Сьогодні 45 день народження Apple. Як яблучна корпорація змінює світ

Сьогодні корпорація Apple святкує свій 45 День народження. 1 квітня 1976 року троє божевільних – Стів Джобс, Стів Возняк і Рональд Рейн – зареєстрували Apple Computer – майбутнього гіганта технологічного світу.

Творці компанії навряд-чи уявляли собі, що їх дітище зробить далеко не одну революцію на ринку технологій. І точно не думали, що до 45-річчя корпорація Apple буде коштувати більше $ 2 трлн. Сьогодні ми пропонуємо разом пригадати який внесок в технології зробила Apple і як вона змінила наш світ електроніки.

Що подарувала світові компанія Apple

Першим пристроєм виробництва Яблучної компанії став комп'ютер Apple I (1976 р). Його вручну збирав сам Стів Возняк. Але дійсно масовою стала вже друга модель Apple II (1977-1993 р).



ezh|864х452-1.jpg

Саме цей комп'ютер став дійсно "народним", його купували навіть звичайні люди для домашнього користування (в ті часи комп'ютери не були поширені серед цивільного населення і вважалися чимось неймовірно складним і технологічним). До речі, він перший отримав кольоровий екран і підтримку яскравої і красивої анімації.

А ти знав, що Купертіно однією з перших створила прототип ноутбука? Вони називали його портативний комп'ютер. Macintosh portable вийшов у 1989 році, і технокритики були у захваті від цього гаджета. Але в продажах він провалився, в першу чергу через ціни в 6500 доларів США.

А ще, Apple створила перший моноблочний комп'ютер – пристрій з об'єднаними монітором і системним блоком. Це був iMac G3 1998 року випуску, і ця лінійка Mac існує й досі.



ezh|864х452-2.jpg

До речі, це перший гаджет, в якому з'явився USB-порт. Спеціально для нього розробники зробили першу власну клавіатуру і круглу мишку. Рекламний слоган iMac G3 звучав так: "Наш комп'ютер виглядає ззаду краще, ніж ваші – спереду". Подейкують, що це слова самого Джобса.

У нульових Яблучна корпорація провела ще більше гучних революцій. У 2001 році вийшов перший iPod. Всі існуючі до цього mp3-плеєри були просто жахливими, тому Apple створила власний. Він прищепив любов до музики не одному поколінню меломанів.

Потім, в 2006 році, яблучники випустили найбільш продаваний комп'ютер в історії США. Ним став MacBook, і виглядав він майже як зараз. Через рік нам показали справжню легенду – iPhone 2G (2007 р).



ezh|864х452-3.jpg

Саме завдяки цьому смартфону ми всі сьогодні, і власники Android-смартфонів в тому числі, тапаємо по сенсорному екрану, а не тиснемо на кнопочки. А в 2010 році вийшов перший iPad, який запустив моду на планшети.

І схоже, що Apple не збирає зупинятися на досягнутому. Сьогодні корпорація продовжує поширювати свій позитивний вплив на світ, переводячи всі свої виробництва та офіси на відновлювану енергію. Все більше користувачів переходить з провідних і громіздких навушників на культові AirPods. А комп'ютери отримують новий виток розвитку з революційними ARM-процесорами Apple Silicon M1.

І це далеко не всі сучасні революції Apple. Озирнувшись назад і простеживши за тим, як ідея трьох небайдужих гіків вилилася у велетенську корпорацію, яка змінює сьогодні світ на краще, хочеться сказати: дякую. Дякую, Стів, Стів, Рональд. Дякую, Apple!



Egor-2.png

Читати наш блог у Telegram
Популярні гаджети Apple:
Коментарі
Додати коментар