Як помити вінілові платівки. Доглядай музику правильно

Завдяки гарному та регулярному догляду всі гаджети можуть пропрацювати набагато довше. Це також стосується вінілових програвачів і платівок. Досвідчені меломани напевно знають, що для якісної роботи потрібно чистити голку звукознімача і звичайно самі платівки.

Вініл за своєю фізичною властивістю притягує пил та бруд. На ньому також часто залишаються відбитки пальців. Все це зайве сміття псує звучання улюбленої музики. Тому платівки можна і навіть потрібно очищати. У цьому матеріалі поговоримо про те, як це зробити правильно і без шкоди для вінілу.

Чим можна і не можна чистити платівки

У кожного знаючого власника є свої секрети догляду за вінілом. А не дуже досвідчені в цій справі користувачі часто бояться зіпсувати доріжки необережним рухом. Наша перша порада – не боятися мочити пластинки розчинами та очищати їх щітками.



864х452_01.jpg 

Матеріал, з якого вони виготовлені досить міцний. Природно, платівку не варто дряпати жорсткими інструментами. Але м'який пензлик чи ганчірочка їй точно не нашкодить.

Що дає регулярне чищення платівок:

  • Забирає сторонні шуми, на кшталт потріскування та клацань;
  • Покращує якість звучання відразу після очищення;
  • Запобігає погіршенню звука у майбутньому;
  • Значно подовжує термін життя диска;
  • Збільшує термін служби голки.

Простіше кажучи, наслідки гарного догляду помітні відразу після прибирання. У майбутньому це зіграє тобі на руку. Вінілові диски, які уважно доглядали, можуть прослужити і сотню років. Ті ж SSD-накопичувачі живуть лише 9-10 років.



864х452_02.jpg 

Головною причиною забруднення платівок є статичний заряд. Напевно, ти чув про це на шкільних уроках фізики. Вініл накопичує статичну електрику, через що перетворюється на своєрідний магніт для пилу та бруду. На щастя, це можна виправити за допомогою спеціальних аксесуарів та розчинів для чищення.

Щітка з вуглецевого волокна та ролик

Це базовий девайс, який повинен бути у кожного власника програвача. Вуглець зменшує статику на диску та очищає його від пилу зверху. Рекомендуємо проводити щіткою поверхню платівки до та після прослуховування. Це не займає багато часу та приносить багато користі.

Проте щіточка не може проникнути глибоко в канали та очистити плями від пальців та інший міцний бруд. Тому лише одними вуглецевими ворсинками точно не можна досягти ідеальної чистоти.

-13%
-14%

Хорошою альтернативою для щітки може бути спеціальний валик для вінілу. Він зроблений з липкого матеріалу, тому також непогано збирає пил та сміття. Але тільки не плями.

Очищення клеєм – чи безпечно?

Багато досвідчених меломанів використовують для догляду звичайний клей ПВА, або клеї для дерева. Як це працює: розчин наноситься тонким шаром на диск, схоплюється, а потім власник його акуратно знімає.

Ми вважаємо, що такий спосіб чищення має право на життя. Однак деякі фахівці не радять ним користуватися, адже клей може залишитись глибоко в музичних каналах.

Очищення рідинами

Багато початкових шанувальників вінілу, дивуються, коли дізнаються про те, що платівки можна і потрібно мити. Це найефективніший спосіб очистити диск від плям та старого бруду. У процесі вологого прибирання радимо використовувати спеціальну очищувальну рідину.



864х452_03.jpg 

Помити платівки можна вручну або за допомогою машинок для чищення. Такі пристрої не дуже доступні, проте видаляють бруд найкраще. З очищувальними машинками не виникне жодних проблем. Найкращими апаратами вважаються ультразвукові очищувачі. Вони миють вініл у розчині, випромінюючи ультразвукові хвилі.

Але далеко не кожен власник програвача готовий до такої великої покупки. Якщо в тебе невелика колекція музики, то можна обійтися і самотужки. Далі ми розповімо, як доглядати платівки в домашніх умовах без спеціальних машин.

Як мити вінілові платівки вдома

Є багато способів вологого очищення вінілок у домашніх умовах. По-перше, це можна зробити за допомогою серветки з мікрофібри та спеціального розчину.

Спосіб перший. Прибери пил вуглецевою щіткою, а потім нанеси очищувальний розчин на мікрофібру і протри диск круговими рухами від центру до краю по спіралі. Результат після такого прибирання залежатиме від якості рідкої речовини. Мінус цього в тому, що залишки розчину можуть осісти на платівці і псувати звук.



864х452_04.jpg 

Тому ми радимо не боятися і проводити більш глибоке очищення за допомогою дистильованої води, спеціальної рідини або суміші спиртів.

Спосіб другий. Спершу прикрий наклейку (“яблуко”) у центрі поліетиленом. Для цього закріпи шматок пакета або плівки скотчем. Або просто постарайся не намочити "яблуко" у процесі миття.

Збери пил щіткою, а потім нанеси саморобну або покупну рідину на вініл. Ретельно прочисти канали м'якою губкою для посуду або ж за допомогою кисті для гоління. Рухайся від "яблука" до країв. Нарешті промий платівку дистильованою водою.



864х452_05.jpg 

Чим можна мити вініл:

  • Антистатичною рідиною;
  • Етиловими та ізопропіловими спиртами;
  • Дистильованою водою;
  • М'яким помазком для гоління;
  • М'якою губкою для посуду.

Ми не радили б використовувати в чистці звичайну воду з-під крана. Адже в ній містяться мінерали, хлор та інші речовини, які можуть засмітити канали та погано вплинути на звучання.

Також не рекомендуємо мити вініловий диск шампунями, гелями та засобом для миття посуду. Вони можуть дати непоганий результат. Однак часто в них додають додаткові олії та парфуми, які залишаться на платівці та збиратимуть бруд.



864х452_06.jpg 

Якщо хочеш власноруч приготувати якісну суміш для очищення, можемо підказати рецепт. Візьми рівні пропорції етилового, ізопропілового спиртів, дистильованої води та змішай їх. Такий розчин стане в нагоді у разі дуже серйозних забруднень. Якщо старих і великих плям немає, то можеш ще на 40% розбавити таку суміш дистильованою водою.

Ну ось і все, ці поради допоможуть тобі продовжити життя своєї музичної колекції та зберегти її в цілості та безпеці. Ще раз нагадуємо, що вінілові платівки просто необхідно чистити вуглецевою щіткою щоразу, коли слухаєш пісні.

Мити їх слід лише у разі сильного забруднення або погіршення якості звучання. Використовуй у цьому лише якісні аксесуари та речовини. Приємного прослуховування!


Читати наш блог у Telegram
Популярні платівки та догляд за ними:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар