряджання завжди буде швидше, ніж при бездротовому способі
 Бездротовий (MagSafe) Здатен підтримувати зарядку iPhone потужністю 15 Вт
З'єднання набагато точніше немагнітного
Завдяки оптимальному розташуванню бездротова неефективність становить близько 30% втрат
Необхідно мережевий зарядний пристрій для подачі живлення
 Автомобільний 2 в 1: тримач для iPhone та бездротова зарядка
Можна встановити на торпеду, дефлектор чи лобове скло
Різні варіанти кріплення телефону
 Для подорожей Технологія зарядки GaN на основі нітриду галію, що значно зменшує розміри адаптера
Декілька портів в одному пристрої
Вилка, що складається
Спеціальні мережеві адаптери з функцією зарядного пристрою

Як ти міг помітити з таблиці, кожен вид зарядних пристроїв має як переваги, так і деякі обмеження.


Критерії вибору

На що слід звернути увагу в першу чергу при купівлі зарядного пристрою? Перший і, напевно, найважливіший критерій, – це потужність блочка.


Потужність

Так, безперечно, потужність, з якою зарядний пристрій здатний заряджати твій iPhone 14, безпосередньо впливає на швидкість заряджання. Протягом багатьох років компанія Apple постачала разом з айфонами дуже добротні 5-ватні блочки в коробці з iPhone, які заряджають твій яблучний гаджет приблизно за 2,5 години.

е було нормально для iPhone 5 і попередніх версій, які не підтримували швидку зарядку. Однак нові моделі можуть працювати з пристроями потужністю до 20 Вт. Тепер ти можеш заряджати свій iPhone 14 приблизно на 50% за півгодини за допомогою відповідного адаптера.

Тому варто придбати пристрій саме з 20-ватним показником потужності. Тим більше, що зараз це, м'яко кажучи, не є проблемою. Також потрібно переконатися, що блочок підтримує технологію Power Delivery. І це також зовсім не складно.


Дротовий чи бездротовий?

Навіть якщо ти заряджаєш свій iPhone бездротовою зарядкою, тобі все одно необхідно мережний зарядний пристрій для подачі живлення. Ось такий парадокс. Проте бездротова зарядка — річ дуже зручна, хоча і не нова.


Починаючи з iPhone 8, смартфони Apple стало можливим заряджати без ритуалу вставки штекера в гніздо. А останні моделі оснащені технологією бездротової зарядки MagSafe, у якій використовуються магніти, щоб зробити з'єднання із зарядною панеллю ефективнішим. Про MagSafe варто поговорити детальніше.

До речі, зарядка за допомогою кабелю, підключеного до iPhone, завжди буде швидше ніж бездротова. Але швидко – не завжди однаково зручно!


MagSafe

Ця технологія від компанії Apple є більш ефективним способом бездротової зарядки сумісних iPhone. MagSafe – це буквально диск із магнітами, які прикріплюються до магнітів усередині iPhone для автоматичного вирівнювання.

Зарядний пристрій MagSafe може бути вдвічі швидшим за стандартну бездротову зарядку Qi з ряду причин:

  1. авдяки технології MagSafe він здатен підтримувати зарядку iPhone потужністю 15 Вт в порівнянні зі звичайним пристроєм Qi потужністю 7,5 Вт.

  2. З'єднання набагато точніше немагнітного, яке втрачає до 50% своєї потужності через неправильне розміщення та фактори навколишнього середовища.

  3. Завдяки оптимальному розташуванню MagSafe, ця бездротова неефективність становить близько 30% втрат у порівнянні із зарядкою кабелю через Lightning.

Чітке позиціювання магнітів виключає можливе неправильне розташування гаджета, а значить твій айфон точно зарядиться максимально швидко для такого типу зарядного пристрою.


Аналоги та сумісні з MagSafe зарядки

Крім MagSafe існують і інші бездротові зарядні пристрої зі значком «Made for MagSafe», що використовують офіційну технологію від Apple і надають ті самі 15 Вт потужності і швидкої зарядки.

Зарядні пристрої, описані як «MagSafe-сумісне», не є офіційно ліцензованими продуктами MagSafe. Це просто стандартні бездротові зарядні пристрої Qi із максимальною потужністю 7,5 Вт.


Зарядне в дорогу

Це якраз той випадок, коли адаптер має бути максимально компактним, адже він не повинен займати багато місця у рюкзаку чи дорожній сумці. А що на це може вплинути? Звичайно ж, передові технології та конструкторські рішення, а саме:

  • Технологія зарядки GaN на основі нітриду галію, що значно зменшує розміри адаптера і покращує його енергоефективність.

  • Декілька портів в одному пристрої.

  • Вилка, що складається.

  • Універсальні мережні адаптери

Мережні зарядні пристрої Apple завжди були легкими та невеликими. Але з деяких пір стали з'являтися зарядники, біля яких «яблучні» пристрої здаються громіздкими. Це пов'язано з новітньою технологією зарядки GaN на основі нітриду галію, яка дозволяє використовувати адаптери значно меншого розміру та більш енергоефективні.

Виробники зарядних пристроїв вже почали замінювати кремній усередині адаптерів на нітрид галію, і різниця у розмірах значна


Багато брендів пропонують кілька портів в одному мережному пристрої. Це особливо зручно в поїздці, якщо ти збираєшся заряджати не тільки свій iPhone, а ще, наприклад, AirPods. Причому деякі зарядники мають до чотирьох портів. Вони присутні як USB-C, і USB-A виходи.

А тепер обговоримо таку частину мережевого адаптера, як вилку. Є пристрої з вилкою, що складається. Яскравий приклад такого зарядника – Satechi на 20 Вт, до того ж у ньому застосовано технологію зарядки GaN на основі нітриду галію. Дрібниця начебто, але така конструкція займає менше місця в сумці, ніж звичайний блок.

Як відомо будь-якому мандрівнику, вилки бувають різних стандартів залежно від країни. Для підключення до будь-яких штекерів існують спеціальні мережеві адаптери з функцією зарядного пристрою. Наприклад, Baseus Removable 2in1 Universal Travel Adapter.

Читай також: Який блок живлення купити для iPhone 12?

А щодо зарядного для автомобіля, я б порекомендував Baseus Light Electric Holder Wireless Charger 15W або його аналоги. Утримувач простий у встановленні, його можна легко причепити на торпеду або лобове скло чи закріпити в дефлекторі за допомогою пружинного затиску.

Використання шарніра в конструкції цієї зарядки дає можливість регулювати кут огляду дисплея смартфона в широкому діапазоні. Але є нюанс, рамка підтримує гаджети із діагоналлю до 6,5 дюймів.


Яку зарядку вигідніше придбати?

Якщо питання стоїть про покупку швидкої чи повільної, то звісно ж швидку. Повільний зарядний зараз як мінімум не актуальний, принаймні для зарядки iPhone 14. Тим більше з огляду на часті перебої з електроенергією.

А щодо виробника однозначної відповіді немає. Орієнтуйся на перевірені бренди та, звичайно, на оригінальні зарядні пристрої від Apple.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні зарядні пристрої:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар